hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Karton Network bemutatja: Itt senki nem volt ügynök

2009. 03. 07.
Már a héten elkezdheti munkáját az a civilekből álló csapat, amely a rendszerváltás előtti titkosszolgálati adatbázist tartalmazó 18 darab mágnesszalag információinak előhívására alakult. Ha kiderül - és van rá esély -, hogy a szalagok több adatot tartalmaznak, mint a-mennyi a kartonokon, dossziékban található, az bizonyíték lesz a régóta sejtett iratmegsemmisítésre. Újdonság továbbá, hogy a jövőben a 6-os karton megléte önmagában elegendő lesz az adott személy érintettségének bizonyítására.

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésére 2007. július közepén kérte fel Kenedi János történészt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az úgynevezett Kenedi-bizottság feladata az volt, hogy listát készítsen azokról a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokról, amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának, vagyis amely dokumentumokat mind a mai napig nem ismerhette meg a társadalom.

A 2008. szeptember 11-re elkészült Kenedi-jelentés megállapította, hogy a rendszerváltás után is történtek iratmegsemmisítések, továbbá túlzottan titkosított a magyar állambiztonsági múlt, vagyis a kutatók és az érintettek is sokkal kevesebb adathoz férnek hozzá, mint amennyihez lehetne. Kenediék megállapították azt is, hogy a dokumentáció nem csupán papíron, kartonokon és aktákban létezik, hanem 18 darab mágnesszalagon is, melyek megvannak. Ez a megállapítás kulcsfontosságú, ugyanis az egyébként 2060-ig titkosított mágnesszalagokra az elmúlt rendszer szolgálatai vitték fel az ügynöklistáikat és a célszemélyek adatait, jelenlegi információk szerint a 60-as, 70-es évektől 1990-ig.

Az első reakciók még arról szóltak, hogy a mágnesszalagok tartalmát nem lehet előhívni, mivel a korabeli technika mára elavult. A történet jelenleg ott tart, hogy mégis kinyerhetőek a mágnesszalagokon található információk, ám korántsem biztos, hogy az eddig a papírokból megismert, vagy meg nem ismert, de papírokon tárolt információkhoz képest tartalmaznak-e bármi pluszt. A kérdés azért izgalmas, mert ha egyszer kiderül, hogy a mágnesszalagokon eddig nem ismert információk is vannak, az azt jelenti, hogy a papíralapú bázisból tényleg selejteztek a szolgálatok - akár a rendszerváltás óta is -, és nyilván olyan anyagokat, melyek napvilágra kerülése sértette volna az érdekeiket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!