hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 05. 07. (XIV/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Obama „Katrinája”

Példátlan környezeti katasztrófa fenyeget a Mexikói-öbölben, ahol április 22-én elsüllyedt egy olajfúró torony. A szivárgó olaj már elérte Mississippi, Alabama és Florida államokat is, ahol szükségállapotot vezettek be, a halászatot pedig megtiltották. Egyes vélemények szerint a legrosszabbra kell felkészülni, a szivárgás megállítása ugyanis hetekbe telhet, ami viszont több évtizedig tartó természeti és gazdasági károkat okozhat a térségben.

Bomba a Broadwayn

A decemberi repülőgép-robbantási kísérlet után újabb súlyos terrorfenyegetés érte az Egyesült Államokat. A New York-i Times Squaren – a Broadway közvetlen közelében – elhelyezett autóba rejtett bomba készítője ráadásul az FBI- ügynökök orra előtt feljutott egy repülőgépre, és csak perceken múlt, hogy nem repült el Dubaiba.

Lángok Athénban

Riadókészültség, felgyújtott bankok, halálra égett tisztviselők: lapzártakor pokollá vált a görög főváros. Athénban szerdán legalább három halálos áldozata volt az erőszakos tüntetéseknek. A szerencsétlenül járt emberek akkor égtek halálra, amikor a Molotov-koktélokkal támadó tüntetők felgyújtottak egy bankfióknak is otthont adó épületet.

Médiakatasztrófa

Bár a brit választási kampány kezdettől fogva újabb és újabb nem várt meglepetéseket hozott, a finisben került sor az igazi drámára, amelyben Gordon Brown játszotta a tragikus hős szerepét. Az előzetes választási eredmények lapzártánk után pénteken válnak ismertté.

Belföld

Istenkáromlás a Nemzetiben

Számtalan kritika érte már a Nemzeti Színház új vezetését a darabokban felvonultatott trágár, obszcén és pornográf „művészi ábrázolás" egyre gyakoribb alkalmazása miatt. Ezúttal egy meleg férfi hányattatásairól szóló színműhöz társítottak olyan kiállítást, amely azt sugallja, hogy Jézus apostolai homoszexuális közösséget alkottak.

Salamon és az ingyen buszjegy

A Fidesz nem az a majálisozós fajta, de újdonsült ellenzékei az őszi választások kampánynyitójának használták a hagyományosan baloldali ünnepet. A Jobbik megint a zsidók miatt aggódott, a szocialisták pedig újra megvalósíthatatlan ígéreteikkel próbáltak csorbát köszörülni.

Erőskezű médiahatóságot!

A jelenlegi jogszabályi keretek között is fel lehetne lépni a törvénytelen és káros tartalmakat közvetítő műsorok ellen, ha az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) következetesen végezné a munkáját – mondta lapunknak Szalai Annamária, a testület fideszes delegáltja.

A Gyurcsány-dolgozat

A volt pártelnök-miniszterelnök írást közölt a baloldal megújításának céljából. Kiderül, hogy mindenkinek, így neki is menni kell, de mivel nincsenek csereemberek, így jó programmal vissza lehet jönni; az MSZP elnökségi tagjai fecsegő vénasszonyok amiatt, amit korábban ő is csinált; a Fideszt nem tudták megütni a szocialisták; szakmapolitika helyett vízió kell.

Segély helyett munkát

A szociális biztonság megteremtését ígérte Nemzeti ügyek politikája címmel kiadott programjában a Fidesz-KDNP. A konzervatív pártok az egyik legfőbb lépésként a születésösztönző családpolitikát ismét elválasztanák a szegénységkezelő szociálpolitikától. Ennek szellemében visszaállítanák a családi típusú adózást, hogy a gyermekvállalást a középrétegek körében is jobban ösztönözzék. A program szociálpolitikai részét Soltész Miklós, a parlamenti szakbizottság kereszténydemokrata alelnöke írta.

Szokni kell a kormánypártiságot

Elsöprő választási győzelme óta három olyan malőrt követtek el a Fidesz politikusai, amely erőteljesen megkérdőjelezi a párton belüli erőviszonyok homogenitását. Másrészt jól mutatja, hogy mennyiben más ellenzékben politizálni, mint kormányozni, hisz egy-egy politikus nem pontos nyilatkozata elképesztő indulatokat képes kiváltani, vagy akár a forint árfolyamára is hatást gyakorolni.

Hit és értékek

Egy meleg rendőr vitette el a prédikátort

Letartóztattak egy keresztény prédikátort Angliában, mert bűnnek nevezte a homoszexualitást. Az ellene eljáró rendőr maga is homoszexuális. Dale McAlpine-t hét órán át őrizetben tartották, majd óvadék ellenében kiengedték. A futballhuligánok ellen hozott közrendvédelmi törvény alapján emeltek vádat a lelkész- szel szemben. Az eset nyomán az angol sajtó több hasonló, a keresztények jogainak csorbítását példázó ügyet is felidézett.

Élt-halt a nemzetért

150 esztendeje, 1860 áprilisában, a húsvétvasárnapra virradó éjjelen lövés dördült Bécs egyik csendes külvárosában, Döblingben, a Gustav Goergen elmegyógyintézeté­- ben. A tragikus lövéssel gróf Széchenyi István vetett véget hatvankilenc éves földi pályafutásának. Egy nagy hatású életmű zárult le, melynek vitathatatlan jelentőségű alkotásai máig hatóak, ugyanakkor egy olyan életpálya, melyet súlyos terhek is nyomasztottak.

