hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új kezdet vagy szomorú vég
Az MDF utolsó esélye

2009. 03. 07.
Bokros Lajos jelölése az európai parlamenti választási lista élére úgy tűnik, hogy újabb szakadással fenyeget az MDF-ben. Párton belül és kívül is elképzelhetőnek tartják, hogy Dávid Ibolya ezzel a döntéssel egy MSZP–MDF-koalíciót készít elő, így szerintük most van az utolsó alkalom szembeszállni az elnök asszonnyal.

Nincs minden rendben az MDF-nél. Látszott ez már a tavalyi tisztújításkor is, amikor Almássy Kornél lehallgatási botrányba keveredett, miután indulni kívánt az elnöki tisztségért. A botrány végül a képviselő kizárásával végződött, míg Dávid Ibolya megnyugodhatott az elnöki székben. Most a júniusi EP-választások kapcsán úgy tűnik, újra megingott a pártvezetés. Az elnök asszony ugyanis a megyei vezetőket meg sem kérdezve kezdett tárgyalni Bokros Lajos volt pénzügyminiszterrel, hogy vállalná-e az MDF listájának vezetését. A volt MSZP-s képviselő úgy tűnik, igent mondott, így nemcsak személye lett megosztó a pártban, hanem Dávid Ibolya döntéshozatali mechanizmusa is kiverte a biztosítékot. Több fórumos forrásunk vélekedett úgy, hogy az Almássy-ügy és a volt szocialista miniszter meghívása az EP-lista élére egy 2010-es MSZP-vel kötendő koalíciót vetítenek előre.

Bokros jelölését egyébként az MDF csongrádi és Vas megyei vezetése sem támogatja, de felszólalt ellene Katona Kálmán parlamenti és fővárosi képviselő és Porkoláb Mátyás, a párt budapesti elnöke is. „Van egy jól szereplő, aktív uniós képviselőnk, minden más párt is azokat tette az első helyre, akik már mutattak valamit - mondta a Heteknek Katona, majd hozzátette: az elnök asszony már elég régóta akarja a pártot más irányba fordítani, Bokros Lajos pedig ennek markáns megjelenítője. Kevés olyan ember van, akiről világosan lehet tudni, hogy radikálisan liberális gazdaságpolitikát vall. Ha őt rakjuk a lista élére, az azt jelzi, hogy a Magyar Demokrata Fórum is ezt vallja, miközben ez nem így van, legalábbis eddig nem így volt."

A frakcióvezető-helyettes szerint Dávid Ibolya szűk köre megpróbál egy fordulatot csinálni a pártban, amibe bele fog remegni a szerkezet. „Dávid Ibolya nem fogja tudni megcsinálni a tagság ellenében azt, ahogy Orbán annak idején sok év munkájával a liberális pártot átfordította egy jobboldali párttá. A választó akkor elmegy és másra szavaz" - véli Katona, aki szerint egy esetleges választási kudarc el fogja söpörni a jelenlegi elnökséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!