hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 08. 13. (VIII/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Merényletsorozattal fenyegetnek

A törökországi Isztambulban újabb merényletsorozatot hajtottak végre szélsőséges csoportok. Közel egy időben, helyi idő szerint kedden hajnali fél kettő körül a város két kisebb hoteljénél bomba robbant, és detonáció történt egy üzemanyagraktárnál is, itt azonban a megcélzott tartályok szerencsére nem repedtek szét, így nagyobb kár nem keletkezett. A merényleteknek két halálos áldozata és közel tucatnyi sebesültje volt.

Amerika éberen figyel

Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben egyre inkább előtérbe került a terrorizmus veszélye, melyre természetesen a megfelelő biztonsági intézkedésekkel igyekszik reagálni a kormányzat. A hírszerzési adatok alapján egyre szélesebb kör? a feltételezés, hogy mind a washingtoni kormány, mind angol szövetségesei lemaradtak a hírszerzés terén, és a jelenlegi valóságtól eltérő képet festettek az al-Kaidáról. Az amerikai elnök az elmúlt hónapokban úgy nyilatkozott, hogy a terrorszervezet vezetőinek nagy részét megölték vagy elfogták. Az újabb adatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a terrorszervezet újjáéledőben van, és friss erőket állított csatasorba.

Új vezető a Cég élén

Kedden délelőtt felszállt a fehér füst, George W. Bush elnök megnevezte jelöltjét a CIA – George Tenet lemondása által – megüresedett vezetői posztjára. Bush jelöltje Porter J. Goss republikánus képviselő, a Kongresszus Hírszerzési Bizottságának elnöke, aki jól ismert az amerikai politikai életben, és neve már George Tenet lemondásakor felmerült mint lehetséges utódé. Az új CIA-igazgató megnevezése már az egyre erősödő elnökválasztási kampány része, amelynek jelenleg talán legmeghatározóbb kérdése a biztonságpolitika. 

Eurohadtest Afganisztánban

A franciák és a németek által irányított európai hadtest vette át az afganisztáni békefenntartó erők vezetését a hét elején. Három évvel a tálib rezsim megdöntése után még mindig égető szükség van a fegyverekre a békefenntartáshoz az ázsiai országban, bár komoly eredmény, hogy az októberi elnökválasztás előtt sikerült a választók kilencven százalékát névjegyzékbe venni. 

Gyilkosok és sáskák ideje

Szudánra erős nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy igyekezzen megakadályozni az ország nyugati részén található darfuri régió arab milíciáinak portyázását. Az afrikai ország augusztus végéig kapott haladékot az ENSZ-től, hogy haladást mutasson fel az úgynevezett dzsandzsavíd arab erők lefegyverzésében, akiknek ténykedése folytán több mint egymillió fekete-afrikai ember menekült el otthonából, és a legújabb becslések szerint hetvenezren meghaltak. Ráadásul újabb csapás fenyegeti az amúgy is szenvedő szudániakat: Mauritánia, Mali, Niger és Csád után várhatóan hamarosan Darfurba érkezik a pusztító sáskahadjárat is. 

Belföld

Nemek tisztázása

A Vatikán legújabb körlevele ősszel talán nem gerjesztett volna ekkora feszültséget, mint most, a nyár alkonyán, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy Magyarországon a szemben álló felek kölcsönösen elküldjék egymást – kulturált vagy kevésbé kulturált formában – melegebb éghajlatra. 

Kormány és nép

Bár Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányi elnöke ritkábban mond botrányosat, mint ahányszor abból a baloldali sajtó országos ügyet fabrikál, ezúttal mégis valami érdekesnek mondható akadt horogra. Mondatai utóélete egészen a nemzettudat és a kormányhűség összeférhetőségének kérdésköréig kalauzolta a témát figyelemmel kísérőket.

