hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégis utazik a magyar
Balatontól Toszkánáig: hova, mikor, mennyiért?

2009. 07. 18.
Az idei nyár a last minute árak paradicsoma. A magyar családok az ingadozó és bizonytalan gazdasági helyzetben sem adják fel a jól megérdemelt pihenést, derült ki a Magyar Turizmus Zrt. legújabb felméréséből. Akik nem a bevált helyeikre, saját nyaralóikba mennek, azok az okos és költséghatékony megoldásokat keresik. A belföldi turizmus népszerűsége szerencsére mára megállíthatatlan. Akik mégis átlépik a határokat nyáron, azok autóval a közeli célpontokat választják, vagy a mediterrán térség országaiba repülnek – de mindenképpen kivárják a legjobb árakat, és úgy választanak, hogy Ciprusra, Törökországba vagy éppen Tunéziába utaznak-e.

A magyarok 37 százaléka tervez nyaralást idén. 72,2 százalékuk belföldön marad, ebben listavezető a Balaton. 14,6 százalékuk külföldi és belföldi utazást is tervez, főként júliusban és augusztusban: ebben az időszakban valósul meg az utazások 60 százaléka. A legnépszerűbb külföldi úti cél továbbra is Horvátország. Rögtön ezután Észak-Olaszország, Ausztria, majd Görögország áll. A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés a strandolás, napozás: az üdülők 36 százaléka választja a pihenés e formáját. Városnézéssel tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon kevesebb mint egyötödük vesz részt. Az aktív pihenési formákat a válaszadók mindössze 17 százaléka választotta. A gyógyfürdők látogatása és wellness-szolgáltatások igénybevétele a nyaralók 13 százalékára jellemző.

Bakancsos túrák Ausztriában

Szinte nincs rossz választás egy olyan ország esetében, ahol a vendéglátás és az igényesség, a szolgálatkészség és a szorgalom olyan szorosan együtt járnak, mint nyugati szomszédunknál. Különösen igaz ez a több generációs családi panziókra és hotelekre, melyeknek nagy hagyománya és magas mércéje van Ausztriában. Ékes példája ennek az 1763 méter magasan a Turrachi-csúcson álló exkluzív négycsillagos Hochschober szálloda, amit 1929-ben létesítettek. Ez a Nockberge egyik fennsíkja, amelyen három hegyi tó (Turracher See, Schwarzsee, Grünsee), valamint Ausztria legnagyobb egybefüggő cirbolyafenyő-erdeje található. A hotelt ma a harmadik generáció vezeti, de nem tévesztették szem elől az alapítók célját, hogy az idillikus természeti tájban a vendégek számára egy családias, meghitt hangulatú és jó közérzetet biztosító légkört teremtsenek. A kulináris élmények egész tárháza várja a vendégeket, amit az alpesi konyha kiváló és friss minősége határoz meg. A környék hegyi gazdálkodói számos eredeti termékkel látják el a szálloda konyháját. Ezenkívül a szálloda is büszkélkedhet saját készítésű finomságokkal, mint például a paraszt- és a diókenyér. A kellemes közérzetet tovább erősíti, hogy a szálloda egész területén, a falikutakból és a szobákban is hegyi forrásvíz folyik a csapok­ból. Az alapító Leeb házaspár utazásainak gyümölcseként többféle kultúra találkozik a pazar szálloda kínálatában. A mediterrán élményvilág egyedülálló bizonyítéka a Turrachi-tóból leválasztott, 28-30 Celsius-fokra melegített „Tófürdő", amely egész évben üzemel. Ezenkívül törökfürdő és keleti pagoda is található a szállodában. (Foglalás: www.hochschober.at) Az épület mellől indul a „Nocky Flitzer", az új turrachi ródlipálya, amely szintén egész évben üzemel. A teljes mértékben biztonságos, fantasztikus élményt nyújtó alpesi hullámvasút útvonalhossza 1,6 kilométer. A környék ideális terepet nyújt a nordic walking és a magaslati futás kedvelőinek is. A lankás Nockberge-hegység a biciklisek paradicsoma. Összesen 1000 kilométer különböző nehézségi fokozatú kerékpár- és mountainbike-út várja a sport szerelmeseit. A Turrachi-tó érdekessége, hogy az egyik fele Stájerországhoz, a másik oldala már Karintiához tartozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!