hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Uniós pénzosztás „testvériesen”
Családi dráma

2009. 03. 07.
Újabb repedés keletkezett az unió térképén. Lapkommentárok szerint már ketté is szakadt az unió a kelet-nyugati történelmi határ mentén, miután nyíltan elutasította a kritikus helyzetbe került keleti térség együttes megsegítését.

Számos nyugat-európai lap ostorozza Brüsszelt, mivel nem kezeli kellő súllyal a tíz új tagállam helyzetét. Legélesebben talán a brit The Economist fogalmazott, amikor így értekezett cikkében: „Európa keleti fele rémálomszerű problémákkal néz szembe". A lap szerint az 1997-es ázsiai és a 2001-es dél-amerikai válság jelei együttesen mutatkoznak a keleti blokkban. A lap emlékeztetett, hogy Argentínában éppen a hatalmasra duzzadt államadósság idézte elő a krízist, mivel a peso jelentős gyengülése miatt a fizetésképtelenség határára sodródott az ország. Mindez gazdasági összeomlást, 20 százalék feletti munkanélküliséget, elszabadult inflációt vont maga után. A lap azt is megjegyzi, hogy amíg a térségben elkerülhetetlen a recesszió, addig az argentin típusú összeomlás - éppen az unió védőhálója miatt - nem valószínű.

A Financial Times is borúlátóan látja a térségünket. Mint fogalmazott: „a Szovjetunió összeomlása óta ez a legveszélyesebb időszak a térség országai számára."

A lap szerint több alapvető hiba juttatta idáig a volt szocialista országokat. Elsősorban az a kormányzati magatartás a felelős, amely arra ösztönözte a lakosságot és a vállalkozásokat, hogy devizában adósodjanak el. Másodsorban az, hogy csupán alternatív lehetőségként és nem a legfontosabb teendőként kezelték az euró bevezetését. Pedig ha ezt tartották volna elsődlegesnek, - ahogy ezt Szlovénia és Szlovákia példája is mutatja -, már bevezethették volna a közös pénzt. Ebben az esetben elkerülhették volna ezt a kritikus helyzetet. A halogatás „katasztrófának" bizonyul - fogalmaztak a lap szerzői.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!