Cím nélkül

Medgyessy Péter lendületben. A miniszterelnök magához kérette Lamperth Mónika belügyminisztert, Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi minisztert, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, miután jelentést kért az esztergomi vízszennyezésről, a százhalombattai olajszennyezésről és az emberéleteket is követelő törökbálinti robbanásról, a kárelhárítási munkálatokról. A kormányfő erős kez? hatósági munkát kért. Medgyessy Péter a kormányátalakítást is meggyorsította, hiszen a múlt héten még augusztus végét vagy szeptember elejét jelölte meg a változtatások időpontjának, de a legutóbbi hír, hogy jövő hét szerdára "felszáll a füst". Addig is új magyar játék a kormányzati tippmix, mivel a napilapokban annyiféle személyi konstelláció jelenik meg, hogy melyik miniszter, illetve államtitkár megy vagy "jön", mint amennyi csapatra lehet fogadni a szerencseárusoknál. Fotó: MTI

Esztergom veszélyben

"Ennek a városnak a teljes lakosságát megölhették volna. Nem a szennyezést elkövető cégen múlott, hogy erre nem került sor. Sokkal inkább a természet szűrőrendszerének vagy Isten segítségének köszönhető, hogy ez nem történt meg" – nyilatkozta a Heteknek Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere a város ivóvizét ért fertőzéssel kapcsolatosan. Lapzártánkig csak részlegesen oldották fel a vízhasználati tilalmat, a tizennégy éven aluliaknak továbbra se javasolják a csapvíz fogyasztását.

Fegyverek a spájzban

Sorra érkeznek a döbbenetes hírek. A törökbálinti petárdaraktár kigyulladásánál derült ki, hogy az egyik közeli házban illegális fegyverarzenált gyűjtögetett egy család. Kecskemétnél fegyverkereskedőket tartóztattak fel a rendőrök. Az egyik fővárosi bevásárlóközpont mellett egy pénzszállító autóra kézigránátot dobtak, és géppisztolyból lőttek. A szemtanúk szerint egy vállról indítható rakétának látszó tárgyat is elővettek a támadók, de valamiért nem használták. 

Kerékpárnyomok

Akár Kulcsár Attila, a sikkasztással gyanúsított bróker is lehet a felbujtója Szász Károly – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egykori elnöke – tavaly június 16-án hajnalban elkövetett botrányos megverésének, ugyanis ismerte azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ott volt a támadás helyszínén.

Hit és értékek

Feltámasztanám

"Jöjjenek, jöjjenek, ez az imádság helye" – mutatja a bejáratot az őr. Betódulunk, kivéve egy borostás férfit. "Magának nincs szakállengedélye, borotválkozzon meg, aztán visszajöhet." Ránk zárják az ajtót, elkezdődik az istentisztelet. harminc-negyven férfi felemelt kézzel énekel. Istent magasztalják: "Megváltott engem, szabaddá tett". Rabok: betörők, garázdák, gyilkosok. A sopronkőhidai fegyház fogva tartottai.

Homályos fényű királyság

„Szaúd-Arábiában soha nem tapasztaltam azt, hogy valaki megkérdőjelezte volna az ottani kultúra alapját. Ezek a dolgok így vannak, statikusak, és kész. Véleményem szerint ma a szaúdi iszlám hatalmas erőt képvisel, hatalmasabbat, mint azt sokan gondolnák, s ez az ország a saját gazdagságát arra használja, hogy vallásos hitét messze, az országhatárokon túl terjessze." Az egyik legkeresettebb terroristavezér, Oszama bin Laden volt sógornője, Carmen bin Laden nemrégiben megjelent könyve („Inside the Kingdom. My life in Saudi Arabia" – A Királyságon belül. Életem Szaúd-Arábiában) érdekes tényeket tár fel a mesésen gazdag, ám emberi léptékkel élhetetlen királyság társadalmáról, politikájáról, az ottani nők embertelen életéről, a bin Laden klánról és volt sógoráról, Oszamáról is. 

