hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fapadosok minden téren
Hotel, mobil, autókölcsönző

2004. 08. 16.
Repülőgép, szálloda, mobiltelefon és autókölcsönző. Mi bennük a közös? A fapad. Legalábbis az árukat tekintve. Ahogy az alma sem esik messze a fájától, ezek az ötletek sem állnak távol a fapados légifuvarozás szülőatyjától, az easyJet-től. 



Új ötlet. Vegyen mobiltelefont légitársaságtól Fotó: Reuters

A "fapadalapító" telekom cégével, a meglepő módon easyMobile-nak nevezett vállalkozás közreműködésével új fapados szolgáltatás indulhat Európa tizenkét országában. A módszer egyszer?: saját infrastruktúra kiépítése helyett szerződést kötnek más szolgáltatókkal azok felesleges kapacitásainak megvételéről, illetve viszonteladásáról. A diszkontárakat az alacsony igazgatási és marketingköltségek garantálják. A módszer első bevetésére Angliában kerülne sor, ahol – a becslések szerint – az átlagos tarifáknál közel 50 százalékkal olcsóbban tudnák kínálni a szolgáltatásaikat. 

A fapados telefónia magyarországi bevezetésének legnagyobb akadálya a jogszabályokban bújhat meg – vélik a szakemberek. Míg számos országban a versenypolitika része, hogy a nagy szolgáltatókat fölös kapacitásaik eladására kötelezik, a három hazai szolgáltatón nincs ilyen kényszer. Emellett a magyar piacot köztudottan nagy konkurenciaharc is jellemzi.

Az easyJet azonban nem állt meg ennél. Felröppent a híre, hogy egy fapados szállodalánc létrehozását is fejükbe vették a cég vezetői. Az easyGroup első szállodája szintén a britek hazájában, pontosabban Londonban nyílna, ahol már mindössze 5 fontért, azaz cirka 1800 forintért eltölthetünk egy éjszakát. Az egyébként összkomfortos szobák mellett azonban nincs étterem, bár, se ingyenes takarítószolgálat. A költségcsökkentés másik oldala, hogy a hotelszobák berendezése olcsó, egyszer? és könnyen tisztítható.

A fapados autókölcsönzés ötlete már nem csak az easyJet koponyáit dicséri. A SkyEurope légitársasággal szövetkező Eurent kezdeményezésének lényege, hogy az olcsó légi járatok beindulásával egy időben az adott helyre érkező vendégeknek a repülőjegy árában adják a gépkocsikat. Az ügyfél ezért a pénzért 100 kilométert mehet, e fölött pedig kedvezményes tarifával számolják el az autóhasználatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!