hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 01. 20. (XVI/03) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Huszárvágás - Orbán megosztotta Európát

Varrás mentén repesztette szét az Európai Parlamentet a magyar miniszterelnök a hét közepén, pont egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben. A magyar álláspont finomodott, és a békülékeny hangnem elérhető közelségbe hozta az IMF-hitelt.

Bolgártárs

„Tisztelt Hallgatóink! A Köztársasági Elnöki Hivatal - tekintettel a hallgatók kötelezettségeire - úgy döntött, hogy dr. Schmitt Pál köztársasági elnök nem zavarja meg a vizsgaidőszakot az Alaptörvényről szóló előadásával" - tudatta a fájó hírt diákjaival az egri Eszterházy Károly Főiskola kedden. Dr. Schmitt csütörtökön tartott volna előadást. A hirtelen jött műsorváltozáshoz feltehetőleg semmi köze nincs a dr. Schmitt Pál kisdoktori disszertációjával szemben felmerült plágiumgyanúnak, vagyis annak a látszatnak, hogy dr. Schmitt Pál 1992-ben írott 210 oldalas disszertációjának mintegy 185 oldala szinte szóról szóra megegyezik a bolgár Nikolaj Georgiev sporttörténész dolgozatával. Melyet Georgiev 1987-ben publikált.

A Jobbik EU-ellenességének háttere

Noha az uniós zászló elégetésére a legutóbbi tüntetésükig még nem kerítettek sort, a Jobbik politikusai az elmúlt években többször is követelték Magyarország Európai Unióból való kilépését. A szélsőjobboldal EU-hoz való viszonyát tekintve tehát nem történt változás, pártpolitikai értelemben viszont igen. E téma kapcsán ugyanis élesen láthatóvá vált, hogy a január elején rendezett demonstrációkon felbomlott az ellenzéki pártok - nem túl erős, de alkalmilag kétségtelenül megmutatkozó - együttes kormányellenes fellépése. A kormányoldal és az ellenzék 2011 második felében felerősödő szembenállása helyett ismét a baloldal és a jobboldal ellentéte vált meghatározóvá.

A Schiffer-affér

Bár a legtöbb LMP-s politikus szerint az elmúlt évek legsikeresebb akciója volt tavaly december 23-án a Parlament előtti „láncolós" demonstrációjuk, azóta mégis három képviselőjük jelentette be, hogy hátrább vonul. Közülük a legismertebb Schiffer András, aki eddig a Gyurcsány- és MSZP-ellenesség oszlopa volt a Lehet Más a Politika vezérkarában.

Az elhibázott cukorprivatizáció története

Cukorrépa-termel családok ezrei vesztették el biztos megélhetésüket, 300 milliárd forintot ér cukorgyárak tŐntek el, a cukor ára a duplájára emelkedett, ráadásul vastagon importra szorulunk ebbl az alapvet élelmiszerbl – csak néhány példa a cukoripar elhibázott magánosításának tragikus eredményei közül. Az elmúlt több mint 20 év mérlegét 180 nap alatt vonta meg az OrszággyŐlés cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottsága.

Gyuri már nem barátja Zsigának

„Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyzdhessen arról, kitŐn szellemi és fizikai állapotnak örvendek” – válaszolta egy személyét ér kritikára minisztériumi közleményében a héten Matolcsy György.

Románia esete az IMF-fel

A román kormány tavaly májusban fogadta el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egyezség alapján azokat a törvényeket, amelyek szerint 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket, 15 százalékkal a nyugdíjakat és jelentsen megnyirbálták a szociális ellátások rendszerét.

Hit és értékek

Három percenként „születnek” a mártírok

Megdöbbentő adatokat publikált 2010-ben a kortárs keresztényüldözések témájával foglalkozó prominens emberi jogi központ, az Open Doors. A szervezet World Watch List (WWL) elnevezésű jelentése 2010-ben drámai számokra hívta fel a figyelmet: a 2008 közepe és 2009 közepe között eltelt időszakban körülbelül 176 ezer keresztény embert gyilkoltak meg vallási hovatartozása miatt.

