hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 03. 06. (XIII/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az Obama-terv

Barack Obama, az új amerikai elnök konfliktusokkal terhes világot örökölt. A hitelválság gazdasági recesszióba torkollott. Irán rendelkezik annyi dúsított urániummal, amely egy atombombára elegendő. Az iraki helyzet nem teszi lehetővé a gyors ütemű amerikai csapatkivonást. Afganisztánban és Pakisztánban a tálibok jelentős területet ellenőriznek. Szíriával a kapcsolat még feszültebb, mióta Hágában a Nemzetközi Törvényszék vizsgálni kezdte a Hariri-gyilkosság körülményeit. Oroszország ellenzi a Kelet-Európába tervezett rakétavédelmi rendszer telepítését. Ezenkívül ott van az izraeli–palesztin konfliktus. Kérdés, hogyan kezeli majd e konfliktusokat az új, Obama-kabinet?

A magyar beteg

180 milliárd euró (55 000 milliárd forint) – ennyit kért Kelet-Európa megsegítésére Brüsszelben a magyar miniszterelnök. A javaslatot – csakúgy mint a könnyített euróbevezetésre vonatkozó kérést – az EU nyugati vezetői elutasították. Kérdés, hogy a brüsszeli nyet a kontinens kettészakadásának a kezdetét jelzi-e, vagy csak azt üzenték meg diplomáciai mércével meglehetősen nyersen Magyarországnak, hogy a térség leggyengébben teljesítő diákja ne akarja előírni a tantestületnek, miként mentsék meg az egész iskolát.

Belföld

Tavasszal megindulnak?

„Megalakult a Magosz demonstrációszervező bizottsága” – jelentette ki a Heteknek adott nyilatkozatában Budai Gyula, a gazdakörök szervezetének szövetségi igazgatója. A Fidesz színeiben is tevékenykedő Budai annak kapcsán mondta mindezt, hogy a múlt héten egyértelművé vált: a kormány 33 milliárd forinttal kurtítja meg a mezőgazdaság költségvetését.

A Karton Network bemutatja: Itt senki nem volt ügynök

Már a héten elkezdheti munkáját az a civilekből álló csapat, amely a rendszerváltás előtti titkosszolgálati adatbázist tartalmazó 18 darab mágnesszalag információinak előhívására alakult. Ha kiderül - és van rá esély -, hogy a szalagok több adatot tartalmaznak, mint a-mennyi a kartonokon, dossziékban található, az bizonyíték lesz a régóta sejtett iratmegsemmisítésre. Újdonság továbbá, hogy a jövőben a 6-os karton megléte önmagában elegendő lesz az adott személy érintettségének bizonyítására.

Új kezdet vagy szomorú vég

Bokros Lajos jelölése az európai parlamenti választási lista élére úgy tűnik, hogy újabb szakadással fenyeget az MDF-ben. Párton belül és kívül is elképzelhetőnek tartják, hogy Dávid Ibolya ezzel a döntéssel egy MSZP–MDF-koalíciót készít elő, így szerintük most van az utolsó alkalom szembeszállni az elnök asszonnyal.

Ki kap zakót júniusban? - Megszülettek az uniós listák

Számos meglepetéssel teljes a pártok európai parlamenti választásokra készült listája. A júniusban tartandó voksolás sajátossága, hogy Európában általában mindig a regnáló kormányok ellen szavaznak a polgárok. Az MSZP éppen ezért igyekszik csökkenteni a várható fiaskó súlyát, míg a Fideszben azon vitáznak, hogy egy felfokozott, nagy részvételi arányra ösztönző heves kampány ártana-e a pártnak. Az MDF pedig könnyen végleg baloldali párttá válhat.

A hét eseményei

Provident-ügyA büntető törvénykönyv uzsorára vonatkozó részének szigorítását kezdeményezi kormánypárti képviselőkkel együtt Karsai József. A politikus az Antiprovident akciócsoport rendezvényén elmondta, a változás után az uzsora bűntett nem függene attól, hogy intézményesített vagy illegális keretek között adják ki.

