hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szokni kell a kormánypártiságot
Bonyodalmas kezdő lépések

2010. 05. 08.
Elsöprő választási győzelme óta három olyan malőrt követtek el a Fidesz politikusai, amely erőteljesen megkérdőjelezi a párton belüli erőviszonyok homogenitását. Másrészt jól mutatja, hogy mennyiben más ellenzékben politizálni, mint kormányozni, hisz egy-egy politikus nem pontos nyilatkozata elképesztő indulatokat képes kiváltani, vagy akár a forint árfolyamára is hatást gyakorolni.

A Fidesz már a választási kampányban célkeresztjébe állította a jegybankot, győzelme óta pedig folyamatosan össztűz alatt tartja. Elsőként Pokorni Zoltán, majd Orbán Viktor a második forduló után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy szeretnének büszkék lenni az MNB-re: az ne legyen „offshore-lovagok szálláshelye". Szerinte az emberek azt várják az ország kormányzati-pénzügyi vezetőitől, hogy azok „ne vonják ki magukat a törvények hatálya alól", azaz „együtt sírunk, együtt nevetünk. Itt kell adózni" - tette hozzá a leendő miniszterelnök, aki szerint a nemzeti bank függetlensége nem személyi, hanem elvi kérdés.

Simor nem díjazta a személyeskedést, és azonnal nyilatkozatban jelezte, hogy a pártpolitika fölé emelt MNB nem lesz a kampány áldozata: a mandátumából hátra lévő három évig folytatni kívánja a szakmai munkát. „Tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között" - írja, hozzátéve: készek Varga Mihállyal, illetve Matolcsy Györggyel a gazdaságpolitikáról szóló egyeztetést megkezdeni, s ennek érdekében a jegybank már össze is állított egy dokumentumot Az együttműködés könyve címmel. Mindemellett arra is kitért, hogy amióta a Magyar Nemzeti Bankot vezeti, nincs offshore cége.

Ami az együttműködést illeti, Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium leendő vezetője kijelentette, hogy a jegybanknak alkotmányos kötelezettsége együttműködni a kormánnyal, ez nem szabadon választható gyakorlat. Navracsics szerint a miniszterelnöknek és a jegybankelnöknek a kormányalakítást követően kell azt tisztáznia „milyen irányban van a közös jövő". Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő államtitkára mindezt azzal fejelte meg, hogy bár szándékaik egy irányba mutatnak, a globális válság miatt „óvatosan kell nyilatkozni a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben". „Egy biztos - mondta Varga - a monetáris politikát olyan embereknek kell vezetniük, akik arra méltóak."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!