hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyőzte a siker
Aretha Franklin az évszázad énekese

2009. 01. 01.
„Aretha nem volt érzelmileg felkészülve az előadóművészi életre” – vallott egy közeli barátja az énekesnőről, aki egy memphisi színesbőrű tiszteletes gyermekeként már kislány kora óta szívta magába a zenét és a gospelt. Otthonukban olyan sztárokkal jöttek össze éjszakákon át tartó örömzenélésre, mint Mahalia Jackson, Clara Ward vagy James Cleveland. Ezek az alkalmak mély benyomást gyakoroltak az akkor még kislány Arethára. Tizenkét évesen lépett fel először édesapja templomában, ami akkora sikert aratott, hogy ettől kezdve rendszeresen énekelt testvéreivel az istentiszteleteken. „Élénken emlékszem, hogy egy délután, mikor a házuk lépcsőjén üldögéltünk, Aretha ezt mondta nekem: Eljön a nap, mikor a nevem hallatán mindenki tudni fogja majd az egész világon, hogy kiről is van szó.” A történetet felidéző gyermekkori barátnő nemsokára nagyon meglepődött, hiszen akkor mindez még csak fantáziálásnak tűnt.

Két évvel első fellépése után, mindössze tizennégy évesen készültek el első lemezfelvételei, a Motow kiadó gondozásában. Ekkor még csak gospelt énekelt, a kiadó mereven ragaszkodott hozzá, hogy ne szerepeljen más a repertoárban. Az ifjú hölgy azonban többre vágyott, szerette volna kipróbálni magát más stílusokban is, ezért átszerződött a Columbia kiadóhoz. Itt rythm and blues énekesként kezelték, de a stílusváltás nem hozta meg a várt eredményt. Aretha később így vallott erről az időszakról: „Rettentően féltem, sokszor a padlónak énekeltem. Ez a stílus nem én voltam igazán.” Az első nagy sikereket a hatvanas évek hozták meg számára, végre azt énekelhette, amihez nála jobban talán senki sem ért: soult. A Muscle Scoals Sound Rythm Section elnevezésű zenekar olyan hátteret biztosított az ifjú énekes hangjának, amely kiemelte érzelmekkel fűtött, szenvedélyes előadásmódját. Ebben az időszakban bárhol bármit énekelt, mindig hatalmas sikert aratott, nemcsak a közönség, de a kritikusok körében is. 1967-ben mindössze tizennyolc hónap leforgása alatt tizenegy dala került fel a slágerlisták élére.

A hirtelen jött siker miatti boldogságot azonban hamar beárnyékolták a családi tragédiák és az érzelmi nyomás, amit a hírnév hozott magával. Gyors egymásutánban veszítette el édesanyját, két testvérét, majd egy tragikus merénylet során rajongásig szeretett édesapját is. Aretha szinte gyermekként kezdett el turnézni, amihez hiányzott a kellő érettség és élettapasztalat. Tizenhét évesen már két gyermek édesanyja volt, háta mögött több rosszul végződött kapcsolattal, és egyes hírek szerint alkoholba fojtotta bánatát. Gyermekeit az állandó koncertkörutak miatt barátai nevelték. A világsztár ragyogott és kinyílt, mint egy virág, ha színpadra lépett, de ha kialudt a reflektorfény, magába zuhant. A hozzá közel álló emberek szenvedtek legjobban hangulati hullámzásaitól, megmagyarázhatatlan érzelmi kitöréseitől. Sokszor ő maga sem tudta megmondani, mit és miért érez. Franklin nagyon szerette, ha barátok veszik körül, szerette a nyüzsgést, de nem bírta elviselni a visszautasítást. Ha megbántották, nagyon nehezen tudott megbocsátani, és pont azokkal volt rideg, akik a legjobban törődtek vele.

A kétszer elvált Aretha próbálta titokban tartani és nagyon szégyellte zűrzavaros magánéletét. Nagyon ritkán nyilatkozott a sajtónak, és a magánéletét érintő kérdéseket mindig határozottan és megválaszolatlanul utasította vissza. A titkokat borító lepel azonban időnként fellibbent, és alatta egy félresiklott, magányos és fájdalmas élet vált láthatóvá. 1999-ben megjelent önéletrajzi könyvével csalódást okozott azon rajongóinak, akik mint embert szerették volna megismerni a soul királynőjét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!