Viszik a gázpisztolyokat, mint a cukrot

„Tegnap támadott meg négy cigány a Nagyvárad téren” – szó szerint ezzel érvelt kérdésünkre az egyik budapesti fegyverbolt ajtaján kilépő fiatal. Gázpisztolyt akart vásárolni, és ezt teszik most egyre többen. Pedig a szakértő szerint az önvédelmi fegyverrel gyilkolni is lehet.

A hét eseményei

Könnygáz nélkül„Az a direkt politikai támogatás, amely az elmúlt években többé-kevésbé mindig jelen volt a Fidesz részéről a szélsőséges szervezetek esetében, ebben az évben úgy tűnik, hogy eléggé visszafogott” – fejtette ki Szilvásy György titokminiszter, miért is lesz idén békés a március 15-ei ünnep.

Tatárszentgyörgy megmozdította az országot

„Fehér busz csíkokkal, s a sofőrnek bajsza van” – hallhattuk az eligazítást, amely alapján be lehetett azonosítani a Tatárszentgyörgy–Budapest közötti ingyenes – illetve egy ismeretlen szponzor által fizetett – járatot. A buszok a múlt heti kettős gyilkosság roma áldozatainak temetésére indultak, több száz személygépkocsival egyetemben. A hozzátartozókkal és a falubéliekkel együtt politikusok és neves közéleti szereplők kísérték utolsó útjára a 27 évesen meggyilkolt Csorba Róbertet és fiát, az 5 éves Robikát.

Hit és értékek

Zsidó keresztények Izraelben

A Jerusalem Post című izraeli újság nemrégiben részletesen foglalkozott a zsidó keresztények helyzetével Izraelben. A napilap szerint a „messiáshívőkkel” (ez a fogalom a Jézus Krisztusban hívő zsidókra) szemben sok az alaptalan előítélet, mozgalmukat az ultraortodox judaizmus titokzatos szektának tartja, amely a kiszolgáltatott, gyenge embereket cserkészi be és téríti át keresztény hitre. A társadalom többsége azonban toleráns e kisebbség iránt, amelynek tagjai zsidó származásuk mellett a világszerte több száz milliós evangéliumi kereszténység tagjainak vallják magukat.

HÁTTÉR

2009. március 6-ai számunkban írták

Turullal alázzák a zsidókat

Uniós pénzosztás „testvériesen”

Újabb repedés keletkezett az unió térképén. Lapkommentárok szerint már ketté is szakadt az unió a kelet-nyugati történelmi határ mentén, miután nyíltan elutasította a kritikus helyzetbe került keleti térség együttes megsegítését.

Európa talán megment

Sem a Gyurcsány-csomag, sem a Reformszövetség javaslatai nem orvosolják Magyarország gazdasági bajait, mert nem a problémák gyökerével, a pénzügyi válság megoldásával foglalkoznak – vélekedett a Heteknek adott interjújában Róna Péter, aki többek között Lord Richardson angol jegybankelnök kabinetfőnöke volt. A neves közgazdász szerint alapjaiban hibás a magyar neoliberálisok dogmatikus problémakezelése, amely az említett reformcsomagok logikájában rendre visszaköszön.

A szlovák csoda ára

Kassa felújított belvárosa a budai Várral vetekszik. Díszkővel burkolt utcák, kandeláberek, szökőkutak, csipkézett tornyú templomok és terasz terasz hátán, tavasztól őszig tele jó­ked­vű turistákkal, jó­ked­vű helyiekkel. Csak az állandóan süvítő szél zavar egy kicsit. A szélcsatornában fekvő város ezt a problémát nem tudja orvosolni. És a cigánykérdést sem.

Őssejtturizmus

A „vadkeleten" folyó őssejtkutatások veszélyeire mindeddig hiába próbálták felhívni a figyelmet a szakemberek. Február végén azonban napvilágot látott az első dokumentált eset, amely azt bizonyítja, hogy a kontrollálatlan - sokszor illegális - eljárások óriási veszélyt jelentenek a betegek számára. Hazánkban is zajlanak ukrán és orosz érdekeltségeket gyarapító őssejtterápiák.

