hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 07. 17. (XIII/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A hét eseményei

Légi katasztrófa Iránban

Obama négy napja

Meglehetősen mozgalmas „politikai körutazáson" van túl az amerikai elnök. Barack Obama Moszkvából indulva négy nap alatt olyan főbb állomásokat érintett, mint Róma, L'Aquila, a Vatikán, majd a nyugat-afrikai Ghána.

Életfogytiglan a gyilkosnak

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Párizsban azt a 28 éves muzulmán bevándorlót, akit az egész Franciaországot megrázó, brutális antiszemita gyilkosság elkövetésével vádoltak. Az elefántcsont-parti származású Juszuf Fofanát, a Barbárok bandája nevű utcai geng vezetője az életfogytiglani börtön­büntetésből 22 évet biztosan börtönben tölt majd. „Egyértelmű, hogy Ilan Halimit azért kínozták és ölték meg, mert zsidó volt. Ezt a bíróság is elismerte" - mondta Francis Szpiner, a Halimi család ügyvédje. A rendőrség ezzel szemben sokáig nem ismerte el, hogy antiszemita indíttatású ügyről van szó, hanem hétköznapi emberrablásként kezelte az esetet.

Javier Solana ultimátuma Izraelnek

Újabb szakaszába lépett az amerikai elnök közel-keleti terve, amelyet nagy türelemmel, fokozatosan kíván megvalósítani. Az arab–izraeli konfliktusról szóló Mitchell-jelentésen, a Kvartett nemzetközi béketervén, az Útiterven és az Irakról szóló Baker–Hamilton jelentésen alapuló elképzeléseinek megvalósításához aktív partnerekre talált nemcsak az Európai Unióban, de Mahmúd Abbász palesztin vezető személyében is. Ez utóbbi tudja, hogy mit várnak el tőle, és idáig nem okozott csalódást.

Média és politika

Keith Rupert Murdoch médiamogul a világ egyik legnagyobb médiakonglomerátuma, a News Corporation alapítója, elnöke, ügyvezetője és fő részvényese.

Illegális módon jutott exkluzív információkhoz a brit bulvárlap

zínészek, politikusok és közéleti személyiségek tömegeit hallgatta le és figyeltette meg a Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó News of the World című angol bulvárlap. A lap „áldozatai" között olyan hírességek szerepelnek, mint a királyi család tagjai, Alex Ferguson, Gwyneth Paltrow vagy George Michael, de a lista nagyon hosszú, akár több ezer híresség nevét is tartalmazhatja. A botrány nemcsak presztízsveszteséget, hanem komoly anyagi veszélyt is jelent a lap számára, a lehallgatások miatt ugyanis eddig már egymillió font kártérítést fizetett peren kívül, mindössze három embernek.

Belföld

Bárkiről, bármit

A nyugat-európai lehallgatási botrányok ismét ráirányították a figyelmet a magánszféra totális átláthatóságának veszélyeire. Hazánkban ellenőrzött káosz uralkodik e téren, mert miközben minden berendezés megvásárolható, amivel mások magánéle-tében turkálhatunk, a vonatkozó törvény már egy komolyabb diktafont is titkosszolgálati eszköznek minősít.

Nabucco-siker

Jelentős magyar részvétellel elért diplomáciai áttörésnek nevezte a Nabucco gázvezeték támogatásáról szóló államközi megállapodás aláírását lapunknak nyilatkozva Bayer Mihály. A projekt utazó nagykövete hangsúlyozta: ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a Nabucco-konzorcium konkrét szerződésekről tárgyaljon a finanszírozó bankokkal és a vezetékbe földgázt tölteni képes országokkal. A beruházás jelentős lépés lehet az orosz gáztól való függőség enyhítése irányába.

Német szurkolókra vadásztak a Fradi-drukkerek

Kedden vereséget szenvedett a nemrég az első osztályba feljutott Ferencváros labdarúgócsapata a német Hertha BCS gárdájától. Ami azonban még ennél is fájóbb, hogy a Fradi szurkolói náci rigmusok kíséretében rátámadtak a német drukkerekre, akik közül hárman megsérültek.

