hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bárkiről, bármit
Szélesedik a magáncélra használt megfigyelési eszközök piaca

2009. 07. 18.
A nyugat-európai lehallgatási botrányok ismét ráirányították a figyelmet a magánszféra totális átláthatóságának veszélyeire. Hazánkban ellenőrzött káosz uralkodik e téren, mert miközben minden berendezés megvásárolható, amivel mások magánéle-tében turkálhatunk, a vonatkozó törvény már egy komolyabb diktafont is titkosszolgálati eszköznek minősít.

Annak ellenére, hogy hazánkban a hatályos jogszabályok szerint csak az NBH szakszolgálata végezhet legálisan lehallgatást az ügyészség, a rendőrség vagy egyéb nyomozó hivatalok megkeresésére - és a bíróság jóváhagyásával -, egyre komolyabb piaca van az ezt „házilag" is lehetővé tevő eszközöknek. „Mindenkinek van olyan a kapcsolatrendszerében, akár családtag, alkalmazott vagy ellenség, akit megfigyelne vagy lehallgatna, ha tehetné" - magyarázza az egyik legnagyobb hazai internetes kémtechnológiát forgalmazó cég munkatársa, miért is üzlet Magyarországon ebben a műfajban utazni. Leginkább féltékeny házastársak keresik a berendezéseket, de vannak vevői között ügyvédek, rendőrök, magánynomozók és a belügyminisztérium munkatársai is. Füstjelzőbe, asztali órába, faliórába, nyakba akasztható fényképes igazolványba rejtett; tollba, szemüvegbe, karórába épített; gombnak, csavarnak álcázott minikamerák széles választékából szemezgethetnek a kedves vásárlók. Akinek pedig elég a hang is, az csak egyszerűen elhelyez ismerőse környezetében egy számológépbe vagy tollba rejtett poloskát, vagy egy olyan kémtelefont, melyet saját hívásával tud észrevétlenül aktiválni, így pótolván a fizikai jelenlét hiányát. De körülbelül kétmillió forintért olyan készüléket is vásárolhatunk, amelynek segítségével bármikor belehallgathatunk a kontrollált személy telefonbeszélgetéseibe, sms-eit ellenőrizhetjük, sőt a hívószámával mi magunk is kezdeményezhetünk hívást harmadik fél irányába.

A szerkentyűk csaknem kivétel nélkül külföldről érkeznek hazánkba, és hogy a vámkezelés során - ha ugyan eljutnak a vámudvarig - melyik igényel hatósági beavatkozást, azt törvény mondja ki. „Ha a Vám- és Pénzügyőrség olyan áruval találkozik, melynek behozatalakor felmerül a gyanú, hogy az adott termék engedélyköteles, akkor erről szakértői véleményt kérünk. Engedély hiányában a termék lefoglalásra kerül, és visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűncselekmény elkövetésének gyanújával indul eljárás a cég vagy az illető ellen" - tájékoztatta lapunkat Sipos Jenő ezredes.

A Vám-és Pénzügyőrség (VPOP) szóvivője úgy tapasztalja, hogy az említett eszközök leggyakrabban az utasforgalom, illetve a postai küldemények ellenőrzése során kerülnek elő, annak ellenére, hogy birtoklásuk kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!