hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megváltó milliárdok
A közvetítési jogdíjak felpezsdíthetik a hazai focit

2009. 07. 18.
Jelentős változások előtt áll a hazai élvonalbeli labdarúgás. A krónikus „gól- és pénzhiánytól" szenvedő futballunkba egy csapásra a nyugat-európai topbajnokságokéhoz hasonló nagyságrendű közvetítési díjak invesztálódnak a következő években, igaz, nálunk a milliárdokat egyelőre euró helyett csak forintban számolják majd. Mindazonáltal a megugró bevételek, s a hamarosan kezdődő bajnoki küzdelmek színvonalasabb televíziós tolmácsolása emelheti a hazai labdarúgás presztízsét: a szurkolók tehát dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen pénz már van. Jöjjenek a gólok...

Pezseg az NB I! A Ferencváros feljutása mellett az Újpest, a Honvéd bajnoki álmaival és a vidéki csapatok (Debrecen, Győr, Fehérvár) megerősödésével a hazai élvonal elkövetkező idénye igazi csemegékkel szolgálhat. A Puskás Ferenc Stadionba tervezett kettős rangadók ötlete pedig sajátos, nosztalgikus futballhangulatot csempészhet a futballkedvelők hétvégéibe. A Kaposvárt, a Vasast és a Diósgyőrt leszámítva gyakorlatilag mindegyik klub állománya erősödött az előző évhez képest, de amíg előbbi kettőt Prukner László, valamint Mészöly Géza szakmai kvalitásai, addig a miskolciakat a nagyszámú, lelkes szurkolóserege segítheti majd: lesz tehát mit nézni a július végén kezdődő futballbajnokságban. És ami a nagyjából egy évtizeddel ezelőtti siralmas állapotokra emlékezve pluszban kiemelendő: lesz is hol nézni a meccseket!

Tudniillik, amint arról a sportlapok, internetes sportoldalak napi rendszerességgel számoltak be az elmúlt hetekben: hosszas huzavona után eldőlt, hogy a Duna TV pénteki televíziós közvetítése mellett a Sport TV képernyőjén lesznek láthatóak az elkövetkező három idény hétvégi bajnoki találkozói. A döntés azonban korántsem volt egyszerű.

Az elmúlt években az MLSZ vezérkara szinte lasszóval fogdosta azokat a tévécsatornákat, amelyek esetlegesen a műsorukra tűzték a hazai meccseket, különösen a Ferencváros három évvel ezelőtti kizárását követően. A „langyos milliókért" elkelt közvetítési jogok értéke azonban idén nyáron villámszerűen az egekbe szökött, ami a szakma szerint szintén a zöld-fehér alakulat feljutásának köszönhető. A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű, ugyanis az előzetes számításokhoz képest jóval nézettebbek voltak a magyar csapatok küzdelmei a múlt szezonban. A Fradi élvonalbeli tagsága pedig már kiélezett piaci helyzetet teremtett, így a Digi TV kapott az alkalmon, s egy egetverő ajánlattal próbálta meg „kiénekelni a sajtot". A DigiSport néven idén nyáron sportcsatornát is indító televíziós társaság évi majd egymilliárd forintos ajánlattal kopogtatott a futballvezérek ajtaján, ami összehasonlíthatatlanul kedvezőbb volt az elmúlt szezonban közvetítő Sport TV-vel kötött szer­ző­désben foglaltakhoz képest. A tervezetben foglaltak azonnal más dimenzióba helyezték az első osztályú meccsek közvetítési értékét, de egy minőségi ugrással kecsegtettek a tőkehiánnyal küszködő magyar futballklubok számára is. Futballnyelven szólva, a helyzetet nem lehetett kihagyni, így az egyesületek egyhangúlag döntöttek amellett, hogy a Sport TV helyett a jövőben a Digi TV jelenítse meg a találkozókat. Igen ám, de az elmúlt években a magyar sportszeretők körében megkedvelt csatorna néhány nap múlva jelezte, hogy élni kíván opciós jogával, megajánlva a DigiSport által kínált összegeket. A két ajánlat közötti választást nehezítették bizonyos közgazdasági elemek is, így a végleges döntés egy hetet csúszott. Kedden reggel aztán az MLSZ elnöke, Kisteleki István, majd nem sokkal később a klubok közös határozatban is bejelentették, hogy az elkövetkező három évre majdnem 6 milliárd forintot ajánló Sport Televízió kapja meg a közvetítési jogokat. A délutáni, hivatalos tárgyaláson pedig már ez az eredmény nem változott, annak ellenére sem, hogy mindeközben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Sport TV-t nem illeti meg opciós jog, valamint, hogy a Digi TV újabb másfél milliárddal toldaná meg ajánlatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!