Terror itthon

A Központi Nyomozó Főügyészség újabb három embert vett őrizetbe kedden, akik a Magyarok Nyilai  szervezettel hozhatók összefüggésbe. Már biztosnak tűnik, hogy a Budaházy-csoport elleni hatósági nyomozás egyben a hazai terrorizmus csírái elleni küzdelem is.

Kampány az új elnök ellen

Egy napot sem kapott Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke, hogy bizonyítson, hiszen megválasztása után azonnal a támadások kereszttüzébe került. Több úgynevezett alapító is kilépett a pártból, bár volt olyan, akiről kiderült, hogy se nem alapító, se nem SZDSZ-tag. A távozó elnök, Fodor Gábor szerint akik jól ismerik az SZDSZ belső életét, pontosan tudják, hogy jól felépített, szervezett kiléptetés zajlik.

Országimázs

A Magyarországot képviselő három jobbikos politikus első két napja az unióban elegendő okot szolgáltat az aggodalmakra. Öltözetükkel és felszólalásaikkal, úgy tűnik, még pártjuk választási ígéreteit is kockára teszik.

A pannon pumától a 2,16 százalékig

Lapzártánkkor 229 szabad demokrata képviselő tiltakozott közleményben a néhány nappal korábban pártelnökké választott Retkes Attila első nyilatkozata ellen, melyben többek között Kóka János azonnali távozását sürgette a frakció éléről. A helyzet pattanásig feszült, többen az SZDSZ megszűnéséről beszélnek. Akadnak, akik már múlt időben.

Hit és értékek

Felépül a harmadik Templom

Azóta, hogy Kr. u. 70-ben a római csapatok lerombolták a zsidók legszentebb vallási központját, a jeruzsálemi Templomot, az újjáépítés vágya soha nem szűnt meg a zsidókban. De vajon ki építheti fel az Örökkévaló egyetlen kiválasztott földi lakóhelyét? És egyáltalán, hol kell annak állnia? Ezek a kérdések, úgy tűnik, nemcsak a judaizmus híveit, hanem a muszlimokat is egyre élénkebben foglalkoztatják.

HÁTTÉR

Csődök kora

Drámai módon emelkedik a csődbe jutott cégek száma. Lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban ennek oka csak részben keresendő a válságban. A legnagyobb problémát a következmények nélküliség okozza.

Bankcápák - Vizsgálják a kamatokat

Akár tíz százalékkal is csökkenhetnének a svájci devizahitelek havi törlesztőrészletei, ha a bankok korrektül határoznák meg a kamatokat – fogalmazott lapunknak egy pénzügyi elemző.

Fodor: esélyt sem adtak politikai programom megvalósítására

„Nekem valójában esélyt sem adtak, hogy a politikai programomat megvalósítsam”– így értékeli Fodor Gábor a pártelnöksége időszakát. Az SZDSZ leköszönő elnökével arról beszélgettünk, hogy közel húsz év után miért hagyja ott a parlamentet.

Eszméletlen tinik

„Bármikor abba tudom hagyni!” – általában ezzel utasítják vissza a fiatalok az alkoholfogyasztási szokásaikat firtató megjegyzéseket. A helyzet azonban sokkal drámaibb. Magyarországon minden tizedik ember alkoholista (felnőtt férfiak esetében ennél sokkal többen) és legtöbbjük fiatal korában kezdte magát leinni a sárga földig. A statisztikák alapján 16 éveseink 60 százaléka rendszeresen iszik, és minden harmadik magyar diák havonta egyszer teljesen, akár az öntudatlanságig lerészegedik.

Őszre várható a járvány

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) június elején nyilánosságra hozott jelentése szerint világjárvánnyá nőtte ki magát a H1N1 influenza. Bár egyelőre „mérsékelt erejű" vírussal állunk szemben, ami a nyugati társadalmakban mindeddig nem okozott egy „átlagos" influenzánál súlyosabb eseteket, a helyzet mégis drámaira fordulhat, miután a vírus elérte azokat a kevésbé fejlett térségeket is, ahol az egészségügyi hálózat állapota messze elmarad a kívánatostól. Július folyamán a déli félteke országaiban jelentettek nagy számban új betegeket, mivel ott most kezdődött el a téli „influenzaszezon".

