hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kis nyári adóriogatás

2004. 08. 16.
A költségvetési vita nyitányának is tekinthető a Pénzügyminisztérium (PM) asztalán fekvő tanulmányok folyamatos kiszivárogtatása. A héten több napilap is tudni vélte, milyen jövő évi adóváltoztatásokra, áremelésekre készül a tárca. Lapunknak nyilatkozó minisztériumi dolgozó zavarosnak nevezte a felröppent híreket. 

Több napilap is pénzügyminiszteri tanulmányokra hivatkozva közreadta, milyen adóváltozásokat ajánl a tárca a kormány számára. Ezek közé tartozik az szja-tábla kulcsainak módosítása: a középső sáv felső szintje az idei 1,5 millióról 1,9 millió forintra emelkedne, és vagy 24, vagy 26 százalékos kulcs tartozna hozzá. A legjelentősebb változás talán a kedvezmények rendszerében várható. A PM szándékai szerint 1,9 és 2,5 millió forintos éves jövedelem között fokozatosan megszűnnének az adókedvezmények, hasonlóan a családi kedvezményekhez, melyek lépésről lépésre átalakulnának családi pótlékká. A tárca úgy számol, hogy jövőre 3-3,2 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek, és az idei 53 ezerről várhatóan 57-58 ezer forintra emelkedne a minimálbér, de továbbra is adómentes maradna. 

Újra szóba került a kamatadó bevezetése, az illetékek jelentős emelése, az egészségügyi hozzájárulás további csökkentése is, illetve a fiatalok és a gyesről visszatérők alkalmazása esetén tb-járulékkedvezmény életbe lépése. 

Lapunk kérdésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályának képviselője elmondta, a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatban nincsen döntés, a tervezés időszakában tartanak az események. Jelenleg is többféle javaslaton dolgoznak a szakemberek. A tárca javaslatának elkészítésére augusztus végéig van idő, szeptemberben kerülne a parlament elé. Az újságcikkekben megjelentekkel kapcsolatban hozzátette: zavarosak a leírtak, nem tudják, milyen anyagokból dolgoztak az újságírók. Kiemelte: a tárca – a híresztelésekkel szemben – nem tervez az inflációt érdemben meghaladó áremelkedést az idén a hatósági árak vonatkozásában. 

Ugyanakkor bizonytalansági tényezőnek számít az olaj világpiaci árának emelkedése, amely kihat a hazai energia- és üzemanyagköltségek nagyságára. (Az olaj világpiaci ára a héten újabb csúcsot döntve 44 dollár felé emelkedett hordónként.) A PM továbbra is reálisnak tartja, hogy a fogyasztói árak növekedése az idén 6,5 százalék körül alakul, jövőre pedig 4,5 százalékra mérséklődik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!