hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reszkessetek, betörők!

2009. 07. 18.
Ha a vakációs időszakban hosszabb időre elutazunk, és nem kérünk meg senkit, hogy távollétünkben locsolja virágainkat, mindenképpen gondoskodnunk kell betörésvédelemről. A betörők számára több jel is utalhat arra, hogy nem tartózkodunk otthon, ezért a nem megfelelő védelemmel felszerelt lakások, házak tálcán kínálják a hátrahagyott értékeket. Praktikus óvintézkedéseinkkel viszont biztosíthatjuk, hogy semmi se ronthassa el a hazatérés örömét.

Mindenekelőtt érdemes felmérni otthonunk jelenlegi adottságait, a nyílászárók állapotát. Nem hátrány, ha a bejárati ajtó magas biztonsági fokozatú. Egyrészt hang- és hőszigetelő hatásuk is erény, de persze a biztonsági szempontok még fontosabbak. A nem megfelelő zárszerkezetű ajtók következtében elszenvedett káreseményekért még a biztosító sem vállal felelősséget. Ha a bejárat kellő védelemmel van ellátva, előnyös egy riasztó telepítése, melyet egy átlagos lakásba már 70-100 ezer forint költséggel beszereltethetünk. Ez tartalmazza a munkadíjat és magát a felszerelést is. Olyan riasztórendszerek is vannak, melyek SMS-t küldenek a tulajdonos telefonjára, egy esetleges behatolás esetén. Ezt akár távfelügyelettel is párosíthatjuk, mely biztosítja, hogy betörés esetén rendkívül rövid időn belül egy biztonsági cég emberei vonulnak a helyszínre. Ha ráadásul még IP kamerát is felszereltetünk, akkor interneten keresztül nyomon követhető a kamera által megfigyelt terület. Aki még ennél is biztosabbra akar menni, annak érdemes széfet vásárolnia, hogy akár készpénzét, akár más, nagyobb értékű tárgyait abba rejtse. Kisebb méretű trezorokat bútorhoz szokás rögzíteni, nagyobb méretűeket a falhoz.

Mielőtt elhagyjuk otthonunkat, érdemes kellő körültekintéssel eltávolítani a kertből minden olyan tárgyat - például létrát -, mely az ablakokat könnyen megközelíthetővé teszi, illetve minden kerti szerszámot, mely a házba való bejutást elősegítheti. Megfontolandó az ereszcsatornák vonalát is ebből a szempontból ellenőrizni, ha pedig terebélyes fa teszi könnyen megközelíthetővé az ablakot, ne legyünk restek visszametszeni az ágait.

Hasznos lehet egy barátot, szomszédot megkérni, hogy a postaládánkat rendszeresen ürítse, így az sem lesz majd árulkodó jel hosszabb távollétünkről. Időkapcsolós konnektorokkal megoldható, hogy bizonyos időpontokban fényár borítsa el otthonunkat, mellyel azt a látszatot kelthetjük, hogy bizony valaki mégiscsak van a lakásban. A bejárathoz - nem csak vakáció idejére - lehetőség szerint egy mozgásérzékelős lámpát szereljünk, hogyha valaki elmegy az ajtó előtt, automatikusan világos legyen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!