hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szövetségesek ellentétben
Az FBI nem bízik zsidó tolmácsokban

2003. 10. 26.
"A holokauszt óta a legfélelmetesebb idők járnak a zsidókra" – állapította meg a World Net Daily internetes lap Whistleblower cím? magazinjának októberi száma, amely Az új antiszemitizmus címmel jelent meg. A cikk felsorol számos konkrét esetet és jellemző tendenciát, amelyek mind arra utalnak, hogy – különösen 2001. szeptember 11-e óta – az antiszemitizmus újabb hulláma érzékelhető a világon. Erre utal a Jerusalem Post cím? izraeli napilap írása is, mely szerint az FBI egy bizonyos állás esetében származásuk miatt megkülönböztette a zsidó jelentkezőket. 



Pakisztáni anticionista tüntetők. A propaganda Washingtonig elhat Fotó: Reuters

A Jerusalem Post a World Net Daily értesülésére hivatkozva a közelmúltban arról adott hírt, hogy az FBI – nyilvánvalóan szándékosan – sorozatosan elutasította a zsidó származású jelentkezők pályázatait a korábban meghirdetett fordítói állásokra. A történet előzménye, hogy a szeptember 11-ei merényleteket követően a Szövetségi Nyomozóiroda nyilvános pályázatot hirdetett arab fordítói állásokra. A hirdetésre több mint kilencven New York-i szefárd zsidó jelentkezett. A város szefárd közösségének képviselői elmondták, hogy a jelentkezők nagy része – akik egyébként mindannyian amerikai állampolgárok – komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik; többek között az izraeli rádiónál, illetve nyelvészként az izraeli hadseregnek dolgoztak. Legtöbbjüknek anyanyelve az arab. 

Az FBI nem volt hajlandó a történtek hivatalos kommentálására. A Szövetségi Nyomozóiroda munkaerő-felvételi stratégiáját ismerő források szerint attól tartottak, hogy a zsidó fordítók "túl közel állnak Izraelhez", emiatt esetleg a dokumentumok fordítása során sérülhet az objektivitás. Egy korábbi munkatárs szerint nem zárható ki, hogy az FBI valóban elutasítja valakinek a pályázatát azért, mert zsidó lévén feltételezhetően lojális Izraelhez.

A képet tovább árnyalja, hogy három héttel ezelőtt terrorizmussal kapcsolatos vádakkal letartóztatták az amerikai muzulmán Abdulrahman Alamudit, aki az Egyesült Államok hadsere-gében az iszlám tábori lelkészi szolgálat betöltésére jelentkezők pályázatainak elbírálásáért és alkalmazásukért volt felelős. Alamudi a nyilvánosság előtt nem egy esetben kifejezte a Hamasz és a Hezbollah iránti szimpátiáját. Muzulmán hallgatóság előtt többször is kijelentette, hogy az amerikai muzulmánok célja az ország iszlám állammá tétele. Nem elhanyagolható tény, hogy ilyen körülmények között az FBI mégis szívesebben választja fordítóit a muzulmán amerikaiak közül, mint a félelmeik szerint "kettős elkötelezettség?" zsidó amerikaiak közül. Mindemellett nem csökken, sőt növekedni látszik az antiszemitizmus Irakban is. Az Iraki Kormányzótanács tagja, Szabah al-Iman az amerikai megszállás alatt álló Irak képviseletében vett részt az Arab Liga damaszkuszi, Izrael bojkottjáról tartott ülésén. Al-Iman a tanácskozáson kijelentette, hogy Irak nem lesz partnere Izraelnek semmiféle kereskedelmi tevékenységben. Amatzia Baram amerikai Irak-szakértő felháborítónak tartja, hogy az iraki kormány képviselője Damaszkuszba utazott, az Amerika- és Izrael-ellenes szélsőségesség és erőszak központjába. Véleménye szerint amit Irak tesz, az nem más, mint visszatérés a Szaddám Huszein idején folytatott külpolitikához. "Az Egyesült Államok azon munkálkodik, hogy megszabadítsa Irakot a korábban uralkodó Baath párt volt vezetőitől és aktivistáitól. Ugyanakkor elmulasztja figyelmeztetni az irakiakat, hogy felejtsék el a Baath egykori legfőbb tanítását, a zsidógyűlöletet" – jegyzi meg a Jerusalem Post. Az új iraki független lapok egyike, az Al-Safeer arra inti az irakiakat, hogy akadályozzák meg az ország etnikai vonalak mentén való szétszakadását, miközben arra hivatkozik, hogy az effajta szakadás "a cionisták érdeke" lenne. "Ha Irak Szaddám után nem talál jobb okot az ország egységének megőrzésére, mint hogy az Izrael elleni harchoz egységre van szükség, akkor talán nem is érdemes semmit sem tenni a szétszakadása ellen" – összegzi a Jerusalem Post munkatársa, hozzátéve: a közelmúltbeli, palesztin terroristák által amerikaiak ellen elkövetett gázai merénylet is azt bizonyítja: ugyanazok az erők, amelyek Izrael ellen harcolnak, az Egyesült Államokkal is harcban állnak. Így aztán nincs értelme aggódni az amerikai szefárd zsidók kettős elkötelezettsége miatt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!