hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 12. 19. (XII/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az évszázad csalása

A Wall Street történetének egyik legnagyobb – évtizedek óta dagadó – csalása lepleződött le a héten. A nagy tekintélyű Wall Street-i üzletember, a New York-i Nasdaq tőzsde korábbi elnöke, a befektetők védelmét szolgáló egykori kormányzati tanácsadó és számos jótékonysági alapítvány bôkezű támogatója, Bernard Madoff először két fiának vallotta be, hogy semmi pénze nem maradt. Pedig 50 milliárd dollárt bíztak rá. Nem is akárkik: Madoff a pénzvilág legnagyobb cápáit - köztük neves svájci bankokat -, valamint Oscar- és Nobel-díjas hírességeket is átvert.

Védhető marad-e Izrael?

A legújabb Kasszam-rakétahullám a Gázai övezethez közeli városokra és egy orosz turistákat ért busztragédia átmenetileg elterelte a figyelmet Izraelben a választási kampányról. A közvélemény azonban tisztában van azzal, hogy az ország válaszút előtt áll. Az új irányt Barack Obama és az új izraeli miniszterelnök fogja meghatározni, európai és ENSZ-bábáskodás mellett.

Szabad Európa: adásszünet?

Még el sem kezdődött a cseh uniós elnökség, máris össztűz alatt áll Václav Klaus. A cseh elnök szerint eltűnőben van a szabadság és a demokrácia Európában. Nicolas Sarkozy szeretné megnyirbálni Klaus jogkörét, mondván egy kis ország elnöke képtelen olyan eredményekre, mint például ő. A The New York Times európai tudósítója pedig a kommunista cseh titkosrendőrség által készített jellemzést idézi a cseh elnökről, miszerint úgy viselkedik, mint egy „elutasított zseni”. Brüsszelben igyekeznek jobb belátásra téríteni a lisszaboni szer­ző­dést elutasító íreket is. Az ő esetükben a korbács helyett most az ígéreteken a sor.

A mámor vége

Egy éve karácsonykor a hirtelen vásárlási lázba került Orosz­­­országról és a megállíthatatlan lakossági hitelezési hullámról cikkezett a moszkvai sajtó. A kőolaj-konjunktúra okozta valutabőség gyors jövedelemnövekedést eredményezett, ami sokak szemét rózsaszín köddel borította be. A fájdalmas eszmélés most zajlik, bár az elemzők szerint az igazi válság csak jövő tavasszal fog kibontakozni.

Belföld

Importált méreg

70 tonna dioxinnal szennyezett hús, 40 tonna szennyezett zsír és mintegy 60 tonna dioxinos máj érkezett Írországból eddig Magyarországra, miután körbeutazta Európát. Kontinensszerte vissza kell vonni az üzletekből az érintett termékeket. Az ügyben lassan minden részlet kiderül, csak azt nem mondja meg senki, hogy az egyik hazai húsüzemben gyártott parizerben van-e vagy nincs ír disznó?

Rejtélyes eltűnés

Az intézmény vezetése körlevélben szólította fel a Corvinus Egyetem külföldi diákjait, hogy vegyék fel a kapcsolatot magyar pártfogóikkal, valamint – ezt a hazai hallgatóknak is ajánlják – ne közlekedjenek éjjel egyedül, illetve vegyék igénybe a taxik szolgáltatását. Minderre azt követően került sor, hogy az egyetem egyik vendéghallgatója, egy 22 éves francia lány rejtélyes körülmények között eltűnt a fővárosban.

Megbukott a Lex Szetey

Az Alkotmánybíróság legújabb határozatában megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. A KDNP ünnepel, az egyneműeket tömörítő szervezetek pedig arra kérik a baloldali honatyákat, hogy már tavasszal új jogszabályban biztosítsák számukra az egybekelést. A kormány azt ígéri, hogy újra próbálkozik, de úgy tudjuk, hogy ez már csak retorika. Az európai, majd az országgyűlési választásra készülő MSZP-nek nincs már energiája újra elővenni a kérdést, a „témagazda” SZDSZ pedig időközben szétesett.