HÁTTÉR

Úttörő pénzügyek

Megújult formában és tartalommal lépett nemrég a nyilvánosság elé a HBW Express Bank. Immár MagNet Magyar Közösségi Bank néven kínál olyan pénzügyi termékeket, amelyek – a hazai piacon eddig egyedülálló módon – az üzleti etika szigorú figyelembe vételével a nemzetgazdaság fenntartható fejlődését is szolgálnák.

Görög dráma

A görögökre figyel a világ. Bár végre-valahára összefogtak az EU vezető tagállamai, és 110 milliárd eurós mentőövet dobtak a görögöknek, szakemberek figyelmeztetnek, hogy ezzel nem hárult el a kontinenst fenyegető veszély.

Nem csak a tyúktolvajok a felelősek

A közelmúltban jelent meg Krémer Ferenc Rossz döntések kora című könyve. A szociológus végzettségű, a Rendőrtiszti Főiskolán tanító szerző művének alcíme: Rendészetpolitikai tévelygések a rendszerváltás első húsz évében. Krémer Ferenc a „tévelygések” mibenlétéről és két napi aktualitásról, a tyúktolvajok elleni fideszes hadüzenetről, valamint a három csapás törvényről is beszélt a Heteknek adott interjúban.

Megélhetési vesztesek

A profi boksz világát általában a csillogás, a szupersztárként kezelt bunyósok, nagy ütések, mesés összegek fémjelzik. A vesztesekről, átlagos bokszolókról kevés szó esik. Egy új csillag születésekor viszont elengedhetetlenül megjelennek, ha másként nem, pontként a bajnok indexén. Jó eredményeket generálni egy kezdő, de szponzorált bokszolónak nem túl hálás feladat. Viszont pénzt lehet keresni vele.

Brutális kegyetlenséggel öltek

Nyolcmillió forint kártérítésre kötelezte a bíróság annak a két diáknak a szüleit, akik brutális kegyetlenséggel megölték osztálytársukat. A határozat szerint a gyilkosok szülei is felelősek a történtekért.

Arzenál Moszkvából

A fegyverzetek exportjában a hidegháborút követő években meglepő módon a legyengült Oroszország megelőzte a változatlanul szuperhatalom Egyesült Államokat. 2005 óta azonban visszaesett ezen a téren, ám Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Izraelt jócskán megelőzve még mindig szorosan Amerika nyomában van.

Csúcsfejek - Orbán bemutatta kiválasztottait

A szakértők előszeretettel hasonlítják a felálló minisztériumi rendszert a francia félelnöki modellhez, ahol a kormányfő csak a közigazgatási apparátus működtetésével bízza meg kormányát, miközben saját politikai játékterét a lehető legszélesebbre tágítja. A lét­rejövő struktúra legalább ennyire magán viseli a német államigazgatási rendszer jegyeit is, amennyiben a politikai és szakállamtitkári gárda együttműködésre alapozza a csúcsminisztériumok valódi működését. Egyelőre nem ismerjük a leendő kormány nyolc minisztériumának pontos feladatkörét, azt azonban enélkül is megállapíthatjuk: az elmúlt öt évtized legnagyobb közigazgatási átszervezése kezdődött el a hét elején.

KÁVÉSZÜNET

Hegedűs a háztetőn ismét a Vígszínházban

Egyfelől biztosra megy, aki a Hegedűs a háztetőn című darabot színpadra állítja, bármilyen is éppen az „időjárás” idehaza. A jellegzetes miliő, a kedves-bumfordi figurák, az egyszer megindító, máskor dúdolnivaló dalok, s nem utolsósorban Bessenyei Ferenc nemzedékek lelkében is örökséget hagyó alakítása, de főleg mindez együtt garantálja a sikert. Legalábbis a táblás házakat jó időre.

Top Gera

Csaknem huszonöt év után játszhat magyar játékos a második legrangosabb európai kupa döntőjében, „magyar gól” miatt szomorkodhattak a Real-szurkolók Madridban, és Fülöp Mártonnal szeretné kiharcolni a BL-be jutást az egyik leggazdagabb angol klub. Talán nincs is olyan mélyen a magyar futball?

Iskola után is iskola

Gyakran találkozni foglalkozásról foglalkozásra igyekvő, szinte állandóan fáradt gyerekekkel, de olyanokkal is, akik rengeteg szabadidejüket plázázással, tévézéssel ütik el. A különórákról, illetve ezek hiányáról gyermekekkel foglalkozó szakembereket kérdeztünk meg.

Halál a vérszívókra!

Dóra a nyáron két hétig táborozni volt. Vidáman teltek napjai, még az a három kullancs sem szegte kedvét, amit ki kellett szedni belőle. Hazatérés után lázas lett, fájt a feje. Egyszerű vírusfertőzésnek tűnt, négy nap alatt túl is volt rajta. Csakhogy két hét múlva újra belázasodott, beszéde elkentté vált, nem találta a szavakat, egyik oldala pedig elgyengült. Összesen tizenhárom napi kórházi ellátás következett, ebből négy nap intenzív osztályon. Az eset jól végződött, de Dóra megúszhatta volna ezt a második „táborozást”.

Csak semmi pánik! - Bárki menthet életet

Minden szülőben megfordult már az a gondolat, hogy mit kell tennie akkor, ha gyermekével baj történik. Kihez kell fordulnia, illetve a szülő maga mit tehet, ha a gyermek nagyot esik biciklivel, vagy félrenyel, illetve ha hirtelen magas láza lesz? A kérdés az, hogyan lehet felismerni, mekkora a baj, hogyan tudhatjuk meg gyorsan, milyen állapotban van a kicsi. Mikor kell hívni a háziorvost, mikor a mentőt?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!