70 éve kezdődött az Endlösung

A Berlinbe látogató turisták olykor a városnéző busz helyett a gyors, pontos és tiszta S-Bahn gyorsvasútra is felülnek. Az S1-es a festői Oranienburg állomástól száguld végállomása felé, érintve többek között a Brandenburgi Kaput és a Postdamer Platzot is. A holokauszt történetét ismerők talán megborzonganak, amikor a végállomásra érnek, amely a kies tóparti üdülőhelyen, Wannseeben van. Itt, az Am Grossen Wannsee 56-58. sz. alatti elegáns, egyemeletes villában (képünkön balra fent) gyűltek össze hetven éve, 1942. január 20-án délben a náci Nagynémet Birodalom azon illetékesei, akiket Reinhard Heydrich, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal (Reichssicherheitshauptamt-RSHA) vezetője a „zsidókérdés végleges megoldása” (Endlösung der Judenfrage) gyakorlati részletkérdéseinek megvitatására szervezett értekezletre meghívott.

Romney hite

Egy tavaly év végi felmérés szerint az amerikaiak 80 százaléka számára nem oszt, nem szoroz, hogy egy elnökjelölt mormon vallású, és csak 17 százalékuk az, aki kevésbé szívesen szavazna egy mormonra. A kérdés azt követően merült fel újra, hogy Robert Jeffress, a dallasi First Baptist Church pásztora „szektának” nevezte a mormon vallást: „Úgy gondolom, Mitt Romney egy jó, erkölcsös ember, de Krisztus újjászületett követőinek egy kompetens keresztényt kellene preferálniuk” – mondta a riportereknek.

HÁTTÉR

Tudományos vita a szexfüggőségről

Napjaink egyik legforróbb témája, rohamosan terjedő járvány - de egyesek szerint még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezik. Egyre több a szexfüggőségben szenvedő sztár, de hétköznapi emberek is gyakran hivatkoznak az ellenállhatatlan kísértésre. Számos szakember kezelendő bajnak tekinti, mások számára jó üzlet is a drága magánklinikák fenntartása. David Ley pszichológus hamarosan megjelenő könyve, A szexfüggőség mítosza megkérdőjelezi a témával kapcsolatos eddigi ismereteket.

Kultúrgyár Ózdon

Egy digitalizációs városfejlesztési terv keretében 2020-ra a lepusztult egykori iparvárost, Ózdot Magyarország kulturális fvárosává teszik. Az észak-borsodi város kohászati mŐemléképületeit alakítják át országos digitalizációs és logisztikai központtá.

A karosszékből álljanak most fel!

Balogh Gábor öttusázó, a sydney-i olimpia ezüstérmese, kétszeres egyéni, nyolcszoros csapat-világbajnok, egyéni Európa-bajnok. Jelenleg a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója. Az élsportban szerzett tapasztalatait már felhasználták az új sporttörvény megalkotásakor.

Afganisztán: Mission Impossible

2001-től négy és fél évig tudósította Brüsszelből a Bruxinfó hírügynökséget, majd kollégája invitálására Libanonba ment, a Hezbollah és Izrael között 2006-ban kirobbant háború kellős közepére. Csakhogy mire odaért, a harcok elültek. Az ott tapasztaltak azonban elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy eldöntse: egész életében válságövezetekbe utazó, szabadúszó újságíró szeretne lenni. Miután hiába várt fél évet egy újabb konfliktus kitörésére, szorult anyagi helyzetére való tekintettel keresett magának egy másik háborút.

Békétlenségi tényező

Miután az Európai Unió Bizottsága megindított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, olvasni lehet olyan jogi szakvéleményeket is, amelyek szerint ez kifejezetten előnyös helyzetet teremt a kormány számára, hiszen így végre csakugyan konkretizálódtak az unió kifogásai, egyszersmind pedig le is szűkült azok köre; következésképp, ha Orbánék most konstruktív magatartást tanúsítanak, elkerülhetik, hogy az európai alapértékek veszélyeztetése címén további felelősségre vonással kelljen szembenézniük. Ebben az okfejtésben van igazság, legalábbis, ami az eljárások jogi vonatkozásait illeti. A procedúra ugyanis kétségkívül akár évekig elhúzódhat, mire bírói verdikt születik, az unió pedig megnyugtathatja magát azzal, hogy a mechanizmus beindult és annak rendje-módja szerint működik.