Aranyásók

A kunszentmártoni rendőrök a közelmúltban négy nyugdíjast szabadítottak ki, akiket szabályosan rabszolgasorban tartottak. Fogva tartóik eltartási szerződést kötöttek velük, majd munkára kényszerítették őket, járandóságukat pedig rendre elvették tőlük. Egy lapunknak nyilatkozó emberi jogi aktivista szerint elsősorban vidéki oláhcigány családoknál elterjedt szokásról van szó, ahol – a lehetőleg „gádzsó”, vagyis magyar – csicska személyes tulajdonnak számít, és a család „fajsúlyát” érzékelteti köreikben, ha lehetőség szerint minél több sürgölő­dik a ház körül vagy a vállalkozásban.

Rács mögött

Az intézet a nyolcvanas években épült, a szigorított nevelőmunka végrehajtására. Az elmúlt húsz évben azonban oly mértékben megszaporodott a fiatalkorúak által elkövetett bűncselek­mények száma, hogy 2001-ben hozzáláttak a büntetés-végrehajtás intézményrendszerének átalakításához. A Szirmabesenyői Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében főleg a kelet-magyarországi megyék 14 és 21 év közötti elítéltjei kaptak elhelyezést. A fogva tartottak személyes drámájáról és annak okairól Szitka Szabolcs alezredessel (kis képünkön), az Intézet igazgatójával beszélgettünk.

Vallás és szex: mit tanít a hvg.hu?

Vallás és a szex: mit tanítanak az új egyházak? címmel lejárató vezércikk jelent meg múlt héten a hvg.hu internetes portálon. A meglepően inkorrekt írás úgy állítja be az új vallási mozgalmakhoz tartozó, hitelveik szerint élő embereket, mint mentálisan és szexuálisan sérült személyeket. A hangulatkeltő cikkben megszólaltatott pszichológus, Szenes Márta kedden nyilvánosan bocsánatot kért azért, hogy engedte kutatását egy „erősen summázó, olykor szélsőségekben fogalmazó publicisztikához” felhasználni.

KÁVÉSZÜNET

A sztáredző ismét botrányt kavar

José Mourinho, az Inter fociedzője eddig is szókimondó nyilatkozatairól és különcségéről volt híres. A héten tett felejthetetlen kirohanásai újabb botrányt kavartak, így ez az idény sem múlhat el balhé nélkül az olasz Serie A-ban!

Keresztény központnak indult Hollywood

„Kutyáknak és színészeknek belépés tilos” – állt a felirat egy hollywoodi panzió falán még 1910-ben. Száz év alatt nagyot változott a világ. A gazdagság, szépség és népszerűség kultuszhelyeként számon tartott várost meglepően más célokkal alapították.

Szívem, jól vagy?

A nehéz gazdasági helyzet sok szempontból meg tudja terhelni a szívet a megnövekedett stresszen és az elégtelen étkezésen keresztül, valamint azzal, hogy az ember lemond az olyan költségesebb kondicionáló tevékenységekről, mint a fitnesz- vagy tornaterembe járás. „A páciensek az elmúlt hónapokban egyre növekvő számban panaszkodtak fokozott szívdobogásra, aggodalmaskodásra és stresszre” – mondta el dr. Karol Watson, az UCLA David Geffen Orvosi Egyetemének kardiológia professzora, aki kollégáival a következő tippeket javasolja szívünk és egészségünk védelmében.

Ki ez a Bokros?

Bokros Lajos, a Horn-kormány második pénzügyminisztere, a „gazdasági csomagolás" feltalálója pár napja elfogadta az MDF felkérését, miszerint a párt őt jelöli európai parlamenti listavezetőjének. Bokros - akit egyesek itthon a „nemzet megrontójának", külföldön viszont gazdasági zseninek tartanak - közel harminc éve van a pénzügyi-politikai pályán, de még egyszer sem jelentkezett magától állásra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!