hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar beteg
Gyurcsánynak sikerült felkavarnia az EU 27-ek csúcstalálkozóját

2009. 03. 07.
180 milliárd euró (55 000 milliárd forint) – ennyit kért Kelet-Európa megsegítésére Brüsszelben a magyar miniszterelnök. A javaslatot – csakúgy mint a könnyített euróbevezetésre vonatkozó kérést – az EU nyugati vezetői elutasították. Kérdés, hogy a brüsszeli nyet a kontinens kettészakadásának a kezdetét jelzi-e, vagy csak azt üzenték meg diplomáciai mércével meglehetősen nyersen Magyarországnak, hogy a térség leggyengébben teljesítő diákja ne akarja előírni a tantestületnek, miként mentsék meg az egész iskolát.

Váratlanul ért mindenkit Gyurcsány Ferenc kezdeményezése, miszerint egységes kelet-európai mentőcsomaggal segítsék ki a kelet-európai országokat. A grandiózus „térségmentő" tervet a miniszterelnök nem egyeztette sem azokkal, akiktől kérni akart, vagyis az unió vezetőivel, sem azokkal, akiknek a nevében fellépett, azaz a régióbeli országokkal. Információink szerint az MSZP vezérkara sem tudott az ötletről. „Még az is lehet, hogy a repülőn találták ki a kommunikációs stábbal" - vélte egy kormánypárti forrásunk.

Bárhogy történt, Gyurcsány Ferencnek sikerült alaposan felkavarnia az EU 27-ek vezetőinek álmosnak ígérkező hétvégi csúcstalálkozóját. A hangzatos „A többoldalú európai stabilizációs és integrációs program" nevet viselő kezdeményezés egy 160-190 milliárd eurós pénzügyi alap létrehozása révén dobott volna mentőövet a tíz közép- és kelet-európai új tagállamnak, továbbá Ukrajnának és Horvátországnak.

Az alapból jutna pénz az országoknak, a térség bankjainak, a beruházásokat végző vállalatoknak, de még a bajba jutott kelet-európai magánszemélyeknek is. Ez utóbbiak számára a hitelek átütemezését finanszíroznák az összeurópai bőségszaruból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!