hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őssejtturizmus
Etikai aggályok és maffiapénzek a terápiában

2009. 03. 07.
A „vadkeleten" folyó őssejtkutatások veszélyeire mindeddig hiába próbálták felhívni a figyelmet a szakemberek. Február végén azonban napvilágot látott az első dokumentált eset, amely azt bizonyítja, hogy a kontrollálatlan - sokszor illegális - eljárások óriási veszélyt jelentenek a betegek számára. Hazánkban is zajlanak ukrán és orosz érdekeltségeket gyarapító őssejtterápiák.

Egy tizenhárom éves izraeli fiúnál születését követően állapították meg az ataxia telangiectasia nevű gyógyíthatatlan betegséget, amely agyi elváltozásokat okoz, és a huszadik életév elérése előtt halálhoz vezet. A kétségbeesett szülők egyetlen megoldásnak az őssejtterápiát tartották, ezért több alkalommal Moszkvába utaztak - utoljára 2004-ben -, ahol abortált embriókból származó őssejteket tartalmazó injekciót adtak be a fiúnak. A külföldi kezelésre azért volt szükség, mert ez az eljárás Izraelben nem engedélyezett.

2005-ben az akkor tízéves fiú egyre többször panaszkodott fejfájásra, ami miatt orvoshoz fordultak. Egy MRI-vizsgálat kimutatta, hogy az agyban és a gerincben több tumor fejlődött ki. Ezek egy része olyan helyen van, ahonnan igen kockázatos lenne eltávolítani őket. Egy kivett daganatot azonban megvizsgáltak, s ennek során derült fény arra, hogy nem a saját szervezetéből származó sejteket tartalmaz. A további vizsgálatok kiderítették, hogy legalább két donortól kapott sejteket, akik közül az egyik nő. A fiú egyelőre jól reagál a kemoterápiára és a sugárkezelésekre, de az agyában található daganat kivételét továbbra sem merik megkockáztatni orvosai.

Az őssejtkutatások nagyon sok olyan betegségben szenvedő embert töltenek el reménységgel, akik a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlanok. A legtöbb országban szigorú korlátok közé szorítva, engedélyek birtokában folyhatnak kutatások, kezelések, így például az Európai Unióban vagy jelenleg az Egyesült Államokban is. Emiatt több olyan állam vált az őssejtturizmus célpontjává, ahol illegálisan, vagy legálisan ugyan, de az etikai és szakmai szabályoknak legkevésbé sem megfelelő intézményekben, klinikákon folynak a beavatkozások. Ezek közé tartozik Ukrajna, Kína, Oroszország, Argentína vagy a Dominikai Köztársaság is, de a lista közel sem teljes. Nemzetközi szinten ugyanakkor törekvések folynak a kísérletek - hiszen legális keretek között egyelőre csak erről lehet beszélni - engedélyezésére. Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államokban az újonnan beiktatott elnök, Barack Obama is hajlik a legalizálásra. Sajtóhírek szerint az első amerikai biotechnológiai cég már megkapta az engedélyt arra, hogy nyáron tíz gerincsérült beteget injekciózzon be embrionális őssejtekkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!