hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megélhetési vesztesek
Ökölvívók, akik pénzért maradnak alul

2010. 05. 08.
A profi boksz világát általában a csillogás, a szupersztárként kezelt bunyósok, nagy ütések, mesés összegek fémjelzik. A vesztesekről, átlagos bokszolókról kevés szó esik. Egy új csillag születésekor viszont elengedhetetlenül megjelennek, ha másként nem, pontként a bajnok indexén. Jó eredményeket generálni egy kezdő, de szponzorált bokszolónak nem túl hálás feladat. Viszont pénzt lehet keresni vele.

„Az én indexem 15–7” – mondja Laci a kocsmában. Fel van szakadva a szeme, nemrég tért vissza Olaszországból. Bokszolt és veszített, de nem tűnik megviseltnek, mosolyog. „A héten veszek egy autót” – teszi hozzá. Kétezer eurót keresett a meccsel. Nem „ment le” az első körben, különben nem kapott volna semmi pénzt. Ez áll a szerződésében.
Lett volna esélyed? – kérdezem. „Ha rendesen felkészültem volna, és lenne még bennem kraft, akkor lett volna – mondja. – Most már csak a pénzért csinálom. Ebből élek. Nem mondják, hogy veszítenem kell, de nyilvánvaló, hogy ezért hívnak.”
Egy külföldi bokszklubbal kötött szerződést pár évvel ezelőtt abban a reményben, hogy egy új „Kokót”, Erdeit csinálnak belőle. A promótere (az, aki szervezi a meccseit) azonban úgy ítélte meg, hogy sohasem lesz belőle igazi bajnok, így „eladta”, olyan meccseket szervezett, ahol biztosan veszít. Anyagi szempontból azonban egyikük sem jár rosszul: a profi boksz világában a veszteseknek is jár fizetség, igaz, sokkal kevesebb, mint a bajnoknak.
Bár a szakma nem szívesen beszél „megélhetési bokszolókról”, nyílt titok, hogy a jelenség létezik. Maga Kovács „Kokó” István nyilatkozta egy interjúban, hogy ellentétben az általa is ismert sok ilyen öklözővel, ő nem az. Igazat mondott: miután „lement” Julio Pablo Chacón ellen a ringben, abba is hagyta a bokszolást. Más azonban nem ilyen szerencsés.

A szegények sportja

„Az amatőr boksszal nem lehet pénzt keresni” – állítja dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. Amikor szóba hozom a megélhetési, illetve felhozó bokszolók kérdését, mélyen hallgat. „Ilyen jelenség nincs az amatőr bokszban” – állítja. És tényleg, a sportág lassan hanyatlik, kevés a szponzor, a támogató. Még a gálák díjazása is jelképes. „A profi boksz világáról nem nagyon tudok nyilatkozni.” Ennyiben maradunk.
„Általában minden profi bokszoló pályafutása az amatőrben kezdődik” – állítja Pete László bokszedző, mérkőzésvezető. Elmondja, hogy csak az lesz profi bokszoló, akinek van múltja a sportágban, általában megyei, országos, illetve Európa-bajnokokról beszélünk.
„Felejtse el azokat a tévképzeteket, hogy a bokszhoz elég jól ütni” – mondja Pete. Minden komoly bokszoló mögött több ezer munkaóra áll, mire egyáltalán bunyózni mehet. Azok a fiatal sportolók ugyanis, akik komolyan veszik a bokszot, gyakorlatilag az életüket teszik fel a bunyóra. Ez pedig szívósságot, kitartást és rengeteg lemondást igényel.
Az eredményes amatőr bokszolók a hét szinte minden napján edzenek. Futnak, erőnlétet fejlesztenek, technikai képzésben vesznek részt. Szünet, hétvége nincsen. Nyáron edzőtáborokban készülnek, gyakorlatilag a teljes életüket kitölti a boksz, melynek még a szabályai is teljesen mások, mint azoknak a meccseknek, melyeket a tévében látunk. Pénzt nem nagyon keresnek, nyertes gálák, illetve bajnokságok után kapnak valamennyi díjazást, a csúcs természetesen az olimpia, ahol „Kokó” is feltűnt.
„Huszonhárom éves voltam. Volt pár bajnoki övem, egy terhes barátnőm és rengeteg tartozásom – meséli Laci, amikor arról kérdezem, hogyan kezdte profi pályafutását. Rá kellett jönnöm, hogy a bokszon kívül semmihez sem értek. Kimentem külföldre, bemutatkoztam egy bunyóval, és 77 százalékra leszerződtem egy promóterrel.”
A legtöbb „megélhetési” bokszoló, akit a riportom során kérdezek, hasonló dolgokról számol be. Mindannyian választás elé kerültek: ha pénzt akarnak keresni, vagy az éjszakai életben, kidobóként helyezkednek el, vagy elmennek profinak. Persze mindannyian karrierépítési álmokkal szerződnek le.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!