hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Obama-terv
Tárgyalásokkal egy veszélyes világban

2009. 03. 07.
Barack Obama, az új amerikai elnök konfliktusokkal terhes világot örökölt. A hitelválság gazdasági recesszióba torkollott. Irán rendelkezik annyi dúsított urániummal, amely egy atombombára elegendő. Az iraki helyzet nem teszi lehetővé a gyors ütemű amerikai csapatkivonást. Afganisztánban és Pakisztánban a tálibok jelentős területet ellenőriznek. Szíriával a kapcsolat még feszültebb, mióta Hágában a Nemzetközi Törvényszék vizsgálni kezdte a Hariri-gyilkosság körülményeit. Oroszország ellenzi a Kelet-Európába tervezett rakétavédelmi rendszer telepítését. Ezenkívül ott van az izraeli–palesztin konfliktus. Kérdés, hogyan kezeli majd e konfliktusokat az új, Obama-kabinet?

Amerikában nemcsak az elnököt adó párt és az elnök személye változott meg, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a konfliktuskezelés módja is. A Bush-kormány konfrontatív politikájával szemben Obama konszenzust keres. Európa ovációval fogadta az új elnök megválasztását, aki nem kényszeríti rá európai szövetségeseire a politikáját, mint az Irak esetében is történt. Amerika álláspontja közelebb kerül az Európai Unióhoz, amely a konfliktusokat egyértelműen pénzügyi-gazdasági segítséggel, tárgyalásos úton kívánja rendezni, és csak kivételesen, Afganisztán esetében fogadja el katonai erők bevetését. Bush nem tárgyalt Iránnal, Szíriával és a Hamasszal, de feltételeket támasztott a kapcsolatfelvételhez. Irántól az urániumdúsítás beszüntetését, Szíriától a Hamasz és a Hezbollah támogatásának felszámolását várta, és hogy tisztázza magát a Hariri-gyilkosságban való részvétel alól; a Hamasztól pedig Izrael elismerését, a terrorista erőszakról való lemondást és a PFSZ által korábban aláírt és elfogadott egyezmények tiszteletben tartását követelte. Obama azonban úgy véli, hogy csak akkor gyakorolhat befolyást a konfliktusban szereplő felekre, ha kapcsolatban áll velük.

Joe Biden alelnök a müncheni biztonságpolitikai értekezleten megígérte Moszkvának, hogy új alapokra helyezi a hozzá fűződő viszonyt. Obama tárgyalási ajánlatokkal fordult Iránhoz, Oroszországhoz és Szíriához. Az iráni és orosz vezetőknek levelet küldött. John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke pedig a Gázai övezetben járt, először azóta, hogy az övezet feletti uralmat a Hamasz vette át. Bár nem találkozott a terrorszervezet vezetőivel, a kapcsolatfelvétel mégis megtörtént. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete, az UNRWA levelet kézbesített a Hamasztól az amerikai elnök számára. Kerry Gázából Damaszkuszba ment, hogy Asszad szír elnökkel tárgyaljon. Első ízben járt amerikai politikus a szír fővárosban, mióta a kapcsolatok megromlottak a két állam között. Az új Obama-politikában felértékelődik Szíria szerepe, hiszen a libanoni Hezbollah és a Hamasz utánpótlásáért a damaszkuszi rezsim a felelős. Obama Asszadot kérte fel Kerry útján közvetítésre a Hamasszal fennálló konfliktus rendezésében.

Az Obama-adminisztrációnak számolnia kellett azzal is, hogy a konfliktusok összefüggenek. A nyugati világ ma egy transzázsiai tengellyel szembesül, amelynek hátterében Kína és Oroszország, az előtérben pedig a síita félhold országai, Irán és Szíria, a Hezbollah és a Hamasz terrorszervezetei állnak. Ma az Egyesült Államok Kína pénzügyi támogatására szorul. Az amerikai költségvetési deficit jelentős részét amerikai állampapírokban Kína vásárolta fel. Oroszország építette fel az iráni atom­erőművet, Bushert, amelynek a próbaüzemét nemrég tartották meg. A síita félholdat, Szíriát, a Hezbollahot és a Hamaszt pedig Irán finanszírozza, tartja össze és irányítja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!