hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságból megújulás
A pénzügyi krízis idején megtelnek a templomok

2009. 01. 02.
A pénzügyi válság kirobbanása óta nagyban megnövekedett a neoprotestáns gyülekezetek látogatottsága az Egyesült Államokban – számolt be a New York Times című amerikai napilap. „A nehéz idők jó hatással vannak a keresz­ténységre” – hangzik a régi elmélet, miszerint minden megújulási időszakot gazdasági válságok előztek meg.

A 19. század második és harmadik „nagy ébredésének” kirobbanását komoly krízisek előzték meg – érvelnek sokan. Egy nemrégiben megjelent tanulmányában David Beckworth, a Texasi Állami Egyetem professzora a keresztény közösségek létszámának alakulását vizsgálta a gazdasági helyzet függvényében. Az „Imádkozás recesszióért: az üzleti élet ciklikussága és a protestáns hit az Egyesült Államokban” című tanulmányában Beckworth a következő eredményre jutott: 1968 és 2004 között minden gazdasági válság idején a neoprotestáns gyülekezetek növekedési üteme ötven százalékkal megugrott. A hagyományos protestáns közösségek létszáma ugyanakkor csökkent, és a gazdasági válságok csak lassították ezt a negatív folyamatot.

A felmérések szerint jelenleg a római katolikus és a hagyományos protestáns felekezetek látogatottsága is növekedett, bár messze elmaradt a pünkösdi gyülekezetekben tapasztalható létszámgyarapodástól.
„Ez egy remek időszak az evangélium hirdetésére” – mondja A. R. Bernard, a huszonkilencezer fős Brooklyni Keresztény Kulturális Központ (Brooklyn Christian Cultural Center) vezető pásztora. „Ahol az emberi élet alapjai meginognak, ott ajtók nyílnak meg előttünk” – állítja a New York legnagyobb neoprotestáns gyülekezeteként számon tartott közösség vezetője.

A New York-i keresztényeknek különösen erős a dejá vu érzésük: ők tavaly ünnepelték az amerikai történelem egyik legnagyobb – és hasonló viszonyok között kirobbant – ébredésének 150. évfordulóját. A Fulton utcai ébredés – más néven az „üzletemberek ébredése” – az 1857-es tőzsdepánik idején Manhattan pénzügyi kerületében kapott lángra. Akkoriban harmincezer munkanélküli lődörgött New York utcáin. Jeremiah Lanphier lelkész felfigyelt arra, hogy milyen depressziós, elkeseredett üzletemberekkel van tele a város, így röplapokkal kezdte invitálni az embereket a déli imatalálkozóira, melyek közül az elsőre 1857. szeptember 23-án került sor. Ezen az összejövetelen még csak hatan voltak, néhány hónapon belül azonban már ötvenezer ember gyűlt össze a város számos pontján a „déli imára”.
A megújulás tüze másfél év alatt bejárta az Egyesült Államokat, egymillió ember megtérését és az Üdvhadsereg elődjének a megalakulását eredményezve. „Az üzletemberek ébredése hasonló körülmények között zajlott le, mint amilyenek ma tapasztalhatóak – állítja McKenzie Pier tiszteletes, a New York City Vezetőségi Központ evangéliumi szervezet elnöke. – Az emberek most is sok pénzt veszítettek.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!