hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Berlin - A jövő városa

2009. 01. 02.
Angela Merkel, a német történelem legelső kancellárnője negyedik karácsonyára készül kormányfőként. A szavazópolgárok zöme 2005 ősze óta sem bánta meg, hogy a CDU elnök asszonyát röpítette a berlini nagykoalíció élére. Az elmúlt esztendőkben a német politika stílusa legalább annyit változott, mint a főváros arculata. A Hetek németországi tudósítója egy képzeletbeli Spree-parti sétára indult Frau Merkellel.

Nagy látogatottságnak örvendenek a karácsonyi vásárok Berlinben. A német fővárosban már no-vember végén kigyúltak a Brandenburgi kapunál felállított óriási fenyőfa fényei – adventi hangulat költözött Közép-Európa legnépesebb cityjébe. Ha Angela Merkel – szigorúan testőrök társaságában – átsétál a modern kancellári hivatalban lévő otthonából másik szolgálati lakásába, a Pergamon Múzeummal szemközti klasszicista épületbe, akkor megelevenedik szeme előtt a német történelem.

Az egy évtizede Bonnból Berlinbe átköltözött Bundestag a 115 esztendeje felavatott Reichstagban ülésezik. A kancellárnő a „beton mosógépnek” becézett hivatalából száraz lábbal juthat át az üvegkupolás parlamentbe. Persze szép időben minek a föld alatti, mélygarázsos labirintusban bolyongani! A bő két évszázados Brandenburgi kapu környékén forralt bor és sült kolbász illatát viszi a szél. Idén Norvégiából érkezett a gyönyörűen kivilágított fenyőfa a német főváros talán legtöbbet fotózott szimbólumához. A kancellárnő (avagy egy magyar turista) körbepillantva ott, ahol 1989-ben megrepedt a fal, seregnyi építészeti változást tapasztal.

A Brandenburgi kapu egyik oldalán két éve nyílt meg a Kennedy Múzeum, mely a 45 esztendeje meggyilkolt amerikai elnöknek állít emléket. Utolsó európai útján, 1963-ban a zaklatott sorsú, akkor már 700 napja fallal-szögesdróttal-tankcsapdákkal és aknazárakkal kettészelt világvárosban vállalt szolidaritást John F. Kennedy a Spree-metropolisszal, kijelentve, hogy „Ich bin ein Berliner”, vagyis „Berlini vagyok”. Átellenben J.F.K. múzeumával 2008 nyarán idősebb George Bush adta át az Egyesült Államok új diplomáciai központját. De modern nagykövetséget avatott itt, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében a 21. században Franciaország, Nagy-Britannia és Magyarország is. Az Unter den Linden 76-os szám alatti „Ungarischer Botschaft”-ról sok turista első pillantásra azt hiszi, hogy egy kiállítóterem, ugyanis követségünk földszintjén folyamatosan tárlatokat tartanak. Jelenleg éppen születésének 100. évfordulója alkalmából Kerényi Jenő-emlékkiállításban gyönyörködhet a publikum. A Kossuth-díjas szobrászművész alkotásai január közepéig tekinthetők meg hazánk diplomáciai székhelyén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!