hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megrendült Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egészségi állapota
Hatalomváltás készülőben

2009. 07. 18.
Észak-Korea egyike a világ utolsó, névlegesen is kommunista államainak. Az országról szóló híradásokkal régebben elvétve találkoztunk, akkor is leginkább a jelentős ellátási nehézségekről vagy katonai hírekről volt szó. Az utóbbi évben azonban egyre gyakoribbak az ország vezetője, Kim Dzsong Il egészségügyi helyzetéről szóló hírek. A találgatások mellett, amit biztosan tudunk: a diktátor fizikai állapota jelentősen romlott. Az így aktuálissá váló hatalomátadás körüli „viták” és találgatások már javában zajlanak.

Az utóbbi hetekben több tekintélyes nemzetközi lap szerint is válságosra fordult a Koreai NDK államelnökének egészségi állapota. A Washington Times amerikai napilap szerint Kim Dzsong Il helyzete olyan súlyos, hogy valószínűleg egy éven belül meghal. A szöuli YTN televízió szerint a diktátor hasnyálmirigyrákban szenved. Egyéb dél-koreai hírek szerint a rendkívül rossz állapotban lévő Kim már felhagyott a nyugati orvostudomány kínálta kezeléssel, és csupán a hagyományos távol-keleti orvoslásnak hajlandó alávetni magát. Az észak-koreai hírügynökségek természetesen minden hasonló híresztelést mereven tagadnak, de a politikai körülmények és a vezetőről megjelenő felvételek mind betegségéről tesznek tanúbizonyságot. Annyi biztos, hogy tavaly augusztusban szélütést kapott, melynek következtében erősen legyengült, és el is tűnt a nyilvánosság elől. Azóta folyamatosan retusált és manipulált fotókat jelentettek meg róla, bizonyítandó, hogy az ország vezére kitűnő egészségnek örvend. A hosszú idő után a parlament ülésén ismét nyilvánosság elé lépő Kim Dzsong Il (67) olyannyira soványnak és gyengének tűnt, hogy ismét szárnyra kaptak a találgatások az észak-koreai vezetés jövőjéről.

A legvalószínűbb, hogy az államelnök legkisebb fia, Kim Dzsong Un lesz apja teljes jogú utódja. A jelenleg 26 éves fiatalemberről annyit lehet tudni, hogy Svájcban is folytatott tanulmányokat, és állítólag ugyanúgy néz ki, valamint ugyanúgy is cselekszik, mint apja.

Az Észak-Koreában jelenleg uralkodó politikai és társadalmi berendezkedés gyökerei egészen a második világháborúig nyúlnak vissza. Az ország a Szovjetuniótól az 1950-es évek elején átvett modell szerint szervezi államigazgatását, emellett a szövetségi rendszer felbomlását követően a világ talán legelzárkózottabb országává vált. A félszigetet amerikai és szovjet katonák együttesen szabadították fel a 38 éves japán megszállás alól 1945-ben. A hidegháború kezdetekor a szovjetek ugyan kivonultak, de a KNDK megalakulásával az északi országrész formálisan is kommunista irányítás alá került, míg délen amerikai katonai kormányzást vezettek be. Kim Dzsong Il 1994-ben, apja halála után vette át a hatalmat. Az ország a dzsucse ideológiáját követi, melynek fő elve szerint az ország csak saját magára támaszkodhat, ám szoros kapcsolatokat ápolnak más szocialista államokkal is, mint Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Mianmar és Kína. Az 1990-es évek éhínségei után Kim Dzsong Il a hadseregre összpontosító és azt támogató gazdaságot hozott létre. Elméletileg a miniszterelnök az állam vezetője, azonban az igazi hatalom Kim Dzsong Il kezében van, aki a Koreai Munkáspárt és a hadsereg feje is. Az országban a sztálini örökséget továbbfejlesztve egy rendkívül kiterjedt, egyedülálló személyi kultuszt építettek ki. Az államon belül Kim Dzsong Ilt általában „kedves vezér" néven hívják, míg apját, Kim Ir Szent „nagyvezérnek" szólították. Ugyanakkor minden fel­nőtt ember visel a bal mellkasán egy jelvényt, amely vagy Kim Ir Szen, vagy Kim Dzsong Il arcké-pét foglalja magában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!