HÁTTÉR

Szerbia válaszúton

Újabb magyarverés történt az elmúlt héten Szabadkán. Minden az eddigi forgatókönyvek alapján zajlott: zártkör? magyar születésnapi buli, provokáló fiatal szerb srácok, néhány pofon, aztán banda a bosszúálláshoz. Öt súlyos sérült, késlekedő rendőri intézkedés. Mintha semmi sem történt volna: a kormányközi tárgyalások nem jutnak el az utcákra.

Valami elszabadult

A rendőrség állítása szerint nagy mennyiség? feketelőpor felrobbanása okozta az óriási detonációt augusztus 5-én, a Pyro-Technik Kft. törökbálinti telepén. Pirotechnikai szakemberek – és a cég vezetői – szerint azonban nem kizárt, hogy valami más robbant a korábban hadiipari létesítményként funkcionáló terepen. A találgatásoknak nincs még vége, a helyzet komolyságát azonban jelzi, hogy a kormányfő személyesen is megjelent a három halálos áldozatot követelő robbanás helyszínén, és a történtekre vonatkozóan írásbeli magyarázatot kért a belügyminisztertől.

Európai közvélekedés

A politikusok, újságírók, menedzserek és papok. Bennük bíznak – a felsorolás sorrendje szerint is – legkevésbé Európában. Tanárok, orvosok és katonatisztek viszont örülhetnek. Egy nemzetközi felmérés szerint nekik magas az úgynevezett bizalmi indexük. 

Kis nyári adóriogatás

A költségvetési vita nyitányának is tekinthető a Pénzügyminisztérium (PM) asztalán fekvő tanulmányok folyamatos kiszivárogtatása. A héten több napilap is tudni vélte, milyen jövő évi adóváltoztatásokra, áremelésekre készül a tárca. Lapunknak nyilatkozó minisztériumi dolgozó zavarosnak nevezte a felröppent híreket. 

BAR ne így volna

Jelenleg 280 ezer mulasztás és 180 ezer természetes személy adatait tartalmazza a hazai Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer vagy közkelet?bb nevén a BAR-lista. Tavaly nyáron még csak 120 ezer nem fizető ügyfelet tartottak nyilván, azaz egy év alatt mintegy 50 százalékkal bővült az állomány. Bár a növekedés kétségtelen, a helyzet nem kezelhetetlen és szó sincs semmiféle vészhelyzetről – nyilatkozta a Heteknek Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. A híradások legfőbb apropója azonban nem ez. Az elmúlt két évben rengeteg lakossági hitel áramlott ki, a túlfinanszírozott személyek pedig egyszerűen elkezdtek megbukni. A felügyelet szóvivőjétől azt is megtudtuk, melyek azok a kritikus pontok, amelyekre egy adott hitelfelvételkor feltétlenül ügyelnünk kell.

Olimpiai deficit

Szinte az utolsó pillanatig bizonytalanság lengte körül az athéni olimpiát, a nemzetközi sajtó naprakészen tudósított a stadionok és egyéb olimpiai infrastruktúra készültségi fokáról. Minden jó, ha vége jó. Denis Oswald, a NOB előkészületek "főfelügyelője" szerint minden korábban felmerült probléma mostanra megoldódott. Más jelleg? probléma viszont éppenséggel e napokban merült fel, mégpedig a korrupció. Az Athénba érkező versenyzőket persze ez mit sem izgatja…

Fapadosok minden téren

Repülőgép, szálloda, mobiltelefon és autókölcsönző. Mi bennük a közös? A fapad. Legalábbis az árukat tekintve. Ahogy az alma sem esik messze a fájától, ezek az ötletek sem állnak távol a fapados légifuvarozás szülőatyjától, az easyJet-től. 

