hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szívem, jól vagy?
10 jó tanács az egészségünkért

2009. 03. 07.
A nehéz gazdasági helyzet sok szempontból meg tudja terhelni a szívet a megnövekedett stresszen és az elégtelen étkezésen keresztül, valamint azzal, hogy az ember lemond az olyan költségesebb kondicionáló tevékenységekről, mint a fitnesz- vagy tornaterembe járás. „A páciensek az elmúlt hónapokban egyre növekvő számban panaszkodtak fokozott szívdobogásra, aggodalmaskodásra és stresszre” – mondta el dr. Karol Watson, az UCLA David Geffen Orvosi Egyetemének kardiológia professzora, aki kollégáival a következő tippeket javasolja szívünk és egészségünk védelmében.

1. Kerülje a sós, zsíros ételeket! Kevesebbet egyen étteremben, főzzön otthon, egyen egyszerű, friss ételeket! Emellett tartsa az egészséges súlyát, mivel a túlsúlyról köztudott, hogy megnöveli a szív- és a cukorbetegség kockázatát. Egy egészséges diéta és tornaprogram alkalmas arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
2. Ne garasoskodjon az egészségügyi ellátáson! A költségek csökkentése céljából elhalasztott ellátás, illetve a szükséges gyógyszeradag felezése nem használ egészségünknek. Ha a vények kiváltása gondot okoz, konzultáljon  az orvossal, mivel több gyógyszergyártó ajánl költségcsökkentő megoldásokat. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok az emberek, akik abbahagyják a szív- és érrendszeri gyógyszerek szedését, sokkal inkább ki vannak téve egészségügyi kockázatoknak.
3. Tornázzon tovább (vagy azonnal kezdje el)! Ha költségcsökkentés miatt nem is vett mostanában fitneszbérletet, használja ki az olyan lehetőségeket, mint a séta vagy a helyi uszoda látogatása. A legújabb felmérések szerint a napi 30-60 percnyi sport az ideális. A torna nemcsak az egészséges súly elérésében segít, hanem erőssé és ellenállóvá teszi a szívünket.
4. Szokjon le a dohányzásról, és kerülje a passzív dohányzást is! A szívnek és a pénztárcának egyaránt jót tesz e szenvedélybetegséggel való leszámolás.
5. Csökkentse a stresszhelyzeteket! Töltsön több időt a családjával és a barátaival, lazítson, sportoljon! Ezek a tevékenységek le tudják vezetni a stresszt, és még az életkedvünk is visszatér közben.
6. Vizsgáltassa meg a koleszterinszintjét! A magas koleszterin általában akkor produkál tüneteket, amikor már majdnem késő. Az egyetlen módja, hogy megtudja, egészséges szinten van-e a koleszterinje, ha megvizsgáltatja.
7. Tartsa karban a koleszterinszintjét! LDL („rossz koleszterin”) szintje akkor ideális, ha 100 alatt van. A HDL („jó koleszterin”) megfelelő szinten tartása szintén fontos. Ismerje meg saját értékeit, és állítson össze háziorvosa segítségével egy jó tervet arra, hogy hogyan tartja majd ideális szinten ezeket az értékeket!
8. Vizsgáltassa meg a vérnyomását! A magas vérnyomású páciensek nagy része nem tudja, hogy milyen állapotban van. Számtalan hatásos kezelés létezik a magas vérnyomás ellen.
9. Tartsa normális szinten a vérnyomását! A magas vérnyomás az egyik legfőbb egészségügyi kockázati tényező a szívbetegségek terén. A „szisztolés” vérnyomás 140 alatt, a „diasztolés” 90 alatt kell legyen.
10. Látogassa meg háziorvosát! A rendszeres orvosi felügyelet az egyik legjobb módja annak, hogy egészségesen tartsa a szívét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!