hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mámor vége
Elapadt a dollárfolyam Oroszországban

2009. 01. 02.
Egy éve karácsonykor a hirtelen vásárlási lázba került Orosz­­­országról és a megállíthatatlan lakossági hitelezési hullámról cikkezett a moszkvai sajtó. A kőolaj-konjunktúra okozta valutabőség gyors jövedelemnövekedést eredményezett, ami sokak szemét rózsaszín köddel borította be. A fájdalmas eszmélés most zajlik, bár az elemzők szerint az igazi válság csak jövő tavasszal fog kibontakozni.

Az elmúlt egy-két évben az orosz emberek nekiálltak elektromos berendezéseket, gépkocsikat, dácsákat, lakásokat, sőt külföldi nyaralásokat venni hitelre. Ahhoz, hogy ezt a megugrott keresletet ellensúlyozzák, valamint hogy jól keressenek a lehetőségen, az orosz bankok maguk vettek fel hitelt nyugati társaiktól, és háromszor-négyszer drágábban értékesítették azokat a lakosság számára.

Mindennek az lett az eredménye, hogy az orosz bankok és vállalatok nyugati pénzintézetek iránt fennálló tartozása meghaladta a nemzeti jövedelem szintjét. A szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy a lakosság, illetve a bankok ilyen sebes eladósodása pénzügyi és gazdasági problémákhoz vezethet. Ez így is lett, bár a lakosság túlnyomórészt meg van győződve, hogy a válság Nyugatról érkezett, elsősorban az Egyesült Államokból. Közben azonban egyre láthatóbbá válnak a gazdasági válság jelei Orosz­országban, mely sokak számára eddig a „stabilitás szigetét” jelentette.

Az orosz vezetés egy sor határozott intézkedést hozott a bankrendszer és a gazdaság megmentésére. Óriási összegeket pumpáltak a legnagyobb bankokba, amelyek a lakosság és a vállalatok legfontosabb hitelezői. A betétesek megnyugtatására az állam garanciát vállalt 700 ezer rubeles értékhatárig (körülbelül 20 ezer euró). Ez a határ azonban nem mindenkit tudott megnyugtatni, így sok befektető kezdte otthagyni a bankokat. A legfontosabb pénzintézet, az Oroszország Bankja nyilatkozata alapján októberben a lakosság az összes megtakarítás 7 százalékát vette ki a számlákról. Még a legnépszerűbb banknak számító Szberbankban is 95 milliárd rubellel csökkent a betétállomány, ami 3 milliárd 700 millió dollárnak felel meg. A nagy pénzügyi játékosok is aktivizálták magukat, és elkezdték kimenekíteni a pénzt az országból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!