hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esztergom veszélyben
Tiszta vizet a pohárba

2004. 08. 16.
"Ennek a városnak a teljes lakosságát megölhették volna. Nem a szennyezést elkövető cégen múlott, hogy erre nem került sor. Sokkal inkább a természet szűrőrendszerének vagy Isten segítségének köszönhető, hogy ez nem történt meg" – nyilatkozta a Heteknek Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere a város ivóvizét ért fertőzéssel kapcsolatosan. Lapzártánkig csak részlegesen oldották fel a vízhasználati tilalmat, a tizennégy éven aluliaknak továbbra se javasolják a csapvíz fogyasztását.



Esztergom legújabb híressége. Ivóvíz lajtoskocsiból Fotó: MTI

"Csütörtök este a fiam hívott fel telefonon, hogy ne igyunk a vízből, mert fertőző. Utána már a hírekben én is hallottam. Pénteken pedig már mi is a lajtos kocsitól hoztuk az ivóvizet. Szerencsére én és a családom megúsztuk hasmenés és hányás nélkül" – számolt be Tóth Bálint esztergomi lakos az elmúlt hét eseményeiről. Az Esztergomi Területi Védelmi Bizottság augusztus 5-én, csütörtökön tiltotta meg a vezetékes víz ivását és az azzal való főzést. A tilalom három településen 33 ezer embert érintett, ahol lajtos kocsikkal segítették a vízellátást. Meggyes Tamás polgármester szerint azonban a fertőzött víz körülbelül 50 ezer emberhez jutott el. 

A környék ivóvizét a dorogi hulladékégetőből kikerült szennyező anyag fertőzte meg. Ennek
mennyiségéről viszont megoszlanak a felmérések. A hulladékégetőt üzemeltető Onix Kft. 48 köbméter szennyezett olajszármazékot vall be, míg a polgármester szerint ennek ötszöröse, 250 köbméter veszélyes gyógyszeripari anyag "szabadult el" az üzemből. 

"A telephelyről kikerült anyag a Kenyérmezei-patakba szivárgott bele, majd ott gyakorlatilag »megállt«. Sajnálatos módon a délutáni órákban volt egy jelentősnek tekinthető eső is, ami megmozdította a nyugalomban lévő anyagot, megnőtt a patakban lévő víz, és az eső nyomán érkezett víz vitte be a szennyezést a Duna egyik mellékágába" – vezette le lapunknak Lágner Katalin, az Onix Kft. igazgatója a fertőzés menetét.

A hulladékégető igazgatója szerint az iparágban elég gyakran előfordulnak tartálymeghibásodások, ezek velejárói az ilyen típusú üzemek működésének. "Az első szakmai vélemények szerint nálunk a műszaki hiba mellett valószínűleg emberi mulasztás is közrejátszott a történtekben. Valamennyi körülményt fel fogjuk tárni és egyben elemezni is fogjuk annak érdekében, hogy ilyen meghibásodás többet ne fordulhasson elő" – tájékoztatott Lágner Katalin a belső vizsgálat eddigi eredményéről.

A bejelentést követően az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) elkezdte a vizsgálatokat. "Az általunk elvégzett mérések eredményei, melyeket az esztergomi vízben elvégeztünk, azt mutatták, hogy a víz az emberi egészséget biztosan nem veszélyeztette. A veszélyes anyagok értékei jelentősen alacsonyabbak voltak a WHO elvárásaihoz képest, és a szigorúbb amerikai értékeket sem érték el, ezért javasoltuk a tilalom teljes feloldását" – nyilatkozta a Heteknek Dr. Bujdosó László országos tisztifőorvos.

A polgármester azonban nem elégedett az ÁNTSZ méréseivel, szerinte ugyanis nem folytattak teljes kör? mérést. "Egy biztos, hogy a víz most is büdös. Így most már két hete büdös. Vegyszerszagú, orvosságszagú a víz. Büdös vízből pedig senki se iszik szívesen, hiába mondják, hogy nem fertőző" – summázza a tapasztalatait Meggyes Tamás.

