hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sztáredző ismét botrányt kavar
Mourinho és a „szellemi prostitúció”

2009. 03. 07.
José Mourinho, az Inter fociedzője eddig is szókimondó nyilatkozatairól és különcségéről volt híres. A héten tett felejthetetlen kirohanásai újabb botrányt kavartak, így ez az idény sem múlhat el balhé nélkül az olasz Serie A-ban!

Kétségtelen, hogy Mourinho a világ egyik legjobb edzője. BL-győztes a Portóval, angol bajnok, a Chelsea-től pedig úgy távozott, hogy három év alatt egyetlen hazai bajnoki mérkőzést sem veszített el. A portugál edzőnek ugyanakkor remek érzéke van ahhoz, hogy mindig magára irányítsa a figyelmet, és ezt nem csupán páratlan sikereivel éri el, hanem beszólásaival, kollégái bosszantásával, emiatt pedig a futballszerető társadalom is nagyon megosztott a személyét illetően. Kétféle magyarázat van arra, hogy Mourinho miért nem képes csöndben maradni, annak ellenére, hogy ezt már többször megígérte. Az egyik szerint ilyen a természete. A másik szerint szándékosan irányítja magára a figyelmet, hogy ezzel tehermentesítse, védje csapatát, játékosait.
„Kérem, ne nevezzenek arrogánsnak, de Bajnokok Ligája-győztes vagyok, és azt hiszem, én különleges egyén vagyok!” – mutatkozott be annak idején Angliában. Önmagát a világ egyik legjobbjának tartja, akivel a Chelsea nagyon jól járt, és a Manchester United sikerének titka is abban rejlik, hogy ő Angliában dolgozott. A portugál, aki showműsort is vezetett már, a többi edzőkollegáról koránt sincs olyan jó véleménnyel, mint önmagáról, és ezt a héten az olasz újságíróknak tett megnyilvánulása is alátámasztja. Mourinho kifakadt, hogy a Roma elleni 3–3 után játékvezetői bakinak tulajdonították az Inter egyik gólját, pedig szerinte jobban tennék az újságírók, ha a többi csapat bénázásával foglalkoznának:
„Senki sem beszél a Romáról, amelynek remek játékosai vannak, de az idény végén nem nyer semmit. Senki sem beszél a Milanról, amely 11 ponttal van lemaradva mögöttünk, és szintén nem nyer semmit. Ugyanez igaz a Juventusra, amely rengeteg pontot nyert bírói hibák miatt” – fakadt ki Mourinho, és ezzel még nem fejezte be: „Szellemi manipuláció folyik, de ez nem az én asztalom. Én a futballban dolgozom, és nem szeretem a szellemi prostitúciót!”
Mourinho szerint egyedül a Siena ellen kedvezett nekik a bírói tévedés, a többi mérkőzésen (így a Roma ellen is) fair játékvezetés folyt. Ugyanakkor a Juventus és a Roma folyamatos bírói „hátszélben focizik”, ezért Mourinho üzent is a két csapat hétvégi ellenfelének:
„Jobb, ha a Torino és az Udinese ki sem áll ellenük, vagy csak az ifikkel. Én mindenesetre velük vagyok” – mondta Mourinho, aki saját bevallása szerint nem szeret a média reflektorfényében lenni, ellentétben Spallettivel és Ranierivel, a Roma és a Juventus edzőjével. „Kikapcsolom a tévét, amikor meglátom őket! Ők mindig és mindenhol elmondják a véleményüket, és sulykolják az emberekbe a saját kis nézeteiket. Spalletti beszél a meccs előtt, beszél a szünetben, beszél a meccs után is, beszél ezzel, beszél azzal, jóban van mindenkivel. Köszönöm, de ebből én nem kérek!” – mondta a portugál.
Mourinho botrányos mondatai nem maradtak következmények nélkül. Az olasz futballszövetség vizsgálatot indított a renitens edző ellen, és a rivális klubok vezetői is felháborodásuknak adtak hangot. A Juventus személyesen kért volna magyarázatot (és elhatárolódást) az Inter elnökétől, Massimo Morattitól, aki azonban elzárkózott a párbeszédtől, és inkább egy rövid sajtóközleményt adott ki, amelyben nagyrabecsüléséről biztosította az „őszinte és egyenes trénert”, aki csupán a maga módján próbált védekezni az újságírói támadásokkal szemben.
Mourinho már a szezon eleje óta az olasz sajtó kereszttüzében van. Gyakran veszekszik a játékvezetőkkel, néha hóhányó játékosait is kénytelen rendre utasítani (lásd Adriano), de az eredmények őt igazolják. Ugyanakkor többször nyilatkozott úgy, hogy a Chelsea-nél jobban érezte magát, és visszavágyik a kiegyensúlyozott Angliába. Ezt most is megerősítette: „Alig várom, hogy vége legyen a szezonnak, és végre elmehessek. Már csak 91 nap! 91 nap és elmegyek!” – mondta a sajtó munkatársainak, majd hozzátette: csak azért hajlandó az olasz újságírókkal beszélni, mert a szerződése erre kötelezi.
Angliában mindenesetre nem bánnák, ha Mourinho végre visszajönne. Korábban a Manchester City érdeklődéséről lehetett hallani, de egyre több a hívó szó a Manchester United részéről is. Rio Ferdinand például úgy nyilatkozott, hogy egyedül Mourinhót képes elképzelni a hamarosan nyugdíjba vonuló Sir Alex Ferguson utódjaként. Ferdinand szerint erős egyéniségre lesz szükség a Manchester kispadján, és egyedül a portugál képes betölteni az űrt, amit Ferguson hagy maga mögött. Ferdinand felvetéséről megkérdezték Fergusont is, aki egyetértett: „Ha olyasvalakire gondolok, akinek elég nagy az egója és a karaktere a feladat ellátásához, akkor csak José Mourinho jöhet szóba, ez a napnál is világosabb.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!