hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Salamon és az ingyen buszjegy

2010. 05. 08.
A Fidesz nem az a majálisozós fajta, de újdonsült ellenzékei az őszi választások kampánynyitójának használták a hagyományosan baloldali ünnepet. A Jobbik megint a zsidók miatt aggódott, a szocialisták pedig újra megvalósíthatatlan ígéreteikkel próbáltak csorbát köszörülni.

Tojásrántottával indult a Jobbik majálisa. A Hajógyári-sziget tisztására érkező „jobbikos honfitársakat” mikrofonnal felszerelt konferanszié világosítja fel: a kedvezményes, száz forintos reggeli ára tartalmazza a Vona Gáborral való találkozás lehetőségét is. Nemzeti divatbemutató, este nemzeti rockdiszkó, nemzeti motoroztatás, Z. Kárpáti Dániel előadása, Vona-értékelés, beszélgetés a pártvezetőkkel és lovaglás – ismétlődik a program az emelvényről, majd megérkezik a várva várt reggeliző partner. „Csak össze ne törjék, hadd egyen ő is egy falatot…” – féltik a színpadról az újdonsült frakcióvezetőt.
Már a sokadik csillogó szemű fiatal úr és hölgy fotózkodik, dedikáltat a pártelnökkel, amikor tőle pár méterre érdekes beszélgetés veszi kezdetét. „Minden pártban vannak zsidók” – jelenti ki a fekete ruhába öltözött, szakállas férfi, majd a rántottához adott „jó nemzeti kenyeret” méltatja. „Bármit csinálunk, lesznek, az SZDSZ megszűnt, de a Fideszben is ott vannak” – mondja a vele szemben ülő, cicanadrágos és „Magyar vagyok” pólóban étkező hölgy. Szóba kerül, de csak röhögnek az LMP-n. „Még a Jobbikban is vannak” – mondja egyikük, majd csönd lesz. „Persze, a Z. Kárpáti is az!” – vágja rá újra az első. „Adjon az isten jó étvágyat!” – kiált fel egyikük, amit biztosan a beszélgetés végének szánt, de egy idősebb hölgy még megjegyzi: „Én csak attól félek, elveszik tőlünk a karácsonyt és a húsvétot.”
Z. Kárpáti Dániel, a délelőtt egyik főelőadója két-háromszáz fő előtti beszédében kifejti: a jobbikos képviselők munkáját az dicséri, ha utálják őket Brüsszelben. Szlovákiát többször műanyagállamnak nevezi, amelynek a történelmét egy SMS-ben össze tudná foglalni, és sorra veszi a területeket, amiken változtatni kellene. A zsúfolt sátorban söröző és bólogató hallgatósága általában tapssal dicséri, ő pedig többször bejelenti: nem kell félni, a Jobbik nem fog megváltozni, ugyanaz marad, mint volt.
Ez az elem a pártelnöknek az emelvényről elmondott beszédében is visszaköszön – érdekes módon azonban mintha mégis „lágyulást” mutatnának ezek a célok: a TV2-t és az RTL Klubot például mindjárt nem is kell lerombol­ni, elég a műsorszórási jogot átengedni más csator­nák­nak. Vona a hiány­érzetről beszél, amit a választás után éreztek, majd sejteti: az MSZP csak „buszokkal ide-odaszállított választókkal” tudta a Jobbikot megelőzni. Politikai elemzésében ő is kitér az EU-fővárosra, mint aminek eddig – Moszkva után, valamint Washington és Tel Aviv mellett – a talpát nyaljuk. (Z. Kárpáti kollégája ugyanennél a témánál egyébként egy másik testrészre utalt.)
A sziget bejáratánál, az IFA-kban állomásozó rendőrök már igencsak izzadhatnak, a jelenlevők viszont tapsolnak, amikor Vona elmondja: nem tudjuk, de sejtjük, kik hozták létre az
LMP-t. A Fidesznek szerinte az egyetlen esélye, hogy végrehajtsa a Jobbik-programot, különben ők kerülnek helyettük kormány­ra. „Adócsökkentésre kényszerítjük őket” – jelenti ki. Repülő­gép megy el felettünk, egy férfi az izraeli kémekre gyanakodik.
„Kapára-kaszára, ha a földtörvény nem születik meg” – zárja egyik barátjától vett idézettel a földmoratóriumról szóló részt, majd nagy éljenzés kezdődik, amikor azt mondja: „Salamonok ne vehessenek földet Magyarországon!”

