hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csődök kora
Csúcson a cégek felszámolása

2009. 07. 18.
Drámai módon emelkedik a csődbe jutott cégek száma. Lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban ennek oka csak részben keresendő a válságban. A legnagyobb problémát a következmények nélküliség okozza.

Az első félévben 30 százalékkal több cég ellen indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban. A csődhullám az idén 7390 céget érintett, de koránt sincs vége a drámának - mondta megkeresésünkre Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója. „A felszámoláshullám még emel­kedőben van, amit jól mutat, hogy amíg az első félévben 22 százalékos volt a növekedés 2008 első negyedévéhez képest, addig a második negyedévben a növekedés már 39 százalékos. Ennél is nyugtalanítóbb, hogy a válság kezdete óta csaknem 40 százalékkal magasabb a felszámolás alá kerülő társaságok árbevétele, vagyis egyre nagyobb cégek mennek tönkre. „Ez azt jelenti, hogy messze nem beszélhetünk még a válság végéről, mert minél nagyobb cég megy tönkre, annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után."

Nemcsak az a probléma tehát, hogy a szaporodó cégbezárások miatt egyre többen kerülnek az utcára, hanem az, hogy nagyobb cégek is be­dőlnek, és magukkal ránthatják a beszállítóikat, ami újabb cégeket és az alkalmazottaikat érinti. Így egyre nagyobb űrt és kifizetetlen számlát hagynak maguk után. Így még inkább nő a körbetartozás, ami miatt a közeljövő­ben újabb csődhullámra kell számítani - vetítette előre Csorbai Hajnalka.

Hatalmas összegek vonulnak ki a gazdaságból - tette hozzá. Amíg tavaly egymilliárd forint „esett" ki a GDP-ből a felszámolások miatt, addig az idén az első félévben ennek közel a háromszorosa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!