Magyar Gárda: oszolj!

A pert új bíró – Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke – tárgyalta, mert elődje elfogultságot jelentett be, miután augusztusban ismeretlenek megfenyegették.

Megasztrájk készül

A ferihegyi reptéren zajló sztrájkkal és a vasutat részlegesen megbénító munkabeszüntetéssel hangolnak a szakszervezetek a januárra tervezett megasztrájkra, amire a hatszázezer embert érintő 13. havi bér elvonása miatt készülnek az érdekvédők. A sztrájkhullám elhárítására a kormánynak kevés a mozgástere, a héten csak a BKV-alkalmazottak „leszerelése” 40 milliárdba került. Nagyobb költekezésre az IMF által megkövetelt fiskális vasszigor miatt a kormány nem készülhet. Emellett a nagypolitika keze is felsejlik a munkabeszüntetések mögött.

Hit és értékek

Betlehem, 2008 karácsony

Az elmúlt években kilencven százalékról húsz százalékra csökkent a keresztény lakosok száma, így a kétezer éve folyamatos jelenlétük most megingani látszik. Rendszeresek a katonai letartóztató razziák és igazoltatások. A turistáknak sokszor órák hosszat kell várniuk a városba való belépésre. Jeruzsálemből indultam a mindössze tíz kilométerre fekvő Betlehembe, hogy a városról hallható drámai változásoknak magam járjak utána.

HÁTTÉR

A hét eseményei

Végleg kiég az izzó

Pálfordulás a Fideszben

A Fidesz elnöke szokatlan nyilatkozatot tett a napokban, amikor bejelentette, pártja kész konkrét kérdésekben együtt­működni a kormánnyal. Első­sor­ban az építőipar munkahelyeinek megmentése érdekében ötpontos javaslatot tett. Ennyire elégedetlenek a kormány eddigi válságkezelésével?

Szigorprojekt?

Az Európai Bizottság több mint félmilliárd euró mezőgazdasági támogatás visszafizetését követeli 15 tagállamától, amelyek „nem előírásszerűen” költötték el az uniós pénzeket. Szakemberek szerint a közel­jövőben egyre több ilyen „felelős- ­ségre vonás” várható.

Ultramodern rapsicok

Az orvvadászokat mindig egyfajta nimbusz lengte körül: szegénylegények, akik bátran szembeszállnak az urakkal, a kiváltságos vadászokkal, és elveszik azt, ami nekik jár. Az évszázadok óta tartó vadász-vadorzó ellentét ma is az erdők mélyén lappang, de már a modern technika minden vívmányát bevetik ebben a csendes háborúban a küzdő felek. A kár, amit a vadorzók okoznak, tízmilliókban mérhető, de a legrosszabb az, hogy sok elkötelezett ember többéves munkáját teszik tönkre egy pillanat alatt.

A négy nagy és a futottak még

Sólyom László egyházpolitikáját figyelve azokat az ezredfordulón tapasztalt reflexeket látjuk visszaköszönni, amelyek csak egy felekezeti NB I.-et hajlandóak figyelembe venni. A többi vallási közösségen egyszerűen átnéznek, akár az üvegtéglán.

Szelet vetnek, pótdíjat aratnak

Napcella, hőszivattyú, biobenzin, hővel működő motor, szél­erőmű. Könnyen lehet, hogy a jövő nemzedékeinek mindennapjaiban komoly szerep hárul majd az ilyen és hasonló találmányokra. A megújuló energiaforrások alapján működtetett technológiákról – elsősorban a környezetvédők lobbizásainak köszönhetően – egyre több szó esik hazánkban is, s elsősorban a gyorsan növekvő áramdíjak miatt különösen sokan sóhajtanak fel a földből gomba módra kinövő szélkerekek láttán.

Hittan vagy szabadszex?