Az országos tisztifőorvos és a polgármester nehezen tud dűlőre jutni "vízügyben". Meggyes Tamás szerint egy sokkal teljesebb vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy mindenki megnyugodjon.
Hosszabb vizsgálat esetén a város ivóvízellátása más műszaki megoldással kiváltható lenne, de ezt nem engedélyezik. A Szent István Fürdőt ellátó kutat ugyanis – ami egyébként ásványvíz minősítéssel bír – egy mozdulattal rá lehetne csatolni a lakossági vezetékekre, de ezt a szükséges állami szervek nem engedélyezték a város számára. "Az esztergomiak tökéletesen tiszta ásványvizet ihatnának, nem palackból, hanem egyenesen az otthoni csapjukból. Úgy tűnik, ezt senki nem akarja nekünk megengedni, és arra kényszerítik az itt élőket, hogy a csápos kutak vizét
fogyasszák. Ezek fogyasztása pedig változatlanul kockázatos" – érvel a helyi forrás mellett Meggyes Tamás.

A víztilalmat ugyan már részlegesen feloldották, de a polgármester továbbra se nyugodt. "Ebből a vízből senkinek sem szerencsés innia mindaddig, amíg teljes kör? biztosítékokat nem szerzünk arról, hogy ez a víz nem veszélyes a gyermekeink, a családjaink és önmagunk egészségére. Még mindig nincs a kezünkben ÁNTSZ mérési eredmény és jegyzőkönyv. Éppen ezért felkértünk egy független szakértő céget, akik vasárnap vették az első mintákat. Ennek eredményeként viszont új körülményekre is fény derült. Ilyen például, hogy nehézfémek vannak a patakban. Higany ötvenszeres, ólom kétszázszoros mennyiségben van jelen. A
szennyezés tovább folytatódik, mert a cég csapadékrendszerén tovább szivárog a fertőző anyag. Közel kétszáz anyag bocsáttatott ki a
szennyezéssel, ami ott van az Onix lefolyórendszerében, a patakban, a kis Duna-ágban, és ott van az ivóvízben, bár ez utóbbiban ezek határérték alatt vannak tíz nappal a
szennyezés után. De mi volt a szennyezést követő első héten, mit ittunk akkor, ki fog nekünk erre választ adni?" – teszi fel a költői kérdést Meggyes Tamás.

A független cég által vizsgált kétszáz anyag csak egy részének van egészségügyi határértéke. Ennek oka, hogy ilyen szabványokat csak olyan anyagokra alkalmaznak, amelyek előfordulása joggal feltételezhető. "Férfi nemihormon- gyógyszerre például nincsen szabvány, mert ez nem fordul elő a természetben. Így az ilyen mesterséges és ritka anyagokat nehezebb kimutatni. Az emberre nagyon kis mennyiségben is komoly élettani hatásokat gyakorló anyagokról van szó. Olyan is van közötte, aminek egyetlen molekulája is rákot okoz" – érvel a teljes kör? vizsgálat mellett a polgármester. 

A Védelmi Bizottság a tilalmat csak tizennégy éves kor alatt tartja fenn, de aki igényli, aggódik, vagy anyagi okok miatt nem tud ásványvizet vásárolni, azoknak továbbra is biztosítják a vizet. 

Az eddigi kiadásokat a napokban méri majd fel a város, és arról is a későbbiekben döntenek, hogy indítanak-e eljárást a szennyező céggel szemben.

"Számomra megdöbbentő, hogy a támadások mind a hatóságok, mind pedig a sajtó részéről nem a szennyező céget érik, hanem Esztergom Város Önkormányzatát. Nem a mérgező ellen folyik a küzdelem, hanem a mérgezettel. Nem az elkövető, hanem az áldozat ellen" – összegzi az elmúlt napok sajátos tapasztalatait Meggyes Tamás fideszes polgármester.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!