hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúcsfejek - Orbán bemutatta kiválasztottait

2010. 05. 08.
A szakértők előszeretettel hasonlítják a felálló minisztériumi rendszert a francia félelnöki modellhez, ahol a kormányfő csak a közigazgatási apparátus működtetésével bízza meg kormányát, miközben saját politikai játékterét a lehető legszélesebbre tágítja. A lét­rejövő struktúra legalább ennyire magán viseli a német államigazgatási rendszer jegyeit is, amennyiben a politikai és szakállamtitkári gárda együttműködésre alapozza a csúcsminisztériumok valódi működését. Egyelőre nem ismerjük a leendő kormány nyolc minisztériumának pontos feladatkörét, azt azonban enélkül is megállapíthatjuk: az elmúlt öt évtized legnagyobb közigazgatási átszervezése kezdődött el a hét elején.

A leendő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője és a mi­niszterelnök-helyettes a korábbi frak­ció­­vezető, Navracsics Tibor lesz. Az angolul felső, szerbhorvátul pedig középfokon beszélő politológus-jogász az első Fidesz-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal Sajtó- és Információs Főosztályá­nak vezetője volt, 2002-től a Fidesz-frakció politikai elemző főosztályát vezette, majd frakcióvezető lett. Orbán Viktor már múlt csütörtökön bejelentette, hogy a veszprémi politikus feladatai közé tartozik majd a kormányzati munka koordinálása is, ami de facto azt jelenti, hogy míg a kormányfő stratégiai és elvi döntéseket hoz majd, a napi munka irányítása Navracsicsra hárul.

Hivatalosan még meg nem erősített információk szerint a politikai államtitkár, a KDNP-s Rétvári Bence, a közigazgatási államtitkár pedig Gál András Levente lesz. A Heti Válasz úgy tudja,  államtitkári szinten az igazságügyért Répássy Róbert lesz felelős, a romaintegrációt, kisebbségeket érintő témákon Balog Zoltán dolgozik majd, a kormányzati kommunikáció felelőse pedig Kovács Zoltán lesz.

Orbán helyettese

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!