hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ultramodern rapsicok
Éjjellátó készülék, lézeres távcső és hangtompítós fegyver a vadak ellen

2009. 01. 01.
Az orvvadászokat mindig egyfajta nimbusz lengte körül: szegénylegények, akik bátran szembeszállnak az urakkal, a kiváltságos vadászokkal, és elveszik azt, ami nekik jár. Az évszázadok óta tartó vadász-vadorzó ellentét ma is az erdők mélyén lappang, de már a modern technika minden vívmányát bevetik ebben a csendes háborúban a küzdő felek. A kár, amit a vadorzók okoznak, tízmilliókban mérhető, de a legrosszabb az, hogy sok elkötelezett ember többéves munkáját teszik tönkre egy pillanat alatt.

A vadászat ugyanis ma már sokkal inkább szól vadnevelésről, etetésről, a természet megóvásáról, mint főúri kiváltságról.

A szakemberek tapasztalatai szerint a rendszerváltás után ugrás­sze­rű­en megnőtt az orvvadászok száma és az általuk okozott kár értéke is. Ennek az elszegényedés az egyik oka: olyan vidéken, ahol sok a munkanélküli, „bocsánatos bűnként” kezelik az élelemszerzésnek ezt az illegális módját. Szélesedett a felvevőpiac is: az éttermek egy része inkább ilyen módon jut a kurrensnek számító áruhoz, mert a legális piacon meglehetősen drága a vadhús.

Dobozon a vadásztársaság közel ezer hektáron gazdálkodik. Nagy Sándor nyugalmazott vadászmester egy emberöltőt töltött el a vadászattal, élményei több kötetet megtöltenének, ha papírra vetné. A Körösök völgyének ezen az erdőkkel borított területén szinte néphagyománynak számított az orvvadászat, amelynek titkos fortélyai apáról fiúra szálltak. Az idős vadász sokat kergette, űzte a vadorzókat, mert szerinte a rapsic gonoszabb, mint a legrosszabb dúvad, ha beszabadul a területre, válogatás nélkül pusztít. Azt mondja, az orvvadászok három csoportra oszthatók: az egyik a trófea miatt, a másik a húsért, a harmadik pedig szenvedélyből, pusztán az izgalomért vadászik. Az elmúlt évtizedekben nagyon nehéz volt bekerülni egy-egy vadásztársaságba. Ez ma is leginkább a „jó” kapcsolatok felhasználásával sikerülhet, de a belépési pénz is jelentősen nehezíti a legális tagság megszerzését, hiszen olykor fél-egymillió forintot is kérhetnek ezért. Ez arra ösztönözhet egyeseket, hogy a törvényt megkerülve járják az erdőt, és úgy lőjenek nagyvadakra – véli a szakember.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!