hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bankcápák - Vizsgálják a kamatokat

2009. 07. 18.
Akár tíz százalékkal is csökkenhetnének a svájci devizahitelek havi törlesztőrészletei, ha a bankok korrektül határoznák meg a kamatokat – fogalmazott lapunknak egy pénzügyi elemző.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot kezdett két nagy bankkal szemben, hogy megvizsgálja, korrektül számolják-e ki a kamatokat. Arra kíváncsiak, hogy az árfolyamváltozások, illetve az esetleges időközbeni kamatváltozások érvényesülnek-e a törlesztőrészletekben. A felügyelethez közel ezer olyan panasz érkezett, amely szerint a bankok a költségeiket méltánytalanul emelik. A vizsgálat az ingatlanfedezetes hitelek mellett az autós devizahitelekre is kiterjed.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy az utóbbi hónapokban jelentős korrekció zajlott a pénzpiacokon. Javult a térségünk megítélése, az IMF-EU-hitel miatt elhárult az államcsőd veszélye, csökkent az országkockázat. Az elmúlt hónapokban fokozatosan erősödött a forint, és ezzel párhuzamosan a bankok közötti kereskedelem is normalizálódott, jelentősen csökkentek a pénzpiaci kamatok. A válság kirobbanását követően a téli hónapokban 3,8 százalékra ugrott a svájci frank piaci „ára", de a helyzet konszolidálásával párhuzamosan az év elejétől fogva folyamatosan csökkenve jelenleg 0,8 százalékos szinten áll. A problémát az jelenti, hogy a krízis idején a bankok automatikusan emelték a kamatokat, az elmúlt időszak kedvező tendenciáit azonban nem követték le, a kamatok a téli hónapokban megemelt négy százalék körül maradtak. Ez az oka annak, hogy a forint erősödése ellenére sem csökkennek érzékelhetően a devizahitelek havi törlesztőrészletei. Ennek mértékét ugyanis együttesen határozza meg az árfolyam és a kamat.

Lapunknak nyilatkozó pénzügyi elemző szerint komoly gondok van­nak Magyarországon. Mint meg­keresésünkre kifejtette, politikai, illetve felügyeleti eszközök bevetésére lenne szükség annak érdekében, hogy normalizálódjon a helyzet. Tavaly novemberben, de­cem­berben még indokolható volt a ka­mat folyamatos emelése, ám a bankok mostani magatartása miatt több mint három százalékkal magasabbak a kamatok a reálisnál. A szakember szerint mivel a szerződésben az áll, hogy a bankok a mindenkori kondíciós lista szerint számolják el a kamatokat, elvileg jogilag védhető a magatartásuk. Az eddigi gyakorlat szerint azonban nem voltak ilyen „arcátlanok": a piaci kamatokat alapul véve, bizonyos felárral megterhelve állapították meg a hitelek kamatát. A jelek szerint azonban az elmúlt időszakban elszakadtak a normális medertől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!