hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 01. 01.
Végleg kiég az izzó

December 8-án mondták ki a végső szót a hagyományos villanykörték megszüntetéséről. A javaslat szerint már 2009 szeptemberétől kezdve fokozatosan kivonnák a boltokból az izzókat, 2012-re pedig már a gyártást is megszüntetik. Ettől az időponttól számítva csak kompakt fénycsöveket és halogén égőket lehet használni az Európai Unió országaiban. A változtatás egyik célja a környezetterhelés csökkentése, ami az ígéretek szerint egyúttal a költségeket is csökkenti. A kompakt fénycsövek élettartama ugyanis akár többszöröse is lehet a hagyományos izzókénak, és emellett negyedannyi energiát igényelnek.

No Cargo
Veres János szerint a lakosságnak is fejenként 250 ezer forintot kellene kapnia, amennyiben teljesítenék a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) követelését. A szakszervezet többnapos sztrájkot indított azért, hogy valamennyi MÁV-dolgozó kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációjából, hasonlóan a privatizált részleg alkalmazottaihoz. Veres János pénzügyminiszter szerint megalapozatlan a vasutas szakszervezet követelése, s mint ilyet a kormány nem tudja teljesíteni – fogalmazott egy reggeli műsorban. Ilyen alapon nemcsak 40 ezer vasutasnak, hanem 10 millió állampolgárnak is meg kellene kapnia ezt az összeget ­– tette hozzá.

Igen a költségvetésre
Politikai győzelemként is betudhatja a miniszterelnök a 2009. évi költségvetés megszavazását, mivel még a gazdasági válság kirobbanása előtt kijelentette: ha nem kap kellő szavazatot a büdzsé, lemond a posztjáról. A túlélést elsősorban az SZDSZ-frakciónak, az MDF-es Lengyel Zoltánnak, valamint a független Gyenesei István sportminiszternek, illetve a volt fideszes Császár Antalnak köszönheti az MSZP.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!