hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bomba a Broadwayn

2010. 05. 08.
A decemberi repülőgép-robbantási kísérlet után újabb súlyos terrorfenyegetés érte az Egyesült Államokat. A New York-i Times Squaren – a Broadway közvetlen közelében – elhelyezett autóba rejtett bomba készítője ráadásul az FBI- ügynökök orra előtt feljutott egy repülőgépre, és csak perceken múlt, hogy nem repült el Dubaiba.

Vádat emeltek terrorizmus és tömegpusztító fegyver használata miatt Faisal Shahzad pakisztáni származású amerikai állampolgár ellen, akit a New York-i merényletkísérlet első számú gyanúsítottjának tartanak.
Az amerikai rendőrség hajtóvadászata eredményeképpen hétfő éjszaka tartóztatták le a Dubaiba tartó férfit a Kennedy nemzetközi repülőtéren, miután egy vámügy­nöknek gyanús lett. A harmincéves férfi – aki beismerte tettét – alig egy éve lett honosított amerikai állampolgár, és gépét a kifutópályáról hívták vissza.
John Pistole, az FBI igazgatóhelyettese megerősítette, hogy Shahzad neve hétfőn, néhány órával a letartóztatása előtt felkerült a terrorellenes repülési tilalmi listára. A hatóságok állítólag nyomon követték a férfi mozgását, csak megvárták, mit tesz, és menekülési kísérlete is bizonyítékul szolgált ellene.
Az FBI és a New York-i rendőrség szombat este ürítette ki a Time Square-t, miután a helyszínen egy füstölgő furgonra lettek figyelmesek a járókelők. A Nissan Pathfinder típusú terepjáróban egy házi készítésű pokolgépet találtak: kerti grillezésekhez használt gázpalackokat, benzinnel töltött kannákat, műtrágyát és petárdákat. A rendőrség szerint, ha ez működésbe lép, akkor New York egyik turisztikailag legjelentősebb pontját érte volna bombarobbanás, ezért a történteket terrortámadási kísérletnek minősítették a hatóságok. Hivatalos források szerint a gyanúsított vásárolta meg a terepjárót, s elmondták azt is, hogy Shahzad nem „magányos farkas”: folyik a nyomozás lehetséges társai után.

A pakisztáni terrorista portréja

A pakisztáni Karacsiban is bejelentett amerikai fiatalember nem radikális vagy szegény írástudatlan, hanem tekintélyes katonacsaládból származik. Apja a pakisztáni légierő almarsallja, nagybátyja a határőrség főtisztje. Ugyanúgy, mint más gyanúsítottak esetében, nehéz a hatóságok által leírt Shahzad-portrét összeegyeztetni az ismerősei által leírt emberrel.
Szomszédai egy kedves, család­szerető apát láttak benne, aki szeret törődni a kertjével és játszani két kislányával. Felesége gyakran köpenyt és fátyolt viselt. „Nekem rendes embereknek tűntek” – mondta egykori szomszédjuk, aki nem egyszer látta a családot nyári barbecue- partikat rendezni, vagy a gyerekmedencében pancsolni.
Bár nem voltak senkivel jóban a szomszédságból, az egyik ismerősüket sokkolta a hír. Mielőtt Shahzad bombát kezdett építeni, fokozatosan kezdte leépíteni amerikai életstílusát. Pénzügyi elemzőként dolgozott tavaly júniusig, amikor váratlanul felmondott és távozott a munkahelyéről. Háromszobás, két fürdőszobás házát Sheltonban, Connecticut államban, ahol családjával élt, értékesítette. A fiatal házaspár gyerekeivel együtt egyik napról a másikra elköltözött a környékről. Shahzad nemrég tért vissza öt hónapos útjáról Pakisztánból, ahol Pesavarban járt. Ez a város az al-Kaida és a tálibok egyik toborzóközpontja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!