hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Blair szívére vette a botrányokat
A világpolitika káros az egészségre

2003. 10. 26.
A brit politikai elit aggodalmát váltotta ki Tony Blair miniszterelnök múlt hét végi rosszulléte. A mindig jó erőnlétet mutató Blairt négy-öt órán keresztül kezelték szívpanaszokkal két londoni kórházban. Bár a vizsgálatok negatív eredményt mutattak, napirendre kerültek a Blair utódlásával kapcsolatos találgatások, már csak azért is, mivel az iraki háború ugyancsak megtépázta az addig bámulatosan népszerű miniszterelnök politikusi hírnevét. 



Tony Blair feleségével a munkáspárti kongresszuson szeptemberben. Megtorpant Fotó: Reuters

Politikai pályafutása során Blair megszokta, hogy minden nagy csatából győztesen kerül ki. Manapság viszont
a Munkáspárt sorain belül is megszaporodtak ellenfelei: többek szerint a "Labour" esélyeit megnövelné, ha a következő választásra már nagy riválisa, Gordon Brown készítené fel a pártot. Blair eddig hangoztatta elszántságát, hogy egy harmadik ciklust is végigvigyen, egészségi problémái viszont ürügyet adhatnak arra, hogy méltósággal távozzon pártja éléről. A
nyár folyamán felröppentek olyan találgatások, melyek szerint Blair és Brown korábban megegyezett, hogy a pénzügyminiszter a ciklus félidejében fölváltja posztján a miniszterelnököt. Tony Blairre most alighanem nyomás fog nehezedni családja és orvosai részéről, hogy vállaljon kevesebbet a politikában. A mostani egészségi problémák nyomán ráadásul kialakulhat a gyengélkedő miniszterelnök képe, aki hét, hatalomban töltött, kemény év után kiégett. A sors iróniája, hogy ugyanezen a hétvégén Brown pénzügyminiszter mosolyogva és kipihenten jelentette be John fia születését. 

Blairen viszont nem nehéz észrevenni, hogy haja megritkult az utóbbi időben, arca mélyebben barázdált, mosolya erőltetettnek tűnik. Lépéseiben sincs már meg az a régi ruganyosság, ami olyan nyilvánvaló volt, amikor 1997 májusában elfoglalta a Downing Street-i rezidenciát, 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnökként. Ez év augusztusában pedig a Munkáspárt eddig leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke lett.

Blair egyébként sportos életviteléről is jól ismert. Rendszeresen úszik, teniszezik, fiaival focizik, hetente többször használja a futógépet. Nem dohányzik, kevés alkoholt iszik, és meggondolja, mit eszik. Egyetlen "bűne", hogy sok teát iszik. Ugyancsak megnehezítette a dolgát az elmúlt időszakban, hogy a legfontosabb kérdéseket igyekszik saját kezébe venni a kormányban. Maga a Downing Street foglalkozik a bevándorlás, a bűnözés, az oktatás és az egészségügy problémáival, illetve reformjaival. 

Blair életében a legnagyobb stresszt azonban alighanem az iraki háború jelentette. Miniszterelnöksége alatt egyébként ez volt az ötödik katonai hadművelet, s egyben népszerűsége rohamos csökkenésének fő oka. A múlt héten az is kiderült, hogy – eddigi állításával ellentétben – az ő keze is benne volt David Kelly szakértő és titkos hírforrás nevének nyilvánosságra kerülésében, ami később Kelly öngyilkosságához vezetett. Az államháztartásban egyre növekszik a különbség a kiadások és a bevételek között, aminek következtében az adók emelkedni fognak; emellett az Európai Unió részéről is egyre nagyobb a nyomás, hogy a britek tartsanak népszavazást az új európai alkotmányról, s maga a királynő is kifejezte rosszallását amiatt, hogy Európa elvárja: nagyobb hatalmat adjanak át Brüsszelnek a britek. 

Az elmúlt hetekben különösen megnövekedett a Blairre nehezedő nyomás: David Kelly ügyében tovább folyik a vizsgálat; fontos beszédet tartott a Munkáspárt konferenciáján; egyre növekszik a nézeteltérés az Egyesült Államok és Európa között a védelem kérdésében; végül egyre többen rebesgetik, hogy Gordon Brown akarja felváltani pozíciójában. 

Blairt újabban a magánéletében is érik megpróbáltatások: tavaly év végén tört ki a "Cheriegate", melybe felesége, Cherie azzal keveredett bele, hogy gyanús bristoli lakásvásárlásokkal foglalatoskodott. Egyes források szerint Blair hároméves kisfia is sok álmatlan éjszakát okozott a családnak, s valószínűleg nem könny? a másik három,
tinédzserkorú gyerekkel sem bánni. Blair mindig ügyelt arra, hogy gyermekei (a tizenkilenc éves Euan, a tizenhét éves Nicholas és a tizenöt éves Kathryn) védve legyenek a nyilvánosságtól, mégsem sikerült megakadályozni, hogy a sajtó foglalkozzon Euannal, amikor pár éve részegen fekve találták egy londoni téren.

A brit miniszterelnök életét viszont minden bizonnyal megkönnyíti, hogy feleségével továbbra is bizalmi viszonyban van, bár köztudomású az is, hogy Cherie szeret hisztérikus jeleneteket rendezni. A hölgy legújabban úgy akarja megőrizni fiatalságát, hogy Carole Caplin személyében életvezetési gurut választott magának, aki megismertette a brit First Ladyt a New Age praktikáival és alternatív terápiáival, de még a miniszterelnököt is megmasszírozza minden héten. A brit közvélemény szerint Carole Caplin sokat el fog majd mesélni a Blair család titkaiból.

Ráadásul Blair családjában már fordult elő szívbetegség: apja, Leo negyvenéves kora körül szívrohamot kapott. John Smith előző munkáspárti elnök 1994-ben kapott halálos szívinfarktust, ami Blair számára viszont a pártelnökséget jelentette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!