Kelet Párizsa

Ha a budapestiek nemcsak a lábuk elé, hanem egy kicsit felfelé is néznének, akkor egészen másképp látnák a világot - véli a hazánkba látogató külföldi turisták egy része. ők az egyik ámulatból a másikba estek a főváros történelmi hangulatot árasztó épületeit, nevezetességeit, hídjait látván. Úgy döntöttünk, hogy mi is változtatunk a békaperspektíván: felültünk hát a City Tour által szervezett Hop-On Hop-Off (ugorj fel, ugorj le) kétemeletes városnéző buszra, s rögtön három-négy méteres magasságból szemléltük az alulról már ismertnek vélt helyszíneket.

Megrendült Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egészségi állapota

Észak-Korea egyike a világ utolsó, névlegesen is kommunista államainak. Az országról szóló híradásokkal régebben elvétve találkoztunk, akkor is leginkább a jelentős ellátási nehézségekről vagy katonai hírekről volt szó. Az utóbbi évben azonban egyre gyakoribbak az ország vezetője, Kim Dzsong Il egészségügyi helyzetéről szóló hírek. A találgatások mellett, amit biztosan tudunk: a diktátor fizikai állapota jelentősen romlott. Az így aktuálissá váló hatalomátadás körüli „viták” és találgatások már javában zajlanak.

Mégis utazik a magyar

Az idei nyár a last minute árak paradicsoma. A magyar családok az ingadozó és bizonytalan gazdasági helyzetben sem adják fel a jól megérdemelt pihenést, derült ki a Magyar Turizmus Zrt. legújabb felméréséből. Akik nem a bevált helyeikre, saját nyaralóikba mennek, azok az okos és költséghatékony megoldásokat keresik. A belföldi turizmus népszerűsége szerencsére mára megállíthatatlan. Akik mégis átlépik a határokat nyáron, azok autóval a közeli célpontokat választják, vagy a mediterrán térség országaiba repülnek – de mindenképpen kivárják a legjobb árakat, és úgy választanak, hogy Ciprusra, Törökországba vagy éppen Tunéziába utaznak-e.

KÁVÉSZÜNET

Megváltó milliárdok

Jelentős változások előtt áll a hazai élvonalbeli labdarúgás. A krónikus „gól- és pénzhiánytól" szenvedő futballunkba egy csapásra a nyugat-európai topbajnokságokéhoz hasonló nagyságrendű közvetítési díjak invesztálódnak a következő években, igaz, nálunk a milliárdokat egyelőre euró helyett csak forintban számolják majd. Mindazonáltal a megugró bevételek, s a hamarosan kezdődő bajnoki küzdelmek színvonalasabb televíziós tolmácsolása emelheti a hazai labdarúgás presztízsét: a szurkolók tehát dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen pénz már van. Jöjjenek a gólok...

Ha elfogy a nafta

„Menj Pianellába most rögtön, hátha még kapsz gázolajat!" - mondja Barbara, a szomszéd. „Ne menj, már tegnap sem volt egy csepp sem!" - érkezik motorral a barátja. Mi legyen? Elhalasszuk a hazautazást a benzinkutassztrájk miatt?

A kozmosz bölcsésze

Az elméje segítségével fut versenyt az életéért Stephen Hawking, a ma élő legismertebb természettudós. A részben a média teremtette celebtudós törékeny fizikumával éles ellentétben áll közéleti aktivitása; gyakran nyilatkozik létünk értelméről, idő és tér mély összefüggéseiről is. Szavai szerint a legfőbb kihívás energizálja: élni szeretne még...

Reszkessetek, betörők!

Ha a vakációs időszakban hosszabb időre elutazunk, és nem kérünk meg senkit, hogy távollétünkben locsolja virágainkat, mindenképpen gondoskodnunk kell betörésvédelemről. A betörők számára több jel is utalhat arra, hogy nem tartózkodunk otthon, ezért a nem megfelelő védelemmel felszerelt lakások, házak tálcán kínálják a hátrahagyott értékeket. Praktikus óvintézkedéseinkkel viszont biztosíthatjuk, hogy semmi se ronthassa el a hazatérés örömét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!