hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drága hazánk
Jövőre emelkedik az infláció

2003. 10. 26.
Szeptemberben a szakemberek számára is meglepően alacsony, 4,7 százalékos volt csupán a pénzromlás üteme, jövőre azonban minden kétséget kizárva emelkedni fog az infláció. Az emelkedést illetően még csak-csak egyetértenek az ország pénzügyi vezetői, de ennek mértékében markáns eltéréseket mutatnak. Amíg a kormány a 2004-es év végére átlagosan 5-6 százalékos inflációt prognosztizál, a Magyar Nemzeti Bank 6,5 százalékra számít. Azonban még őket is túllicitálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előrejelzése, amely szerint 7,7 százalékkal is emelkedhet az árszínvonal jövőre. A Reuters által megkérdezett külföldi elemzők mindenesetre bizakodók hazánkkal kapcsolatban, 5 százalékot alig meghaladó inflációval számolnak. 

Az elmúlt években fokozatosan és dinamikusan csökkenő inflációs trend már az idén megtört, jövőre pedig jelentősen emelkedni fog – prognosztizálják a szakemberek. Járai Zsigmond jegybankelnök ugyanakkor hangsúlyozza, az infláció emelkedése átmeneti lesz, és főként a jövő évi áfamódosítások miatt kell számolni vele. 2005-től újra csökkenni fog a pénzromlás üteme, és 2006– 2007 között elérhetjük az euróövezethez való csatlakozás miatt elengedhetetlen 3 százalék alatti inflációt. Az elemzők egyetértenek az infláció további csökkenésével, de a költségvetés bizonytalansága miatt megkérdőjelezik az euró 2008-as bevezetését. Mellár Tamás, a KSH elnöke szerint a jövő évi infláció akár a 7,7 százalékot is elérheti. Mellár szerint az árszínvonal-emelkedés üteme tavasszal érheti el a tetőpontját, utána következhet a mérséklődés. Ha mindez bekövetkezne, valóban kevés lenne arra az idő, hogy a kívánt szintre csökkenjen.

László Csaba pénzügyminiszter úgy látja, hazánkban már mutatkoznak a kívánatos gazdasági fordulat jelei, s az elmúlt hónapok inflációs adatai rendre jobbak voltak, mint a pesszimista előrejelzések. A pénzügyminiszter szándéka szerint jövőre is folytatódna a kiigazítás, a stabilizációhoz szükséges teljes gazdaságpolitikai fordulathoz ugyanis még közel másfél évre van szükség. Ennek fényében a miniszter tartotta magát korábbi inflációs előrejelzéseihez: 2004-re a Pénzügyminisztérium szerint legfeljebb 5,5-6,0 százalékos lehet az árszínvonal-emelkedés.

A kormány és az MNB – a megfontolt gazdaságpolitika érdekében – a 2005-ös évre közös inflációs cél kitűzésén fáradozik. A konkrét számról a napokban hoztak döntést. Ennek értelmében az MNB és a kormány a fogyasztói árindex 4 százalékos emelkedésében állapította meg a 2005. év decemberi inflációs cél számszer? értékét – olvasható a jegybank dokumentumában. A külhoni szakértők optimizmusa azonban még itt is túlszárnyalta az ország vezetőinek jövőképét: a Reuters októberi felmérése szerint 2005 decemberére 3,6 százalékos infláció tervezhető.

A külföldi elemzőkhöz hasonlóan Járai is megerősítette, hogy Magyarország 2004 közepén jó esélyekkel néz az ERM-II-es árfolyamrendszerhez való csatlakozás elé, amelyet uniós berkekben a Monetáris Unió (EMU) előszobájának is tartanak. Az euró 2008-as hazai bevezetéséhez azonban továbbra is fegyelmezett gazdaságpolitikára van szükség. A közösen kijelölt inflációs cél, éppen emiatt, illeszkedik a kormány és az MNB által közösen támogatott euróstratégiához. Egybehangzó állításuk szerint a 2006. év végi inflációnak, a maastrichti kritériumoknak megfelelően, 3 százalék alá kell süllyednie. 

Variációk egy számra

Inflációs várakozások (%)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!