hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztény központnak indult Hollywood

2009. 03. 07.
„Kutyáknak és színészeknek belépés tilos” – állt a felirat egy hollywoodi panzió falán még 1910-ben. Száz év alatt nagyot változott a világ. A gazdagság, szépség és népszerűség kultuszhelyeként számon tartott várost meglepően más célokkal alapították.

Hollywood története valójában 1887-ben kezdődött, mikor egy kansasi házaspár, Horace Henderson Wilcox és felesége, Daieda egy nagyobb földterületet vásárolt Los Angelestől nem messze. Azzal a céllal költöztek nyugatra, hogy az erőszakos bűncselekményekkel zsúfolt Los Angeles mellett bibliai erkölcsi alapokra építsenek fel egy élhetőbb világot. Minden vallási felekezetnek ingyen telket ajánlottak fel, amelyik hajlandó volt templomot vagy gyülekezeti házat építeni a városban. Egy keresztény (metodista) felekezet kaliforniai központját akarták megvalósítani. Megtiltották az ivók és az italmérések létesítését, azért hogy az ezzel együtt járó szociális problémákat kiküszöböljék. Daieda asszony nevezte el az új várost Hollywoodnak, egy kansasi birtok neve nyomán, a szó eredetileg magyalbogyót jelent.
A bibliai értékeket képviselő város polgárai az 1910-ben megjelenő filmesekkel szemben tehetetlenek voltak. Szemükben a színészszakma megvetett foglalkozás volt, mert a kicsapongó életstílust reklámozta. Sokféleképpen próbáltak tiltakozni az egyre szaporodó létszámú filmstúdiók ellen, akik csak az olcsó föld és a kedvező éghajlat miatt választották Hollywoodot. A városi tanács betiltott minden mozit, és annak építését. A panziók tulajdonosai pedig a következő felirattal tiltakoztak az egyre divatosabb filmszakma ellen: „kutyák és színészek számára a belépés tilos”.
Hollywood minden erőfeszítése ellenére sem tudta megakadályozni annak az életformának a terjedését, mely  ellen kezdetben létrehozták. Lakói még tízezer aláírást is összegyűjtöttek a tiltakozás jegyében, de ekkor a városi tanács már Los Angeles fennhatósága alá tartozott. Az újonnan épülő csatornarendszer miatt 1911-ben csatlakoztak a nagyvároshoz, lemondva Hollywood független irányításáról. Mivel Los Angeles akkorra már  a szórakoztatóipar központja volt, a filmek és a mozik is maradtak Hollywoodban. A város polgárainak pedig saját szemükkel kellett végignézniük, hogyan valósul meg eredeti elképzeléseik szöges ellentéte. Az alapító atyák talán soha nem hozták volna létre Hollywoodot, ha ismerték volna jövőjét. Az általuk tisztelt Isten helyébe egy új isten: a színész lépett, aki a filmesek „vallásának” bálványa lett.
A világhírű HOLLYWOOD felirat – csakúgy, mint a színészek által megtestesített álomvilág –  a képzelet szüleménye volt. A kilenc fehér betűnek valójában semmi köze a filmhez, és még kevesebb köze van a régi Hollywoodhoz. Az eredeti felirat, HOLLYWOODLAND egy környékbeli telkeket árusító ingatlancég reklámja volt 1923-ban. A következő években mélypontra jutott a hollywoodi filmgyártás, ezért szükség volt egy mentőcsomagra, ezek lettek a betűk. A karbantartásáért felelős kamara leszedette a hegyoldalról a LAND négy betűjét, és a megmaradt kilencet restauráltatták. A terv bejött. A 15 m magas és 150 m hosszú HOLLYWOOD felirat a moziváros születési helyét jelképezve megteremtett egy új „zarándokhelyet”. Kíváncsi turisták ezrei látogatják azóta is évente a bűvös várost.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!