hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életfogytiglan a gyilkosnak

2009. 07. 18.
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Párizsban azt a 28 éves muzulmán bevándorlót, akit az egész Franciaországot megrázó, brutális antiszemita gyilkosság elkövetésével vádoltak. Az elefántcsont-parti származású Juszuf Fofanát, a Barbárok bandája nevű utcai geng vezetője az életfogytiglani börtön­büntetésből 22 évet biztosan börtönben tölt majd. „Egyértelmű, hogy Ilan Halimit azért kínozták és ölték meg, mert zsidó volt. Ezt a bíróság is elismerte" - mondta Francis Szpiner, a Halimi család ügyvédje. A rendőrség ezzel szemben sokáig nem ismerte el, hogy antiszemita indíttatású ügyről van szó, hanem hétköznapi emberrablásként kezelte az esetet.

A 23 éves Ilant 2006 januárjában rabolta el a muzulmán bevándorlókból álló banda. A per során a banda tagjai bevallották: azért hurcolták el Ilant, mert tudták, hogy zsidó. 450 ezer eurót követeltek érte váltságdíjként, azonban Ilan családja nem tudott ennyi pénzt összegyűjteni, ezért értesítették a hatóságokat. A rendőrség azonban nem mozgatott meg minden követ, mivel nem foglalkozott az antiszemita szállal. Pedig amikor a banda tagjai felhívták Ilan családját, hogy váltságdíjat követeljenek, rendszeresen iszlámista skandálás ment a háttérben. A rendőrség később hamaszos propagandaanyagot is talált ott, ahol Ilant fogva tartották.

A rendőrség tehetetlensége miatt a zsidó fiatalembert elrablói közel egy hónapon át kínozták, végül nyakon szúrták, és egy pályaudvar közelében ruhátlanul a sínek mellé dobták. Amikor megtalálták, tele volt cigarettacsikkekkel okozott égési sérülésekkel. Kórházba szállítása közben halt bele sérüléseibe. Ilan Halimit anyja kérésére Jeruzsálemben temették újra egy évvel a tragédia után.

A brutális gyilkosság sokkolta a mintegy 600 ezres zsidó közösséget Franciaországban, ami miatt egyre több francia zsidó dönt úgy, hogy áttelepül Izraelbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!