hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segély helyett munkát
Interjú Soltész Miklóssal, a Fidesz-KDNP szakpolitikusával

2010. 05. 08.
A szociális biztonság megteremtését ígérte Nemzeti ügyek politikája címmel kiadott programjában a Fidesz-KDNP. A konzervatív pártok az egyik legfőbb lépésként a születésösztönző családpolitikát ismét elválasztanák a szegénységkezelő szociálpolitikától. Ennek szellemében visszaállítanák a családi típusú adózást, hogy a gyermekvállalást a középrétegek körében is jobban ösztönözzék. A program szociálpolitikai részét Soltész Miklós, a parlamenti szakbizottság kereszténydemokrata alelnöke írta.

Programjukban élesen bírálták a szocialista kormány intézkedéseit, például a gyes két éves időtartamra való lecsökkentését, a 13. havi nyugdíj eltörlését vagy az Út a munkához programot. Ez egyben azt is jelenti, hogy az inkriminált intézkedéseket kormányra kerülésük esetén visszavonják?

- Nem erről van szó. Igazából olyan összetett társadalmi problémákat kell kezelni, amelyeket nem lehet egyes kiragadott intézkedések mentén megoldani. Ehhez alapvető koncepcionális váltásra van szükség. A Fidesz-KDNP programja egy egészen más társadalom-szemléletet képvisel, mint a szocialista-liberális kormány, amely nagyon komoly erkölcsi rombolást vitt végbe, sőt erre alkalomadtán még törvényalkotással is ráerősített, gondoljunk csak a családjog vagy a művi meddővé tétel szabályozására. A magyar társadalom a mai napig erősen házasság- és gyermekpárti, ezeket a vágyakat megfelelő családpolitikával el lehet érni, ehelyett az utóbbi években épp ellenkező tendencia valósult meg: tavaly 34 ezer fővel csökkent hazánk népessége. Hiába rövidítették le például a gyes idejét, mert ha nincs elég bölcsőde és munkahely, akkor ezzel a lépéssel csak növelték a bizonytalanságot. A magyarság lelkileg is nagyon rossz állapotban, kilátástalanságban van, ami szükségképpen kihat a gazdasági teljesítményre éppúgy, mint az egészségi vagy szociális helyzetre. Mi a társadalmat egészében nézzük, hiszen a különböző csoportok helyzete összefügg egymással, ezért nem szabad őket egymással szembeállítani, egymás rovására támogatni, vagy pedig támogatásokat megvonni. Sajnálatos példa erre az, ahogyan a fogyatékosokat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek működését ellehetetlenítették, amikor is 10 milliárd forintot vettek el tőlük és csoportosítottak át közmunkaprogramokra.

Az állami segítségnyújtás rendszerében jobban érvényesítenék a teljesítményelvet, első sorban a családi adókedvezmény visszaállítása révén. Ellenzői szerint ez erősen kivételező elbánást jelent a tehetősebb rétegek javára, miközben a társadalmi jövedelemlétrán felfelé haladva egyre kevesebb gyereket találunk. A családpolitika és a szociálpolitika nehezen választható szét egymástól akkor, amikor a gyermekes családoknak a legnagyobb az elszegényedési kockázata...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!