hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szigorprojekt?
Pénzt követel az EU

2009. 01. 01.
Az Európai Bizottság több mint félmilliárd euró mezőgazdasági támogatás visszafizetését követeli 15 tagállamától, amelyek „nem előírásszerűen” költötték el az uniós pénzeket. Szakemberek szerint a közel­jövőben egyre több ilyen „felelős- ­ségre vonás” várható.

A névsor hosszú, akár egy ünnepi bevásárlólista: Ciprusnak, Dániának, Észtországnak, Finnországnak, Spanyolországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Görög­országnak, Írországnak, Olaszországnak, Lettországnak, Hollandiának, Portugáliának, Szlovéniának és Svéd­országnak összesen 528,5 millió euró mezőgazdasági támogatást kell visszaszolgáltatnia. Az Európai Bizottság ugyanis nemrég megállapította, hogy az érintett országokban nem volt megfelelő az ellenőrzés, illetve a kifizetéseknél nem tartották be az előírásokat.ŰVajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a mostani hír valójában 4-5 éves ügyeket takar, a végső döntést pedig hosszas vizsgálatok és egyezkedések előzték meg.

A döntés nem precedensértékű (ez most 1999 óta a sorban a huszonötödik), és – a szakemberek szerint – a jövőben egyre több ilyen várható. A „nem előírásszerű elköltés” többnyire abból fakad, hogy a közvetlen támogatások kifizetését bonyolult környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági feltételekhez kötik. „Az EU mint jó gazda részben így akarja bizonyítani elkötelezettségét a költségvetési pénzekkel való felelős gazdálkodása iránt” – fejtette ki lapunknak Kiss Judit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója. Ha már nem tudták lefaragni az agrárköltségvetést, legalább a közpénzekkel való pazarlást próbálják megakadályozni. „Ez az adófizetők pénze, és joguk van ahhoz, hogy tudják, mire költik” – hangsúlyozta a híradásokban a döntést követően Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos is. „Az unió célja nem a pénzgyűjtés, hanem a nevelés” – tette hozzá Vajda.

A két „főkolompos” most Olaszország és Nagy-Britannia volt. A déli országnak több mint 100 millió eurót kell befizetnie a nem megfelelő olívaolaj-termelés és 57 milliót a határidők be nem tartása miatt, míg a szigetország számlája csak a késlekedések miatt közel 85 millió. Az unió hivatalos kiadványa szerint az elmúlt kilenc évben is rendre ezek voltak a leginkább problémás területek a szántóföldekre és haszonállatokra adott pénzek után. A nemzeteket tekintve pedig a görögök, olaszok, észtek és franciák eddig közel 1-1 milliárd euróval „támogatták a szigorkasszát”. Az említett – jelentős – összegeket valójában nem befizetni kell, hanem majd a következőkben esedékes támogatásokból vonják le. Vajda László kiemelte, hogy a magyar agráruniós kifizetéseket is több tucat auditnak vetették már alá, de „pénzügyi korrekciós igény” még sosem fogalmazódott meg. „Várható, hogy a jövőben mi sem kerülhetjük el a korrekciót, hiszen nálunk sokkal tapasztaltabb tagokra, mint a franciákra, olaszokra és dánokra is rájárt a rúd.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!