Üsd a tőkést, ne siránkozz!

A Városliget eddig minden május elsején zsúfolásig megtelt pihenni vágyó „proletárokkal”. Idén azonban csak a terület egyharmadáig sikerült a párt híveinek betölteniük az MSZP-buli hagyományos helyszínét. Még a teret körülvevő büféstandok kínálta mangalicahurka, hot-dog, lángos, kemencés lepény, kürtős kalács, palacsintakompozíciók sem tudták felturbózni a létszámot, és a ciklikusan megjelenő Jobbik-közeli provokátorok is csak kevéssé.
Horváth Csaba bombasztikusnak szánt és óriásplakátokon beígért bejelentését a szocialisták déli időpontra időzítették. A főpolgármester-jelölt bevezetőjében a „narancssárga veszélyre” figyelmeztetett, majd kijelentette, hogy „a Demszky-korszaknak vége, a kiskapuk nyitva hagyásának ideje lejárt”. A nagy ígéret úgy szólt, hogy 2013-ra a főváros polgárai díjmentesen használhatják a tömegközlekedést. Mivel – mint tudjuk – ingyen ebéd nem létezik, ezért itt is el kellett hangoznia a cechet álló bázisnak. A nyertesek azok az autótulajdonosok, akik a tervezett környezetvédelmi zónákba hatolásukkal évente 50 milliárd forintot csorgatnak majd egy meghatározott kasszába. Ehhez azonban Horváth Csabára kellene szavazni az őszi önkormányzati választásokon.
A nyugdíjasokat a bejelentés nem hozta tűzbe, hiszen ők eddig is – hála Horn Gyulának –ingyen utazhattak. Valamivel nagyobb hatást váltottak ki a közönség soraiban a Demokrata fotóriporterének gúnyolódó beszólásai, amelynek következtében kisebb dulakodásra került sor a felháborodott szimpatizánsok és a minősíthetetlenül provokáló fotóriporter között. A kedélyek nem csitulhattak, mert a színpadon családtagjaival együtt megjelenő Mesterházy Attilába „Magyar Ellenállás” feliratú pólót viselő szalonnácik igyekeztek belefojtani a szót. Őket Szabó Zoltán szocialista képviselő igyekezett jobb belátásra bírni, azaz elküldeni a helyszínről. „Hajrá, Zoli!” – buzdította őt éles hangon egy szocialista érzelmű hölgy, „Budaházy, Budaházy!” – kiabáltak a tüntetők.
A Városligetben egyébként egymást érték a zenekarok, egymáshoz olyan közel, hogy ha végigsétáltunk a ligetben, több együttes produkcióját is egyszerre élvezhettük a kialakult hangzavarban. A sokszínűséget tovább növelte a Vajdahunyad sétány, amely a korábbi évekhez hasonlóan a baloldali kis pártoké és a szakszervezeteké volt. Egymás mellett foglalt helyet a Történelmi Szociáldemokrata Párt, az Antifasiszta Liga, a Mukáspárt, a Magyar Egyesült Baloldal, a Kádár János Baráti Kör, a Kommunista Szövetség, a Marx Károly Társaság, valamint a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKMP) pavilonja – utóbbi „Üsd a tőkést, ne siránkozz!” transzparenssel. A választási eredmények nyomán kialakult új belpolitikai helyzetben olyan meseszerűnek tűnt az élmény, mintha egy panoptikumban sétált volna az ember.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!