hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki ez a Bokros?
Protestáns etika, Horn-kormány és az MDF

2009. 03. 07.
Bokros Lajos, a Horn-kormány második pénzügyminisztere, a „gazdasági csomagolás" feltalálója pár napja elfogadta az MDF felkérését, miszerint a párt őt jelöli európai parlamenti listavezetőjének. Bokros - akit egyesek itthon a „nemzet megrontójának", külföldön viszont gazdasági zseninek tartanak - közel harminc éve van a pénzügyi-politikai pályán, de még egyszer sem jelentkezett magától állásra.

Az MDF bejelentése hallatán az SZDSZ-t rettegés fogta el potenciális szavazóinak esetleges elpártolása miatt, néhány ellenzéki demokrata pedig egyenesen „hátba szúrva" érzi magát. Dávid Ibolya viszont továbbra is kitart a döntése mellett. A pártelnök szerint Bokrosnak „vitathatatlan tapasztalatai" vannak itthon és Európában a válságkezelést illetően. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc nemrég kijelentette: sosem dolgozna együtt Bokrossal, mert habár szakmai hozzáértését elismeri, a szociális érzéke szerinte „nulla". Ezzel szemben egy közvélemény-kutatás szerint ma minden tizedik magyar tartja alkalmasnak Gyurcsányt a problémák megoldására, viszont minden harmadik Orbán Viktort. A szabad demokrata Fodor Gábor szerint óriási tévedés éppen most eltávolítani Bokrost a magyar közéletből egy brüsszeli jelöléssel.

Bokros Lajos ötvenöt éve született Budapesten. Szülei elsőgenerációs értelmiségiek, akik mindig is „szép és vonzó hivatásnak" tartották a pénzügyi szakmát. „Pénzügyes" édesanyja mellett Bokros apja is hosszú ideig dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban. Nem csoda tehát, hogy Lajos és nővére is közgazdász lett. „Mindketten munkás-kisiparos közegből jöttek. Amit pedig értéknek is tartok... mindketten hívő reformátusok, és bennünket is a számomra vonzó protestáns etika szellemében igyekeztek nevelni" - beszélt a szakember családi gyökereiről a Pénzügyminiszterek reggelire című interjúkötetben. Bokros „hitvallása" szerint a reformáció nemcsak vallás, de kultúra is, ami a türelem, megértés és a szolidaritás értékeire épül. Miután már fiatalon meggyőződéses baloldali gondolkodású volt, - mint vallotta - hívő keresztényként is belépett az MSZMP-be. A KISZ-titkár szerepet sem karriervágyból - ami az apolitikus szülők szemében maximálisan elítélendő volt -, hanem a „puha ellenállási góc" érdekében vállalta el. Ezek után, katonaként ismerkedett meg Surányi Györggyel, akivel a közös laktanyai priccs után számos szakmai sikerben is osztoztak.

A hajdani Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen Antal László és Hagelmayer István reformközgazdászok előadásait hallgatta. Habár a tanszéket „népgazdasági tervezésnek" hívták, Bokros sosem érezte, hogy szorítaná a hely szelleme: diplomadolgozatát a Nobel-díjas Hayekről írta, egy jobboldali liberális közgazdászról, akit többek között a neokonzerva­tivizmus atyjának tekintenek. A hét idegen nyelvet beszélő, summa cum laude végzett fiatal a hetvenes évek végén egy évet Panamában is tanult, ahol rá kellett döbbennie, hogy a latin-amerikai diktatúra után kibontakozó baloldali ifjúsághoz képest még mindig elég „jobbos".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!