hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak semmi pánik! - Bárki menthet életet

2010. 05. 08.
Minden szülőben megfordult már az a gondolat, hogy mit kell tennie akkor, ha gyermekével baj történik. Kihez kell fordulnia, illetve a szülő maga mit tehet, ha a gyermek nagyot esik biciklivel, vagy félrenyel, illetve ha hirtelen magas láza lesz? A kérdés az, hogyan lehet felismerni, mekkora a baj, hogyan tudhatjuk meg gyorsan, milyen állapotban van a kicsi. Mikor kell hívni a háziorvost, mikor a mentőt?

Sok szülő felkészületlen az elsősegélynyújtásban, csupán unalmas és már erősen fakuló emlékeik vannak a KRESZ-vizsga utáni kötelező elsősegély-tanfolyamról. Dr. Krivácsy Péter, intenzív terápiás gyermekgyógyász 2004-ben azért indította útjára a Léghajó Programot, hogy használható tudást adjon a szülők és a nagyszülők kezébe. A vészhelyzetek közös jellemzője, hogy bátran és határozottan kell cselekedni ahhoz, hogy a segítség igazán hatékony legyen.  Az ötórás kurzus alatt a témában jártas szakemberek megismertetik a lázcsillapítás hatékony módjait, beszélnek még az égésről, balesetekről, félrenyelésről, mérgezésről, rovarcsípésekről, hányásról, hasmenésről, allergiáról és még egy sor más lehetséges vészhelyzetről. A gyakorlati képzésben kiemelt fontosságú az újraélesztés oktatása.
Dr. Krivácsy Péter szerint ez a tudás nem örökíthető át egyik generációról a másikra, mert az orvostudomány is nagyon gyorsan fejlődik. Ami a szüleink idejében még elfogadott gyakorlat volt, azt ma már több esetben károsnak tartják. Például egy égési sérülésnél (akár napégés is) régen a sérült területre zsírt, vajat vagy tejfölt kentek, ma ez már tilos. Az égett területre csak speciális kötszert használhatunk, vagy hideg és tiszta csapvizet folyathatunk rá. Ugyanez a helyzet a félrenyelések kezelésében is. A nagyszüleink még azt tanulták, hogy ilyenkor a gyermeket fejjel lefelé kell lóbálni, de ez, azon túl, hogy nem elég hatékony, még agysérülést is okozhat. Ennél már léteznek hatékonyabb és biztonságosabb technikák is.
Sokan azt hiszik, hogy vészhelyzetben automatikusan tudni fogják, hogy mit kell tenni. Az orvosi tapasztalatok ezt messzemenően cáfolják. Legtöbbször a szülők annyira leblokkolnak a pániktól, hogy semmit nem tesznek, pont akkor, amikor erre a legnagyobb szükség lenne. A programban dolgozó szakemberektől elsajátítható az a technika is, amivel a pánikreakciókat mérsékelni lehet. Dr. Krivácsy szerint vészhelyzetben az a legrosszabb, ha nem teszünk semmit, ennél még az is jobb, ha a segítségnyújtás módszere nem tökéletes, de legalább próbálkozunk.
A Léghajó  Programban dolgozó orvosok olyan szemléletet próbálnak meghonosítani Magyarországon, amelynek Európa nyugati felén már komoly hagyományai vannak. A program egyik fontos célja, hogy a kisgyermekes szülőkben oldják a szorongást. Azt tapasztalták, hogy az élet szinte minden területén tökéletességet várnak el tőlük, aminek nem lehet, de nem is kell megfelelni. Mégis ez olyan terheket róhat egy fiatal párra, hogy a kudarctól való félelem miatt bizonyos dolgokhoz nem mernek hozzáfogni. Tudatosítani szeretnék a szülőkkel, hogy vészhelyzetben nem akkor reagálnak helyesen, ha minden orvosi fogást tökéletesen ismernek, hanem ha bátran és határozottan tudnak cselekedni a saját kompetenciájukon belül. Ezenkívül fontosnak tartják, hogy minden háttér-információt megismertessenek és elmagyarázzanak. Például egy ajánlott oltás kapcsán részletesen elmagyarázzák az előnyöket, ugyanakkor a mellékhatásokról is korrekt tájékoztatást adnak. A tények ismeretében döntő szülőket soha nem minősítik. Nem jobb szülő az, aki beoltatja gyermekét bárányhimlő ellen, annál, aki úgy dönt, hogy nem teszi ezt meg.
Aki bővebb információt szeretne programjukról, a www.leghajo.hu oldalon tájékozódhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!