hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megélhetési vesztesek
Ökölvívók, akik pénzért maradnak alul

2010. 05. 08.
A profi boksz világát általában a csillogás, a szupersztárként kezelt bunyósok, nagy ütések, mesés összegek fémjelzik. A vesztesekről, átlagos bokszolókról kevés szó esik. Egy új csillag születésekor viszont elengedhetetlenül megjelennek, ha másként nem, pontként a bajnok indexén. Jó eredményeket generálni egy kezdő, de szponzorált bokszolónak nem túl hálás feladat. Viszont pénzt lehet keresni vele.

„Az én indexem 15–7” – mondja Laci a kocsmában. Fel van szakadva a szeme, nemrég tért vissza Olaszországból. Bokszolt és veszített, de nem tűnik megviseltnek, mosolyog. „A héten veszek egy autót” – teszi hozzá. Kétezer eurót keresett a meccsel. Nem „ment le” az első körben, különben nem kapott volna semmi pénzt. Ez áll a szerződésében.
Lett volna esélyed? – kérdezem. „Ha rendesen felkészültem volna, és lenne még bennem kraft, akkor lett volna – mondja. – Most már csak a pénzért csinálom. Ebből élek. Nem mondják, hogy veszítenem kell, de nyilvánvaló, hogy ezért hívnak.”
Egy külföldi bokszklubbal kötött szerződést pár évvel ezelőtt abban a reményben, hogy egy új „Kokót”, Erdeit csinálnak belőle. A promótere (az, aki szervezi a meccseit) azonban úgy ítélte meg, hogy sohasem lesz belőle igazi bajnok, így „eladta”, olyan meccseket szervezett, ahol biztosan veszít. Anyagi szempontból azonban egyikük sem jár rosszul: a profi boksz világában a veszteseknek is jár fizetség, igaz, sokkal kevesebb, mint a bajnoknak.
Bár a szakma nem szívesen beszél „megélhetési bokszolókról”, nyílt titok, hogy a jelenség létezik. Maga Kovács „Kokó” István nyilatkozta egy interjúban, hogy ellentétben az általa is ismert sok ilyen öklözővel, ő nem az. Igazat mondott: miután „lement” Julio Pablo Chacón ellen a ringben, abba is hagyta a bokszolást. Más azonban nem ilyen szerencsés.

A szegények sportja

„Az amatőr boksszal nem lehet pénzt keresni” – állítja dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. Amikor szóba hozom a megélhetési, illetve felhozó bokszolók kérdését, mélyen hallgat. „Ilyen jelenség nincs az amatőr bokszban” – állítja. És tényleg, a sportág lassan hanyatlik, kevés a szponzor, a támogató. Még a gálák díjazása is jelképes. „A profi boksz világáról nem nagyon tudok nyilatkozni.” Ennyiben maradunk.
„Általában minden profi bokszoló pályafutása az amatőrben kezdődik” – állítja Pete László bokszedző, mérkőzésvezető. Elmondja, hogy csak az lesz profi bokszoló, akinek van múltja a sportágban, általában megyei, országos, illetve Európa-bajnokokról beszélünk.
„Felejtse el azokat a tévképzeteket, hogy a bokszhoz elég jól ütni” – mondja Pete. Minden komoly bokszoló mögött több ezer munkaóra áll, mire egyáltalán bunyózni mehet. Azok a fiatal sportolók ugyanis, akik komolyan veszik a bokszot, gyakorlatilag az életüket teszik fel a bunyóra. Ez pedig szívósságot, kitartást és rengeteg lemondást igényel.
Az eredményes amatőr bokszolók a hét szinte minden napján edzenek. Futnak, erőnlétet fejlesztenek, technikai képzésben vesznek részt. Szünet, hétvége nincsen. Nyáron edzőtáborokban készülnek, gyakorlatilag a teljes életüket kitölti a boksz, melynek még a szabályai is teljesen mások, mint azoknak a meccseknek, melyeket a tévében látunk. Pénzt nem nagyon keresnek, nyertes gálák, illetve bajnokságok után kapnak valamennyi díjazást, a csúcs természetesen az olimpia, ahol „Kokó” is feltűnt.
„Huszonhárom éves voltam. Volt pár bajnoki övem, egy terhes barátnőm és rengeteg tartozásom – meséli Laci, amikor arról kérdezem, hogyan kezdte profi pályafutását. Rá kellett jönnöm, hogy a bokszon kívül semmihez sem értek. Kimentem külföldre, bemutatkoztam egy bunyóval, és 77 százalékra leszerződtem egy promóterrel.”
A legtöbb „megélhetési” bokszoló, akit a riportom során kérdezek, hasonló dolgokról számol be. Mindannyian választás elé kerültek: ha pénzt akarnak keresni, vagy az éjszakai életben, kidobóként helyezkednek el, vagy elmennek profinak. Persze mindannyian karrierépítési álmokkal szerződnek le.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!