Pörögnek a német fogaskerekek

Abszurdnak hangzik, hogy a befektetők fizessenek azért, hogy kölcsönadhassanak az államnak. Úgy tűnik azonban, hogy az eurózónán belül és kívül alig maradt olyan hely, ahová a befektetők menekíthetik a tőkéjüket, így a tavalyi év végén a német és a dán állam kötvényei még ezzel a fura feltétellel is kapósak voltak.

Végtörlesztés után árfolyamrögzítés

A napokban több hírrel is ráijesztettek a végtörlesztőkre. Kiderült, hogy az év végi törvénymódosításoknak köszönhetően szinte ellehetetlenül az ingatlaneladásból végtörlesztők helyzete. Továbbá, egyes híradások szerint, akik csak december végén indították el a végtörlesztésüket, nagy eséllyel kudarcot vallhatnak, mert új hitelkérelmekről ma már csak elvétve döntenek a bankok. Sebaj, áprilistól jön az árfolyamgát!

KÁVÉSZÜNET

Tim Tebow, az amerikai foci csodagyereke

Sorozatos „cikizések", lesajnáló nyilatkozatok, cinikus internetes ellenkampány sem vette el Tim Tebow kedvét attól, hogy a profi sporttal járó dicsőséget hite népszerűsítésére is felhasználja.  A 24 éves amerikai futballjátékos az utóbbi hetekben alaposan rácáfolt a korábban őt inkább megmosolyogtatóan lelkesnek, mintsem tehetségesnek tartó szakemberekre. Beugró emberként bejuttatta a Denver Broncost a rájátszásba, ahol a tavalyi Super Bowl-döntős Pittsburg-öt búcsúztatta egy filmbe illő mérkőzésen.

October Baby

Egy félresikerült magzatelhajtást követően született, a világ legnagyobb abortuszklinikáján. Az orvosok azt jósolták, hogy a „szerencsés" kislány egész életében magatehetetlen béna lesz. A harmincöt éves Gianna ma maratonokat fut, zenét szerez, és életpárti aktivistaként járja a világot. Tavaszra várható az élettörténetét bemutató film.

Arcápolás télen

Kleopátra szamártejben fürdött, Nofretiti mézes pakolással tartotta fiatalon a bőrét. Ez talán felesleges úri luxusnak tűnik, de mivel bőrünk ki van téve a környezet káros hatásainak (szmog, hideg, szél), ma is szükséges hasonló jókkal tejben-vajban füröszteni.

Zaccos, de finom

Nagyon sokat és sokan írtak már a kávéról, sőt az elmúlt évtizedekben egyre több szakértő, azaz barista nevelkedett fel külföldi kávégéniuszok mellett. Miután hazatértek, terjeszteni kezdték a finomabbnál finomabb remekműveket, oszlatva ezzel az Omnián szocializált hazai kávékultúrát befedő sűrű, ragacsos ködöt. A kávénak országonként, de még családonként is változó elkészítési módjában van mégis valami azonos: a célja. A frissítés mellett a közösség megteremtése, mert kávézni egyedül sohasem az igazi. Legyen az a görög frappé vagy az istenek itala, a latin machiato frissen gőzölt tejhabbal a tetején, de még az arisztokrata habos bécsi kávé sem az igazi egyedül. A célt megvalósítani persze nem könnyű, de a Balkánon még él és virul az igazi kávékultúra.

Sétáló titkos kódok

Az Egyesült Államok hadseregében szolgáló katonák között főleg indián származású híradósok voltak azok, akik az angol nyelvű parancsokat, üzeneteket a saját anyanyelvükre fordítva továbbították. A rádión vagy telefonon továbbított üzeneteknél azonban fennállt a lehallgatás veszélye, ezért fontos volt azok rejtjelezése.

Miért hagyta ott fél év után dagesztáni klubját Dzsudzsák Balázs?

Újból megdöntötte a saját maga által felállított magyar átigazolási rekordot Dzsudzsák Balázs, aki 19 millió euróért került a Dinamo Moszkvához a dagesztáni Anzsi Mahacskalától. Menedzsere szerint a magyar válogatott labdarúgó számára ez mindenképpen előrelépés, ám a távlati cél továbbra is az angol vagy a spanyol bajnokság.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!