hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megbukott a Lex Szetey
Nem pótolható mással a házasság!

2009. 01. 02.
Az Alkotmánybíróság legújabb határozatában megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. A KDNP ünnepel, az egyneműeket tömörítő szervezetek pedig arra kérik a baloldali honatyákat, hogy már tavasszal új jogszabályban biztosítsák számukra az egybekelést. A kormány azt ígéri, hogy újra próbálkozik, de úgy tudjuk, hogy ez már csak retorika. Az európai, majd az országgyűlési választásra készülő MSZP-nek nincs már energiája újra elővenni a kérdést, a „témagazda” SZDSZ pedig időközben szétesett.

Az Alkotmánybíróság (AB) azt kifogásolta, hogy a 2007 karácsonyán elfogadott törvény a házassággal egy szintre emelte a bejegyzett élettársi kapcsolatot, márpedig indoklásuk szerinti előbbi alkotmányos védelem alatt áll, és mint ilyen nem kettőzhető meg más formában. A testület azt a jól érzékelhető különbségtételt is hiányolta a törvényszövegből, amely egymástól eltérő csoportként kezeli a különböző és az azonos nemű emberek párkapcsolatait. Mivel az AB megsemmisítette a törvényt, a 2009. január 1-jére tervezett hatálybalépés elmarad.

A szocialisták és a liberálisok által a parlament tavaly év végi hajrájában keresztülnyomott jogszabály miatt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kért utólagos felülvizsgálatot az AB-tól. Nem tartották ugyanis kívánatosnak, hogy a leszbikus és meleg párok a hagyományos házasságban élőkkel azonos jogokat birtokoljanak; többek közt az öröklés, a tartás, a lakáshasználat, valamint a szociális juttatások terén. Semjén Zsolt pártelnök a Bibliával és a természet rendjével is ellentétesnek titulálta a jogszabályt.

Nem így Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a fiaskót követően nyomban felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az AB által említett „jogtechnikai problémát”. Bárándy Gergely szerint sem szabad eltűntetni a témát, hiszen az AB kifejezetten utal rá, hogy az azonos neműek házassághoz hasonló, jogilag szabályozott együttélési formája törvényben rögzíthető. A szocialista képviselő a Heteknek nyilatkozva azért is célravezetőnek tartana egy új törvényt, mert – nem számítván az utólagos felülvizsgálat negatív következményeire – számos jogterületen már átvezetésre került a regisztrált élettársi kapcsolat intézménye. Ha tehát sikerül gyorsan tető alá hozni egy, az AB határozatához igazított új verziót, akkor nem kell kitörölni a jogrendszerből a már létrehozott jogintézményt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!