hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallás és szex: mit tanít a hvg.hu?

2009. 03. 07.
Vallás és a szex: mit tanítanak az új egyházak? címmel lejárató vezércikk jelent meg múlt héten a hvg.hu internetes portálon. A meglepően inkorrekt írás úgy állítja be az új vallási mozgalmakhoz tartozó, hitelveik szerint élő embereket, mint mentálisan és szexuálisan sérült személyeket. A hangulatkeltő cikkben megszólaltatott pszichológus, Szenes Márta kedden nyilvánosan bocsánatot kért azért, hogy engedte kutatását egy „erősen summázó, olykor szélsőségekben fogalmazó publicisztikához” felhasználni.

A hvg.hu-n megjelent cikk és annak utóélete akár iskolapéldája lehetne annak a régi igazságnak, hogy az előítéleteket szakmai érvelésekkel lehet a legkevésbé alátámasztani. Az inkriminált írás apropójául Szenes Márta pszichológus tavaly tavasszal megvédett doktori disszertációja szolgált, amely az Odú és kelepce címet viselte. A pszichológus a megtérésélményt vette górcső alá annak alapján, hogy 2002-ben 6 felekezetből összesen 18 (!) diákkal készített mélyinterjúkat. A hvg.hu újságírója erre a disszertációra hivatkozott, amikor megkérdőjelezte a 2003-as Hungarostudy országos egészségvizsgálat eredményeit, melyek szerint a vallásgyakorlás kiváló egészségvédő faktor. 13 ezer ember megkérdezése során ugyanis a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete kiderítette, hogy a vallásukat aktívan gyakorlók a legjobb egészségi-lelki állapotnak örvendenek Magyarországon.

Az újságíró Szenes Márta kutatását felhasználva igyekezett sajátos módon bebizonyítani: a vallási közösség, a társas kapcsolatok védő hatása másik oldalról a tagok életének totális kontrolljával, az egyéniség teljes feladásával, mi több, az önmegtartóztatás folytán szexuális zavarokkal, retardáltsággal is jár. A szerző szerint ez különösképpen igaz az új vallási mozgalmakra, ami alatt feltételezhetően nem a történelminek nevezett egyházakat érti, bár a fogalomtisztázás elmaradt. Még az általa nevesített négy egyház kormeghatározásai is tévesek: a szerző akár az interneten is pontosabb információkat találhatott volna arról, amiről írni szándékozott.

A hvg.hu többek között azt írta: „A kutatás során új vallási mozgalmakhoz - Hit Gyülekezete, Jehova Tanúi, Egyesítő Egyház (Moonisták), Vaisnava - tartozó fiatal főiskolásokat, egyetemistákat vizsgáltak. (...) »Normális esetben az ember már serdülőkorban megtanul rutinosan mozogni a nemiségben, ám ezeknél a fiataloknál azt láttam, hogy rengeteg feladatot áthoztak a serdülőkorból « - mondta el a hvg.hu megkeresésére a kutatást végző pszichológus." A hírportál a továbbiakban sommás megállapításokat tesz az új vallási mozgalmak hívőivel kapcsolatban: „Megrekedtek a pszichoszexuális fejlődésben", „gátlásokkal küzdenek", „a kontrollfunkciók nem működnek bennük megfelelően a szexuális vágyakkal kapcsolatban", „új identitásuk ára sok esetben az egyéniség elvesztése", „háttérbe szorul a valós világ" és „illuzórikus vallási világ válik az egyetlen élhető térré" számukra, „az egyes szám első személy fokozatosan eltűnik", „tapasztalathiány, kritika nélküli attitűd" jellemzi őket, „a világ számukra végtelenül leegyszerűsített, (...) jól meghatározott forgatókönyv alapján élnek." Az újságíró, aki megkeresésünkre nem kívánt élni a nyilatkozat lehetőségével, azt is kifejti, hogy az új egyházakban nincs szerelmi házasság, mivel a párválasztást is szigorú ellenőrzés alatt tartják.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!