Bajnokok bére

Az élsportolókat természetesen nemcsak a dicsőség várja a dobogón, hanem anyagi elismerés is. Az egyes államok különböző arányban jutalmazzák olimpikonjaikat – e tekintetben a magyar sportolók nem állnak rossz helyen. Sőt az a szokatlan helyzet is előáll, hogy a kelet-európai és a távol-keleti érmesek "fizetései" magasabbak a nyugatiaknál. Magyar sportoló egy aranyéremért nettó 10 millió forintot kap egyéni sportágban, csapatban ez az összeg csak 5 milliót jelent fejenként. Az egyéni ezüstérem 8 milliót, a bronz pedig 6 milliót ér az eredményes sportolók számára. Ezzel szemben az USA "csak" 6,2 millió forint körüli összeggel díjazza aranyérmes sportolóit, ami a magyarokhoz képest meglepően alacsony összeg. Az osztrák állam még fukarabb, csupán 11 ezer eurót, azaz 2,75 millió forintot ad bajnokainak, persze náluk nem is várható túl sok érem. A németek sem túl bőkezűek, ott a sportolók 15 ezer eurót, mintegy 3,75 millió forintnak megfelelő összeget kapnak. A felsorolt országok kivétel nélkül sokkal magasabb GDP-vel rendelkeznek, mint hazánk, a kifizetett díjak viszont csak töredékei az itthoniaknak. Az amerikai, német és az osztrák élsportolók sokkal inkább rá vannak utalva a szponzordíjakra, mint a magyarok. Persze ezekben a nemzetekben egy olimpiai bajnok sokkal könnyebben talál támogatót, mint Kelet-Európában. A görögök nagyvonalúak bajnokaikkal, ők ugyanis 47 millió forinttal jutalmazzák a győztest, ez még az ókori olimpiák hozadéka lehet. Az ókori görög bajnokok az olajág mellé adómentességet és számos kiváltságot is kaptak. Adómentességről ma már szó sincs, de Oroszország és a volt szovjet tagköztársaságok is 40 és 50 millió forint közötti jutalmakkal halmozzák el a győzteseket. A több számban indulók halmozhatják a pénznyereményeket, hiszen még a hatodik helyért is jár pénzjutalom. Nagy pénzek mozognak az olimpián, mivel a szponzori támogatások sokszorosát is jelenthetik az állami díjazásnak.  Magyar részről minden idők egyik legnagyobb delegációja utazik Athénba: 22 sportágban, 215 magyar versenyző indulhat az érmekért. Hazai és nemzetközi szakemberek 20 érem és közte 8 arany megszerzését tartják reálisnak a magyar csapat számára. Az esélyes magyar sportolók természetesen kevésnek tartják az említett pénzjutalmakat, mivel szponzori támogatásokra ők kevésbé számíthatnak, mint nyugati versenytársaik. A Nemzeti Sportnak nyilatkozó éremesélyes Deák Bárdos Mihály birkózónk akár 50 milliót is reálisnak tartana az aranyért. A többiek 20 és 30 milliós díjazást szeretnének – persze az olimpia nem kívánságműsor. (P. L.)

Az írás elszáll, a gyűlölet marad

"Határozottan elítéljük ártatlan civilek elrablását és meggyilkolását. Osztozunk családjaik fájdalmában, és szolidaritást vállalunk azon kormányokkal, amelyeknek az állampolgárait elrabolták és brutálisan bántalmazták. (…) Az ENSZ BT 1546. számú határozata alapján az Irakban működő többnemzetiség? erők tagjaiként kinyilvánítjuk egységes elhatározásunkat, hogy nem teszünk engedményeket a terroristáknak, és ellenállunk a fenyegetéseiknek. Mindent megteszünk azért, hogy a polgáraink és katonáink ellen végrehajtott terrorcselekmények elkövetői bíróság előtt feleljenek tetteikért" – szögezi le többek között az Egyesült Államok által az Iraki Többnemzetiség? Erők nevében a múlt hét végén kiadott nyilatkozat. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!