hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Istenkáromlás a Nemzetiben

2010. 05. 08.
Számtalan kritika érte már a Nemzeti Színház új vezetését a darabokban felvonultatott trágár, obszcén és pornográf „művészi ábrázolás" egyre gyakoribb alkalmazása miatt. Ezúttal egy meleg férfi hányattatásairól szóló színműhöz társítottak olyan kiállítást, amely azt sugallja, hogy Jézus apostolai homoszexuális közösséget alkottak.

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból - ez a címe a Nemzeti Színház egyik újonnan bemutatott darabjának. Martin Sperr drámája - Alföldi Róbert rendezésében - azonban nem a vadászatról szól, pontosabban nem szó szerinti értelemben. A történet egy kis bajor faluban játszódik, az események középpontjában pedig egy Abram nevű férfi áll, akiről az a hír járja, hogy homoszexuális. A szinopszis szerint: „a falu engesztelhetetlen gyűlölettel reagál az elfogadott normáktól való eltérésre", és „hajtóvadászatot" indítanak a férfi ellen. A mű célja „az előítéletekkel és idegengyűlölettel terhelt emberi kapcsolatok" bemutatása. Az Abramot alakító Stohl András egy interjúban így magyarázza a darabot: „nem a meleg létről szól, hanem arról, ahogy az emberek viselkednek egymással". Hozzátette azt is, hogy a darab szabadszájúsága miatt „borzasztó volt elolvasni a szöveget", és emiatt, illetve a téma miatt „biztos lesz, aki kikéri magának".

Nem tévedett. Bár a felháborodás oka nem önmagában a darab, hanem a színház előterében megnyitott, hozzákapcsolt kiállítás volt. A sajátos installáció a következő: egy szárnyasoltár benne egy kereszttel, amelyre Mária és a gyermek Jézus van felfestve, mellette kettő, illetve a folyosókon további tíz színes, csipkével borított táblakép, az egyiken csipkebetűkkel a következő felirattal: „Nobody knows that I am gay", vagyis: „Senki sem tudja, hogy meleg vagyok."

Csáki Judit kritikus a kiállítás megnyitóján a kézenfekvő jelentést is megadta: „Tizenkét négyzet van - és ha a tizenharmadik tárgy, a szárnyasoltár felől nézem, akkor ez lehetne a tizenkét apostol, bár ez is csak játék; nem tulajdonítanék nagy jelentőséget annak sem, hogy az aranyszínűt nevezzük Júdásnak, és ugyan, melyik másikat Péternek. A szép régi keresztnek sem tulajdonítanék nagyobb jelentőséget, mint amekkorát ezzel a középponti helyével elfoglal itt, a Nemzeti Színházban: legyen írásjel. Egy szép pont egy egyszerű mondat végén."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!