hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betlehem, 2008 karácsony
Tizenöt éven belül eltnhetnek a keresztények Jézus szülőhelyéről

2009. 01. 02.
Az elmúlt években kilencven százalékról húsz százalékra csökkent a keresztény lakosok száma, így a kétezer éve folyamatos jelenlétük most megingani látszik. Rendszeresek a katonai letartóztató razziák és igazoltatások. A turistáknak sokszor órák hosszat kell várniuk a városba való belépésre. Jeruzsálemből indultam a mindössze tíz kilométerre fekvő Betlehembe, hogy a városról hallható drámai változásoknak magam járjak utána.

A félórás út alatt megpróbáltam elképzelni, milyen lehet napjainkban az a hely, ahol egykor Jézus megszületett. A hírek szerint nem a legidillikusabb. Gondolataimból engem is egy, a buszra felszálló zord katona zökkentett ki, amikor az útlevelemet kérte a betlehemi ellenőrzőpontnál.

A világhírű kisváros jelenleg palesztin fennhatóság alatt áll. Az ott élőket nyolc méter magas, szürke betonfal zárja el a külvilágtól, amelyet a közeli izraeli településeket fenyegető terrortámadások miatt építettek. A decemberben megszokott ünnepi hangulatra csak távolról emlékeztetnek a kirakatokban elhelyezett télapófigurák és műkarácsonyfák, mégis érdemes lefotózni őket, mert az ilyesmi vitathatatlanul egyedi látványosság a Közel-Keleten.

Az egymást érő szuvenírboltokban egyelőre csak elvétve látni néhány turistát, karácsony estére viszont harmincezer látogatóra számítanak. Addig azonban az általános utcaképet sokkal inkább a csadorba burkolt asszonyok, a kávéház asztalainál unatkozó munkanélküli férfiak, az öngyilkos merénylőket népszerűsítő plakátok és a filléres portékájukat kínálgató gyerekek uralják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!