hetilap

Hetek hetilap vásárlás
BAR ne így volna
Dagad a hiteladósok feketelistája:

2004. 08. 16.
Jelenleg 280 ezer mulasztás és 180 ezer természetes személy adatait tartalmazza a hazai Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer vagy közkelet?bb nevén a BAR-lista. Tavaly nyáron még csak 120 ezer nem fizető ügyfelet tartottak nyilván, azaz egy év alatt mintegy 50 százalékkal bővült az állomány. Bár a növekedés kétségtelen, a helyzet nem kezelhetetlen és szó sincs semmiféle vészhelyzetről – nyilatkozta a Heteknek Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. A híradások legfőbb apropója azonban nem ez. Az elmúlt két évben rengeteg lakossági hitel áramlott ki, a túlfinanszírozott személyek pedig egyszerűen elkezdtek megbukni. A felügyelet szóvivőjétől azt is megtudtuk, melyek azok a kritikus pontok, amelyekre egy adott hitelfelvételkor feltétlenül ügyelnünk kell.



Bankpalota. Könny? eltévedni Fotó: Reuters

Az elmúlt évek tapasztalata szerint egyre többen vesznek fel meggondolatlanul hiteleket, és egyre gyakoribb esetnek számít, hogy elmarad a törlesztés. Abban az esetben, ha minimálbért meghaladó összeggel 90 napon túli mulasztásba esik az ügyfél, rákerül az úgynevezett feketelistára, melynek kézzelfogható hátrányos következményei lesznek. Az adós ebben az esetben 5 évig nagy valószínűséggel nem kap hitelt. Ha több mulasztása van, úgy minden mulasztás 5 éves tiltólistát jelent. A bankokra nézve ugyan nem kötelező jelleg? a feketelista figyelembe vétele, de a gyakorlatban mégis ez történik. Épp e kínos helyzet elkerülése érdekében érdemes a hitelfelvétel előtt alaposan meggondolni a bank szolgáltatásait és a család anyagi teherbírását. 

THM, a kulcs

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!