hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rejtélyes eltűnés
Már a franciák is beszállnának Ophélie Bretachner keresésébe

2009. 01. 02.
Az intézmény vezetése körlevélben szólította fel a Corvinus Egyetem külföldi diákjait, hogy vegyék fel a kapcsolatot magyar pártfogóikkal, valamint – ezt a hazai hallgatóknak is ajánlják – ne közlekedjenek éjjel egyedül, illetve vegyék igénybe a taxik szolgáltatását. Minderre azt követően került sor, hogy az egyetem egyik vendéghallgatója, egy 22 éves francia lány rejtélyes körülmények között eltűnt a fővárosban.

Ophélie Bretachner december 4-én Mikulás-partin vett részt a barátaival a Portside de Cuba nevű Dohány utcai szórakozóhelyen. Társai elmondása szerint a lány hajnali három óra környékén indult haza – egyedül. Ekkor látták utoljára.
A rózsadombi családnál lakó Ophélie a térfigyelő kamerák tanúsága szerint a Lánchíd felé vette az irányt. Hogy eljutott-e odáig, azt – mint Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunknak elmondta – teljes bizonyossággal nem lehet tudni. A Roosevelt téri térfigyelő kamera felvételén még feltűnik a lány, amint a híd irányába halad, és az is egyértelmű, hogy táskáját a híd első pillérénél találták meg, ám hogy pontosan mi történt, az rejtély: a Dunába esett, dobták, esetleg ugrott; vagy elrabolták?
A barátai által vidám, kiegyensúlyozott lánynak ismert Ophélie Bretachner a Reims Management School harmadéves diákjaként az Erasmus program keretében szeptember óta tanult a Budapesti Corvinus Egyetemen. Már csak néhány vizsgája lett volna hátra, és utazott volna haza az Ausztriában dolgozó családjához. Az eset mindenkit megdöbbentett. Az egyetemen magyar és idegennyelvű plakátokat ragasztottak ki, többen szórólapokat osztogattak, valamint számos internetes közösségi oldalon is megjelent az eltűnéssel kapcsolatos segélykérés. A Corvinus vezetése egyben körlevélben kérte a külföldi hallgatókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot magyar pártfogóikkal, valamint – ezt a hazai diákoknak is ajánlják – ne közlekedjenek éjjel egyedül, illetve vegyék igénybe a taxik szolgáltatását.
A rendőrség külön nyomozócsoportot állított rá az ügyre. Mint megtudtuk, száz fölé emelkedett az eddig meghallgatott személyek száma – ám áttörés lapzártánkig nem történt a nyomozásban. Tafferner Éva kérdésünkre cáfolta azokat az információkat, miszerint francia különleges egységek is besegítenének a magyar kollégák munkájába. Egyedül a rajnai vízirendészeti csendőrszázad esetleges közreműködéséről volt szó a két fél között, mivel a franciák ultrahangos radarjával a vízben hatékonyabban lehetne kutatni a lány után. Az eddigi keresés ugyanis nem vezetett eredményre, és bár a víz elsodorhatta a lányt, holttestét lentebbi szakaszokon sem dobta fel a víz.
Ophélie eltűnéséről részletesen beszámolt a francia média nagy része, a közszolgálati televíziótól az ismert nagy lapokon – Figaro, Le Monde – és a bulváron át egészen a regionális lapokig. Mint lapunk párizsi tudósítója írja, a legtöbb információt a Reimsben – az eltűnt lány innen származik – kiadott L’Union nevű újságból lehet megtudni, amely napról napra követi az eseményeket. Az újság megszólaltatta Guillaume Cantelou-t, Ophelie szintén Budapesten tanuló diáktársát, aki az adott este nagy részét a társaságban a lánnyal együtt töltötte. „Azon az estén ivott, de nem volt részeg. Ophélie gyakran ment haza egyedül esténként, sohasem félt. Mindannyian biztonságban éreztük magunkat a város központjában” – nyilatkozta Guillaume Cantelou. A francia diák szerint valószínűtlen az, hogy Ophelie öngyilkos lett volna, mint ahogyan az is, hogy a lány élve előkerül. A francia diák szerint bár Budapesten nem gyakori az emberrablás, az a véleménye, hogy a lány egy perverz taxis áldozata lett. Hasonló véleményen van Ophelie öccse, aki a Le Postnak nyilatkozva elmondta, hogy attól tart, nővérét lánykereskedők rabolták el. A diáktársakkal és a családtagokkal együtt ő sem tartja hihetőnek azt, hogy a nővére öngyilkos lett volna, vagy egyszerűen beesett volna a Dunába a hídról.
A L’Unionnak nyilatkozva Ophélie apja, Francis Bretachner elmondta, hogy múlt pénteken órákon keresztül folytattak megbeszélést a magyar rendőrséggel, akiknek szintén kifejtették, hogy a lányuk nem lehetett öngyilkos. „Ophélie személyiségéről kérdeztek, és megismételtem nekik, hogy az öngyilkosság gondolata teljesen elfogadhatatlan a számomra: soha nem tett volna ilyet. Továbbra is teljesen megbízom a magyar rendőrségben, de hiányoznak az eszközeik, ezért megvizsgáltuk, hogyan tudnánk segíteni anélkül, hogy a nyomozásba beleártanánk magunkat.” Ennek megfelelően a szülők kétmillió forintot ajánlottak fel annak a személynek, aki hasznos információval tud szolgálni, mindeközben egy petícióval megpróbálják rávenni Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy érje el, hogy a francia rendőrség is részt vehessen a nyomozásban.

Brutális erőszak, amerikai áldozat

Négy férfit állított elő a rendőrség a két héttel ezelőtt Budapest IX. kerületében megerőszakolt amerikai diáklány ügyében. A 21 éves lány december 6-án este éjszakai fürdőzésből tartott hazafelé barátaival, ám a Bakáts téren elvált tőlük, és egyedül folytatta útját. A téren egyszer csak többen nekiestek, összeverték, majd meg is erőszakolták. A meztelen lányt – akire később sérülései miatt barátai sem ismertek rá – egy taxis vitte be a kerületi kapitányságra. A rendőrök a helyszínelés során meghallgatták a környéken dolgozó taxisofőröket és az éjszakai buszjáratok sofőrjeit, és a biztonsági kamerák felvételeit is megtekintették. Még a bűncselekmény éjjelén előállítottak egy férfit, majd néhány nap múlva további hármat. Gyanúsításukkal azonban megvárják a szak-értői vizsgálatok befejezését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!