Bár a legtöbb állami iskolában sor kerül karácsonyi ünneplésre vagy ajándékozásra, a szeretet ünnepének vallási hátteréről kevés szó esik. Ezt sok szülő nem is hiányolja, jóllehet a tanév elején a Polgári Magyarországért Alapítvány mozgalmat indított azért, hogy az önkormányzati iskolákban kötelező jelleggel bevezessék a katolikus gondolkodók műveire épülő etikaoktatást. Nagy kérdés, hogy mi legyen a zsinórmérték, mivel erkölcsi nevelés címén ma egészen döbbenetes dolgok zajlanak az alapfokú oktatástól a tanárképzésig bezárólag.

Berlin - A jövő városa

Angela Merkel, a német történelem legelső kancellárnője negyedik karácsonyára készül kormányfőként. A szavazópolgárok zöme 2005 ősze óta sem bánta meg, hogy a CDU elnök asszonyát röpítette a berlini nagykoalíció élére. Az elmúlt esztendőkben a német politika stílusa legalább annyit változott, mint a főváros arculata. A Hetek németországi tudósítója egy képzeletbeli Spree-parti sétára indult Frau Merkellel.

Válságból megújulás

A pénzügyi válság kirobbanása óta nagyban megnövekedett a neoprotestáns gyülekezetek látogatottsága az Egyesült Államokban – számolt be a New York Times című amerikai napilap. „A nehéz idők jó hatással vannak a keresz­ténységre” – hangzik a régi elmélet, miszerint minden megújulási időszakot gazdasági válságok előztek meg.

KÁVÉSZÜNET

Továbbra is Klicsko-éra a nehézsúlyban

Múlt szombat este került sor arra a nehézsúlyú profi boksz címmérkőzésre, amelyen összesen három nemzetközi szervezet öve volt a tét. A németországi Mannheimben a háromszoros világbajnok Vlagyimir Klicskónak a korábban kétszeres bajnok Hasim Rahman ellen kellett bizonyítania, hogy továbbra is érdemes a neves szervezetek öveire.

Rendhagyó karácsony

A következő receptsor a változatosságot kedvelő ínyenceknek szól, de aki a hagyományos karácsonyi vacsora mellett dönt (halászlé, rántott hal, krumplisaláta, mákos guba, beigli), az is további inspirációkkal gazdagodhat. Biztosra vehetjük, hogy egyik konyha hívei sem fognak csalódni, mert igazi „ízkalandtúrában” lesz részük. Ijedtségre sincs ok az elkészítésük nehézségét illetően, egy kezdő kukta is belevághat – a siker garantált. Ráadásul nem is igényel hosszú órákat a konyhában, így az ajándékok becsomagolására is jut majd elég idő. A hozzávalók 4 személyre vonatkoznak.

Ünnepi ragyogás

Ünnepek idején lehetünk a hétköznapokhoz képest színesebbek, önfeledtebbek a ruházkodás területén is. Ehhez a jelenlegi téli divat a maga eleganciájával, nőiességével nagyszerű lehetőségeket nyújt! Ám ne felejtsük el a készülődések közepette sem, hogy az öltözködésben is az arany középút a legfontosabb. Az ideális öltözet az, amely észrevetet minket, miközben mégsem válunk a figyelem központjává.

Legyőzte a siker

„Aretha nem volt érzelmileg felkészülve az előadóművészi életre” – vallott egy közeli barátja az énekesnőről, aki egy memphisi színesbőrű tiszteletes gyermekeként már kislány kora óta szívta magába a zenét és a gospelt. Otthonukban olyan sztárokkal jöttek össze éjszakákon át tartó örömzenélésre, mint Mahalia Jackson, Clara Ward vagy James Cleveland. Ezek az alkalmak mély benyomást gyakoroltak az akkor még kislány Arethára. Tizenkét évesen lépett fel először édesapja templomában, ami akkora sikert aratott, hogy ettől kezdve rendszeresen énekelt testvéreivel az istentiszteleteken. „Élénken emlékszem, hogy egy délután, mikor a házuk lépcsőjén üldögéltünk, Aretha ezt mondta nekem: Eljön a nap, mikor a nevem hallatán mindenki tudni fogja majd az egész világon, hogy kiről is van szó.” A történetet felidéző gyermekkori barátnő nemsokára nagyon meglepődött, hiszen akkor mindez még csak fantáziálásnak tűnt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!